ibm-powerpc-970-posledni-ibm-pro-apple
Novinka IBM PowerPC 970 - poslední IBM pro Apple?

IBM PowerPC 970 - poslední IBM pro Apple?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 7. 2005 00:00

IBM, výrobce a donedávna exkluzivní dodavatel procesorů pro počítače Apple, představil novou řadu 64bitových procesorů PowerPC 970.

Reklama

Úsporné modely z řady PowerPC 970FX tikají na 1,2GHz, 1,4GHz a 1,6GHz a spotřeba se pohybuje od 13 do 16 wattů při běžné zátěži (těžko říct čím se rozumí "běžná zátěž", ale Prime95 to zřejmě nebude). Výkonné procesory s označením 970MP obsahují dvě jádra pracující na frekvencích od 1,4GHz do 2,5GHz, každé jádro má k dispozici 1MB L2 cache. Jsou určeny pro zákazníky vyžadující levné, ale výkonné 64bitové systémy zvládající SMP (Symetric Multiprocessing - technologie umožňující osadit systém i více CPU). Zajímavostí je, že pokud jedno jádro momentálně nepoužíváte, můžete ho uvést do stavu spánku, nebo ho úplně vypnout, čímž se dále sníží spotřeba a vyzářené teplo. To v kombinaci s technologií PowerTune, která mění takty v závislosti na momentálních požadavcích na výpočetní výkon, a 90nm výrobním procesem, předznamenává výkonný dvoujádrový procesor s malou spotřebou a se skromnými nároky na chlazení.

Procesory PowerPC 970MP také najdou uplatnění v počítačích Apple Power Mac G5. To bude nejspíše poslední Mac s procesorem od IBM - budoucí počítače Apple již budou pracovat na procesoru architektury x86 a ponesou na sobě samolepku "Intel Inside". Pravověrní příznivci Apple však asi neponesou přítomnost produktu Intelu zrovna dobře...

Zdroj: Hardware Secrets, The Inquirer, X-bit labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama