intel-vs-nvidia-vs-amd-kdo-si-zvladl-mezirocne-pohorsit-a-kdo-polepsit-zajimavosti
Novinka Intel vs. nVidia vs. AMD - kdo si zvládl meziročně pohoršit a kdo polepšit? + zajímavosti

Intel vs. nVidia vs. AMD - kdo si zvládl meziročně pohoršit a kdo polepšit? + zajímavosti

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

17. 8. 2012 19:00

Za poslední tři měsíce vyrostl trh grafických čipů (APU, EPG, IGP a diskrétní  karty) o 2,5 %. Za poslední rok nabobtnal o celých 5,5 %. 

Reklama

Čísla udávané v této zprávě nijak nezohledňují prodeje mobilních telefonů, iPadů, tabletů založených na Androidu, Smartbooků a serverů založených na ARM procesorech. Pro grafický průmysl to nebyl nikterak závratný čtvrtrok, ale do roku 2016 se předpovídá 6,3% růst a v roce 2016 by se tak mělo vyrobit neuvěřitelných 688 milionů grafických čipů.

Intel vs. nVidia vs. AMD - kdo si zvládl meziročně pohoršit a kdo polepšit? + zajímavosti
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD za poslední čtvrtletí ztrácelo zákazníky v segmentu APU - v desktopech ztratilo 13,8 % ze svého zastoupení a notebooky zaznamenaly poptávku nižší pouze o 6,7 %. Ačkoliv AMD zaznamenalo v notebookových IGP (Integrated graphics processors) oslnivý 55,8% nárůst zájmu, stále se celkově jedná pouze o 300 000 kusů HW.

Intel si vedl o mnoho lépe. Jeho procesory a grafické karty v jednom si za poslední čtvrtletí opanovaly v desktopech dalších 6,3 % podílu. Ještě úspěšnější byl Intel v noteboocích, kde se EPG vyšvihlo o dvojciferných 13,9 %.

nVidia za poslední čtvrtletí prodala o 10,4 % méně grafických karet. O poznání lépe se společnosti dařilo v mobilním sektoru s 19,2% růstem. Ten měl být primárně způsoben paktem se společností Intel, které dodává diskrétní grafické řešení pro Ultrabooky s Ivy Bridge. prodeje IGP nejsou známy.

AMD si meziročně pohoršilo o 1,6 %, Intel se dere dopředu s + 20 %, a nVidia se propadla o celých 22 %. Její propad je zapříčiněn tím, že nVidia opustila IGP segment. VIA se propadla o 18,2 %.

Za poslední čtvrtrok se prodalo 126 milionů grafických čipů. Je to více než minulý rok, kdy se ve druhém čtvrtletí prodalo 118 milionů čipů a více než v předchozím čtvrtletí, kdy bylo prodáno 122 milionů čipů.

V celkových číslech (notebooky + desktop) se sice od posledního čtvrtletí zvýšily prodeje diskrétních grafických karet o 0,5 %, ale meziročně se toto odvětví propadlo o 7 %. Problémem je hlavně nástup tabletů, které ukrajují z rozpočtů finance potřebné na upgrade desktopu a ten zastarává. Nicméně trend je kladný a předvídá se do roku 2015 ještě 5% růst.

90 procent procesorů Intel které nejsou serverové má integrované grafické jádro. AMD má ve stejné kategorii 68% úspěšnost.

Z celkových prodejů grafických čipů víme, že se počítačům a notebookům, tabletům ale i mobilním telefonům daří dobře. Poslední důležitou zprávou je, že za posledních deset let se v průměru zvýšil počet GPU z 1,2 GPU na 1,4 GPU na počítač.

Zdroj: techpowerup

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama