half-life-2-gordon-freeman-se-vraci
Hry Článek Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací

Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací | Kapitola 2

Redakce PCT

Redakce PCT

10. 1. 2005 23:00 58

Seznam kapitol

1. Half Life 2 - legenda pokračuje? 2. Zbraně a nepřátele 3. HL2 - co vás čeká a nemine

Dnes začneme prvním dílem minisérie věnované nejvýznamnější hře minulého roku, Half Life 2. V dnešním článku naleznete malou recenzi této významné hry, zítra se budeme zabývat nastavením grafiky (včetně podrobné analýzy jednotlivých položek) a měřením výkonu v této hře. Uvedeme také některé HW tipy a triky...

Reklama

Přestože HL2 je hlavně střílečka, podstatnou roli hrají hádanky, které občas řešíte. Většinou jde o to se někam dostat nebo si postavit zmiňovaný provizorní nájezd pro vznášedlo. Hádanky jsou prostorové a díky vynikající fyzice, k níž se vrátím později, také logické a zábavné. Jsou ale i případy, kdy můžete místo střílení vyřešit nepříjemnou situaci pomocí vypečeného fígle – například shodit na útočníky přepravní kontejner. A když se vám to povede, budete mít upřímnou radost. Nakonec si takhle často pomůžete k nábojům nebo lékárničkám, které se vždycky hodí.

Podstatnou část nepovinných úkolů budete řešit s nejlepší novou zbraní, jakou HL 2 přináší. Je jí gravity gun a všichni ji už určitě dobře znáte z prezentací HL2 na E3. Dají se s ní přenášet menší předměty - bedny, prkna, žídle, stoly nebo sudy. V druhém módu je pak dokáže vymrštit do dálky. Větší předměty jako auto nebo kontejnery už nezvedne, ale pořád je dokáže odvrhnout stranou.

Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz


Nepořádek na silnici? Tak ten uklidíme raz dva... a začneme třeba těmi traverzami.

S gravity gunem si užijete spoustu legrace, protože i sním se dá útočit. Stačí vzít ozubené kolo z cirkulárky a mrštit ho proti nabíhajícím strážím nebo vzít vybuchující sud a použít ho jako granát. Sympatické je, že nepřátele můžete zneškodnit i plechovkou barvy, která se po nešťastníkovi nádherně rozprskne. Kdyby za nic jiného, tak za gravity gun zaslouží HL2 aplaus. Skoro všechny ostatní zbraně už známe z jedničky – pistol, kolt, kuš, samopal s granátometem, raketomet, brokovnice a granáty. Novinkou je energetický kulomet a trochu úchylná feromonová koule, která nahrazuje malé potvůrky z HL1 (vypadali jako klíšťata). Ale o té nic nepovím, abyste se měli na co těšit.

Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz


Některé části hry jsou doslova "dech beroucí"...

Nepřátelé

Stejně jako zbraně si z prvního do druhého dílu našli cestu i nepřátelé. Už jsem zmínil headcrab, který mi byl v HL1 tak odporný. Naneštěstí se nevrátila jen původní, trapně pomalá verze, ale přibyly dvě další.

Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz


Hele Petře, ty ses ale zřídil... Co to máš na hlavě?

První noví krabi se liší pouze většími nožkami, takže dokážou rychleji běhat a druhá variace je velmi nepříjemný na dálku skákající pavouk, který vám doslova otráví život. Pavouci jsou ještě více nenažraní a tak potkáte torza se třemi kusy přisátými na hlavě. A k tomu na vás jednoho pavouka za druhým ovládnutá zombie háže. Zase vám nechci kazit hraní tím, že bych prozradil vše, jen řeknu že z Xenu toho na zem přišlo ještě daleko více.

Místo vojáků z Black Messy tady máme geneticky upravené pořádkové síly. Jsou ozbrojeny různými zbraněmi, hází granáty a umí i ostřelovat. Ale abych se přiznal, měl jsem pocit, jako by byli o něco hloupější, než jednotky z HL1. Možná je to jen tím, že před pěti lety byli vojáci na svou dobu doslova převratnou záležitostí a člověk se jen divil, jak to ve Valve dokázali.

Každopádně kvalitu vyvažuje kvantita a připravte se na opravdu tuhé boje s mnohonásobnou přesilou. Samozřejmě vám budou pomáhat ostatní vzbouřenci, kteří jsou naopak mnohem chytřejší než ochranka z Black Mesa. Nikde se nezaseknou, uhnou vám z cesty, doplňují si vzájemně zdraví a dokonce seberou zbraně padlých nepřátel. Kromě lidí proti vojákům můžete použít automatické kulometné věže, které jsou teď mnohem nepříjemnější nebo nášlapné miny. Než věže rozestavíte, pořádně si to promyslete, protože špatně umístěná obrana vám přidělá hodně vrásek na čele. Oficiální vláda v boji proti vzbouřencům používá i mechanizované prostředky – letadla, obrněné transportéry nebo dlouhonohé kulometné stroje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama