historie-pc-na-pocatku-i-na-konci-bude-apple
Zábava Článek Historie PC - na počátku i na konci bude Apple?

Historie PC - na počátku i na konci bude Apple? | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

29. 6. 2005 00:00 84

Seznam kapitol

1. Jak to vše začalo? V garáži, jak jinak... 2. Dnešek a budoucnost...

Historie bývá velmi ironická a nejlepší příběhy často píše sám život. Platí to i v počítačovém světě, kde si ještě více jak v běžném životě člověk uvědomí jak je všechno vrtkavé. Stačí nahlédnout do počítačové historie a zjistíte jaký osud potkal legendární firmy jako Apple, Commodore, Intel a IBM. A proč jsem zvolil tak dramatický tón? Na začátku června přišel Apple se zprávou - přecházíme na procesory Intel. Pro nezasvěcence to možná není zas taková bomba, ale pro znalce počítačové historie je to něco velmi, velmi ironického.

Reklama

 

Jaká je dnes situace ve světe PC?

Počítačový svět dnes z velké části ovládli Tchajwanci a Číňané - zde se levně vyrábějí veškeré důležité komponenty pro chod počítače. V amerických firmách se zase určuje směr pokroku. Většina vývoje totiž probíhá na americké půdě a ve zbytku světa se dané nápady vyrábí.

Díky dravé konkurenci mezi AMD a Intelem máme levné a rychlé procesory, které jsou dnes z programového hlediska plně kompatibilní. Grafické čipy dílem obhospodařují nVidia s ATi a zbytek dílů počítače vyrábí tchajwanské a čínské firmy. Vývoj a výrobá počítačů je dnes velmi levná, navíc je tady nová konkurence ve formě herních konzolí - další generace (nový XboX 360 a Playstation 3) může ohrozit domácí multimediální PC jako druh.

Nejméně progresivní je situace v operačním systému, kde monopol drží Microsoft, a v pětiletých periodách představuje novou generaci svých Windows.

Apple míchá karty...

Levný a výkonný hardware, diskutabilní operační systém a na druhém břehu exkluzivní a drahý svět Apple - taková je situace v dnešním PC světě. A Steve Jobs právě do něj svým oznámení ze začátku června vstoupil. Co vlastně se chystá? Do konce roku 2007 chce Apple kompletně přejít na platformu x86 s tím, že na Applech budete moci nainstalovat operační systém Windows. Na druhou stranu nebude možnost koupit operační systém Mac OS X samostatně a nainstalovat na běžný "tchajwanských slepenec". Apple bude mít ve svém nitru příště jen procesor Intel... V pravověrných Applistech byste se asi po tomto sdělení krve nedořezali.

Historie PC - na počátku i na konci bude Apple?
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel udělal s Applem snový obchod - ne nadarmo se Jobs a Otellini na nedávné tiskové konferenci, tak objímali. Intel de facto sjednotil počítačový svět pod střechu x86 a získal významného partnera, kterého může srovnávat s Dellem. Stojíme, tady na prahu nové platformy MacTel (Mac+Intel, opak platformy WinTel: Windows + Intel)? Trochu mi to připomíná přírodu, která si nakonec vybere to nejvýhodnější řešení.

Historie PC - na počátku i na konci bude Apple?
i Zdroj: PCTuning.cz

Co tím chtěl básník (Steve Jobs) říci...

Co tedy přimělo Steva Jobse udělat krok směrem k nenáviděné "masové" platformě Intel x86? Zdá se to neuvěřitelné, ale v pozadí je hluboká analýza trhu a... úspěch přehrávačů Apple iPod! Podle našeho názoru Steve obětoval dámu ("svůj" exkluzivní hardware - navíc jen částečně, neboť věřím že i ve světě x86 bude Apple excelovat), aby dosáhl vítězství mnohem většího - porážky Microsoftu a prosazení skvělého operačního systému Mac OS X (Tiger). iPody a operační systém "Tiger", dokázaly, že co se týče nápadů a uživatelského komfortu je Apple stále daleko před platformou Windows (nemluvě o Linuxu). Nemusíte být odborníkem abyste viděli, že vždy když se hovoří o nových vlastnostech Longhornu, vždy jakoby trochu vypadly z oka existujícímu řešení Apple - na druhou stranu vlastní nápady Mirrosoftu (jako Wizard, pejsek a skákající kancelářská sponka!) nikdy nesklízely valný úspěch...

Poznámka: Jobs má v záloze jistě i "sekundární cíl" - tím je průnik do segmentu domácí zábavy. Tam je iPod jako doma (zejména v USA) - nezničila jej dokonce ani konkurence levných mp3 přehrávačů z Číny. Jobs doufá v rozvoj internetu a širokopásmových sítí který chce skloubit s levným hardwarem a nápady ve stylu "iPod home entertainment". Se současnými procesory, v situaci kdy IBM pošilhává po spolupráci se Sony, je tato vize neuskutečnitelná.

Jediná věc, která dosud bránila většímu rozvoji Apple byl... ano, drahý hardware! A to se má v budoucnu změnit.

Apple mohl sice odolávat mnoho let, protože stylovost je vyhledávaná věc, ale Jobs se rozhodl hrát vabank a zkusit ovládnout pole tím, že se prakticky přidá k nepříteli (Intel byl dlouho pro Apple hlavním terčem posměšků a útoků). Předpokládám, že dříve nebo později (ač se tomu nyní veřejně brání) se najde způsob, jak dostat Apple "Tiger" na běžné počítače. Pak ale zákonitě dojde k situaci, kdy si běžný uživatel bude moci vybrat - zůstat u Windows nebo zkusit poslední Mac OS? (Nevím jak vy, ale já bych Mac rozhodně rád "ochutnal"). Pokud se rozhodnete pro druhou možnost má Jobs téměř vyhráno. Stačí, že dalším krokem bude provozování Mac OS na "cinknutém" HW, nebo volba poněkud dražšího originálního Apple!

Historie PC - na počátku i na konci bude Apple?
i Zdroj: PCTuning.cz

Mac OS X Tiger už dnes nabízí mnoho skvělých vlastností o kterých uživatelé Win XP si jen mohou zdát...

Kdybyste tento příběh vyprávěl počítačovému odborníkovi v roce 1985, tak by se vám vysmál a spěšně by volal muže v bílých pláštích. Avšak ironie a paradoxy osudu jsou životu velmi blízké. O velké ironii může mluvit právě IBM, která světu dala myšlenku PC. Ta - ještě v devadesátých letech považována za počítačovou štiku - prakticky dnes o svou PC divizi přišla.

Co říct závěrem?

Ve finále v nejbližší době nečeká nic zásadního, v podstatě jen zpestření (a zvýšení konkurence!) už tak pestrého trhu s počítači - a to je rozhodně dobrá zpráva. A pokud se Stevovi začne plán dařit, najdete známky postupu Apple i na PCtuningu. A pokud ne, bude to jen znamenat, že Microsoftí Longorn je prostě mnohem lepší, než Steve Jobs očekával (a to taky nebude špatná zpráva)... Tak-jak-tak, máme se na co těšit!

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama