frozencpu-com-a-ocz-obnova-prodeje-cryo-z
Novinka FrozenCPU.com a OCZ - obnova prodeje Cryo-Z

FrozenCPU.com a OCZ - obnova prodeje Cryo-Z

Adam Kahánek

Adam Kahánek

8. 12. 2009 10:00 16

Internetový obchod FrozenCPU.com se dohodl se společností OCZ na obnovení prodeje chlazení Cryo-Z. 

Reklama

Pamatujete si ještě na revoluční výrobek společnosti OCZ v oblasti chlazení procesorů s názvem Cryo-Z? Tak právě toto chlazení se nyní začíná opět prodávat. FrozenCPU.com se dohodlo s OCZ, že se bude starat o podporu pro nejnovější sockety, pokud společnost přistoupí na znovuobnovení prodeje. Vše se vydařilo a již od včerejšího dne je zařízení opět k dispozici. Cena byla stanovena na „pouhých“ $379, což je přibližně 6800,-Kč. Už si nevzpomínáte, o co se vlastně jedná?

FrozenCPU.com a OCZ - obnova prodeje Cryo-Z
i Zdroj: PCTuning.cz

Je to již delší dobu, co OCZ tohle chlazení představilo. V době vydání se jednalo o první komerční chladící zařízení pro počítačové procesory, které je dokázalo zchladit pod bod mrazu a bylo použitelné 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Prodej byl však ukončen a nebyly žádné informace o tom, zda se ještě něco takového v obchodech objeví. Tudíž se americký internetový obchod FrozenCPU.com, známý především se svou bohatou nabídkou všech možných druhů chlazení, rozhodl kontaktovat OCZ se zájmem obnovení prodeje tohoto „mrazáku“. Výrobce tedy vyhověl, avšak za podmínky, že se prodejce postará o kompatibilitu s nejnovějšími sockety, což nebyl problém splnit. Nyní je tedy kompatibilní se sockety LGA 775/1156/1366 a také AM2/AM3.

FrozenCPU.com a OCZ - obnova prodeje Cryo-Z
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednoduše vám vysvětlím, na jakém principu tohle chlazení pracuje. Jedná o jakýsi mrazák, uzpůsoben pro procesory. Kompresor pod tlakem vtlačí plyn do výměníku, kde se přemění na kapalinu, která dále proudí do výparníku. Výparník je v podstatě blok, který dosedá na tepelný rozváděč procesoru a chladí ho. V něm kapalina expanduje do plynného skupenství za vzniku velmi nízkého tlaku, při němž se teplota varu snižuje a vypařováním je z výparníku odebíráno skupenské teplo (více o skupenském teplu si můžete přečíst na Wikipedii). Tím se teplota snižuje na hodnoty -45°C až -50°C. Poté jde kapalina v plynném skupenství opět do kompresoru a takhle se děj opakuje pořád dokola. Zařízení se hodí především pro opravdu vysoké přetaktování, které můžete mít nastaveno pořád, bez obav, že procesor spálíte nebo se vám bude přehřívat.

Zdroj: FrozenCPU.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama