intel-pracuje-na-tom-aby-stephen-hawking-mohl-zase-mluvit
Novinka Intel pracuje na tom, aby Stephen Hawking mohl zase „mluvit“

Intel pracuje na tom, aby Stephen Hawking mohl zase „mluvit“

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

22. 1. 2013 09:00 10

Kvůli stále zhoršujícímu se stavu může napsat už jen jedno slovo za minutu pomocí svalu na tváři. To chce Intel zlepšit, aby mohl rychleji komunikovat, alespoň stejně jako dřív.

Reklama

Stephen Hawking je britský teoretický fyzik, kterého jistě většina zná, zabývající se červími dírami, kosmologií a kvantovou gravitací. Je to ten, který mluví právě díky počítačům. Hawking trpí vážnou amyotrofickou laterální sklerózou, která ho postupně paralyzovala od hlavy až k patě. Je tedy upoután na vozík. V roce 1985 pak navíc ještě přišel o hlas.

Od roku 1990 používal hlasový syntezátor, který využíval svalu na ruce pro ovládání kurzoru, kterým vybírá slova. Ta jsou následně počítačem převedena na řeč.

Intel pracuje na tom, aby Stephen Hawking mohl zase „mluvit“
i Zdroj: PCTuning.cz

V současné době dokáže napsat jedno slovo za minutu pomocí svalu na tváři (kvůli zhoršování stavu už nedokáže používat sval v ruce, který mu umožňoval komunikovat rychlostí 15 slov za minutu, pozn. red.), což je velmi pomalé. Intel přemýšlí, že by mohl použít Morseovu abecedu a dosáhnout rychlosti 10 slov za minutu. To umožní také nový slovník předpovídání slov a uživatelské rozhraní.

Ale to není vše. Intel také zdokonaluje rozpoznávací systém, který by dokázal například sledovat trajektorii očí. To by několikanásobně zvýšilo rychlost vybírání slov a komunikace. Bude použita kombinace senzorů a speciálních programů, které vše zajistí. Podle Intelu je například Google Now jedním z raných fází inteligentního systému, který dokáže zpracovat otázky a vrátit srozumitelnou odpověď.

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama