intel-do-konce-roku-uvede-17-serverovych-xeonu-architektury-sandy-bridge-e
Novinka Intel do konce roku uvede 17 serverových Xeonů architektury Sandy Bridge-E

Intel do konce roku uvede 17 serverových Xeonů architektury Sandy Bridge-E

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

29. 8. 2011 06:00 9

Děje se tak pokaždé, když přichází nová řada procesorů. Nejprve se na trhu objeví serverové verze a až pár měsíců po nich běžné procesory pro stolní počítače. Do konce roku vyjde 17 serverových procesorů s paticí LGA 2011.

Reklama

Klasické procesory Sandy Bridge-E určené do běžných stolních počítačů se na trh dostanou až začátkem příštího roku a jak už bývá zvykem, několik měsíců před nimi se objeví verze pro servery, označené Xeon. Intel plánuje vydat ještě před koncem letošního roku rovnou 17 procesorů Xeon s architekturou Sandy Bridge-E, které jsou vyráběny stále 32nm výrobním procesem. Nabídka bude opravdu pestrá. Na výběr zde budou dvoujádrové až osmijádrové procesory.

Intel do konce roku uvede 17 serverových Xeonů architektury Sandy Bridge-E
i Zdroj: PCTuning.cz


Základní deska s paticí LGA 2011 od výrobce Gigabyte

Ještě před tím, než zde budou ale nové serverové procesory, uvede Intel novou platformu. Romley-EP ponese rovnou dvě patice LGA 2011 a minimálně 4 sloty pro paměti ke každé z nich. Pojďme se ale podívat na procesory. Chytré značení u nich nehledejte. Začínají na čísle E5-2603 a končí na E5-2690. Nejméně výkoným je dvoujádrový procesor Xeon E5-2637. Ten má 2 fyzická jádra a zapnutý HyperThreading. Základní frekvenci má 3 GHz, L3 cache má velikost 5 MB a jeho TDP je stanoveno na 80 W. Podporuje paměťové moduly s frekvencí až 1600 MHz. Pak zde máme nějaké čtyřjádrové procesory s HyperThreadingem i bez něj. Stejně tak je zde i pár procesorů se 6 jádry a HyperThreadingem.

Intel do konce roku uvede 17 serverových Xeonů architektury Sandy Bridge-E
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Největší zastoupení zde mají osmijádrové modely. Ty podporují opět HyperThreading, a mají obrovskou 20MB cache paměť. Nejvýkonnější model má přídomek "W". Xeon E5-2678W má frekvenci 3,1 GHz a TDP 150 W. Můžeme tedy předpokládat, že se po novém roce objeví pro stolní počítače právě takovéto modely. Tento model podporuje paměti s frekvencí až 1600 MHz. V seznamu se nacházejí ale také úsporné varianty, které poznáte podle "L" na konci označení. Jsou jimi E5-2630L a E5-2650L. První jmenovaný je 6jádrový procesor s frekvencí 2 GHz a podporou HyperThreadingu. Jeho TDP je 60 W. Tento procesor podporuje paměťové moduly s frekvencí jen 1333 MHz. Druhým procesorem s nižší spotřebou je 8jádrový model. Ten má frekvenci 1,8 GHz a TDP 70 W. Zbylé specifikace jsou stejné, jako u ostatních osmijádrových modelů. Více procesorů najdete v tabulce nad tímto odstavcem. Ceny procesorů zatím známé nejsou.

Zdroj: TomsHardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama