fujitsu-siemens-p19-2-konecne-idealni-lcd-panel
Monitory Článek Fujitsu Siemens P19-2: konečně ideální LCD panel?

Fujitsu Siemens P19-2: konečně ideální LCD panel? | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 6. 2005 00:00 99

Seznam kapitol

1. Tygr přichází... bude z papíru? 2. FSC P19-2: exteriér 3. Praktické testy - barvy a úhly pohledu 4. Obraz v pohybu a závěr...

V článku, kde jsem rozebíral jednotlivé technologie TFT panelů se vynořila technologie která se blížila téměř ideálu - nové panely typu S-PVA totiž začaly slibovat pozorovací úhly 178/178o, kontrast 1000:1, to vše při době odezvy 12-8ms. Na druhou stranu, už jsme si pomalu zvykli na papírové tygry, které při styku s realitou vzplanou jak škrtnutá sirka. Není nic lepšího, než si nováčka se silnými řečmi pozvat k sobě a důkladně jej proklepnout: Fujitsu Siemens P19-2 na kobereček!

Reklama

Vadné pixely

Námi testovaný model měl jeden vadný (u technologie PVA tedy zhasnuty) subpixel. Viditelný byl zejména na bílém pozadí na barevných plochách zcela zaniknul. Dlužno však dodat, že zmíněný subpixel jsme objevili po... 5 minutách pečlivého zkoumání plochy panelu ze vzdálenosti 10cm (není vždy jasné jestli se nejedná-li se o zrnko prachu).

Reakční doba

Reakční dobu panelu jsme testovali jak pomocí syntetických testů, tak herními aplikacemi (UT 2004, Doom3, Chronicles od Riddick, Need for Speed Underground). Výrobce u FSC P19-2 uvádí dvě doby "response time": 13ms z černé do černé (měření podle ISO) a 8ms (šedá-šedá, gray to gray).

Problémům spojeným s odezvou se budeme věnovat ve zvláštním článku, tady jen zmíním, že odezva závisí také na počátečním a konečném jasu dané buňky. Právě předchozí generace panelů MVA a PVA trpěly dlouhými přechody mezi jednotlivými stupni šedé (tato doba často překračovala i 50ms).

PixPerAn

Fujitsu Siemens P19-2: konečně ideální LCD panel?
i Zdroj: PCTuning.cz

Několika testy jsme odhadli reakční dobu panelu na 16ms. Pesimista v tomto okamžiku jásal: já věděl že se něco najde... Optimista kontroval tím, že v této věci, ehm, neříkají zcela pravdu prakticky všichni výrobci plochých panelů a 8ms je také často 16, 12ms je také 16 a 16ms je občas reálných 20 nebo 25ms. Navíc, jak se zdá, panel se zcela zbavil nepříjemného zpoždění v tmavých částech obrazu. Ve výsledku je možné říci, že P19-2 může reakční dobou směle konkurovat 12ms panelům typu TN.

To odpovídá odezvě, kterou naměřil server Tomshardware.com u panelu Viewsonic 191b zde.

Hry

Fujitsu Siemens P19-2: konečně ideální LCD panel?
i Zdroj: PCTuning.cz

Hra jako Doom III, Half-Life 2 nebo Chonicles of Riddick byly perfektně hratelné, bez jakéhokoliv problému spojeného se zpožděním. Při nativním rozlišení 1280x1024 byl obraz nejlepší a umožňoval tyto hry si vychutnat na maximum. Při Need for Speed Underground jsme mohli na rychle ubíhajících texturách silnice pozorovat jistý neklid, na hratelnost to však pochopitelně nemělo vliv. Nejhůře dopadl Unreal Tournament 2004 plný rychlých otoček, běhání a skákání, kdy jsme (Optimista dodává že pouze v některých méně barevných mapách, navíc pouze na některých površích) mohli sledovat mírnou nejistotu obrazu. Hra však byla pro většinu z nás stále velmi dobře hratelná. Optimista neviděl žádný problém (tedy pokud někdo není profesionální hráč), zatímco Pesimista vykřikoval, že u některých her stále platí, že monitor je monitor a basta.

Nutno však dodat, že herní zážitek je u FSC P19-2 stále o třídu lepší, než který poskytovaly dřívější panely PVA / MVA.

Video

I zde platí, že na Video je nejlepší... monitor - vše je OK, pokud se na panel díváte z dálky, při pohledu z blízká uvidíte poměrně zřetelně pixely šumu signálu v obraze (právě vysoká míra šumu je často příčinou toho, že barvový procesor panelu je poněkud zmatený). Na druhou stranu obraz byl prostý jakéhokoliv mlžení a pohybového neklidu.

Pokud je vstupní signál špičkový (testovali jsme záběry HDTV 1080i) je však výsledek zcela jiný - je to prostě lahůdka, která se s TV ani nedá srovnávat (vše vypadá jako oživlá fotografie).

Audio

Optimista mě prosil, ať se o zabudovaných reproduktorech příliš nezmiňují, zatímco Pesimista vykřikoval něco o bedýnkách za 300Kč. Já tedy jen sdělím, že zde jsou a... nějak hrají.

Závěr

Fujitsu Siemens P19-2: konečně ideální LCD panel?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na tento panel mají Optimista a Pesimista pochopitelně rozdílné názory. Optimista vyzdvihuje výbornou natáčecí konstrukci (pivot zde, narozdíl od panelů typu TN, funguje skvěle), výborný kontrast, téměř dokonalé podání barev (Pesimista poznamenává že už viděl i lepší podání barev - a to především u 10bit panelů S-IPS), dobré pozorovací úhly a solidní výkony ve hrách.

Pesimista žádá, aby výrobce u tohoto panelu neuváděl hodnotu 8ms (gray to gray) ale spíše 16ms, nebo alespoň 13ms. Optimista k tomu namítá, že ve finále bychom mohli přepsat tyto hodnoty téměř u všech LCD panelů.

Zatímco Optimista začal pátrat na Internetu po nejlepší ceně P19-2 (nebo jak ho znám, jal se hledat ještě lepší panel), Pesimista se vydal do hospody, kde se chystá propít stejnou sumu pod pracovním heslem - všichni lžou, nejlepší je realita.

Můj názor je následující:

Závěr 
stabilita obrazu (vstupy analog / DVI)výborná / výborná
úhly pohleduvelmi dobré
kontrastvýborný
rendering barevvelmi dobrý
podání odstínů v obrázkuvynikající
šedý klínnepatrný banding
rovnoměrnost jasudobrá
interpolovaný obrazdobrý
mechanické provedenívelmi dobré
menu, ovládanídobré
Vhodné pro běžné hráče?velmi dobré
Vhodné pro profi hráče?dostatečné
Vhodné pro Video?dobré
Vhodné pro grafiky?velmi dobré
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama