google-pripomina-objevitele-inzulinu-fredericka-bantinga
Novinka Google připomíná objevitele inzulinu Fredericka Bantinga

Google připomíná objevitele inzulinu Fredericka Bantinga

Mirek Kočí

Mirek Kočí

14. 11. 2016 11:00

Dnešní Doodle připomíná 125. výročí narození kanadského lékaře Fredericka Bantinga, který vynalezl lék proti cukrovce.

Reklama

Frederick Grant Banting se narodil v roce 1891 v kanadském Ontariu jako nejmladší z pěti dětí. Po studii teologie přestoupil na lékařskou fakultu, kde po první světové válce, které se sám zúčastnil, získal titul M.D. Poté začal pracovat jako praktický lékař a ortoped, přičemž se věnoval i výuce mediků.

To ostatně rozhodlo o tom, že jeho následující kroky vedly na Univerzitu v Torontu, kde zažádal o přidělení zázemí pro výzkum získání inzulinu ze psího pankreatu bez poškození pankreatickými enzymy. Přestože neměl s výzkumem téměř žádné zkušenosti, profesor John J. R. Macleod jeho žádosti vyhověl a poskytl mu vlastní laboratoř a deset psů na pokusy.

Při sériích úspěšných pokusů na zvířatech Banting objevil, že inzulin může být použit při léčení cukrovky, a prvním člověkem, který byl léčen inzulinem, byl v roce 1922 čtrnáctiletý chlapec. O rok později Frederick Grant Banting dostal Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. Život úspěšného kanadského vědce ukončila 21. února 1941 letecká nehoda.

5959

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama