facebook-chce-k-poskytovani-internetu-pouzivat-drony
Internet Novinka Facebook chce k poskytování internetu používat drony

Facebook chce k poskytování internetu používat drony

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

29. 3. 2014 12:00 9

Internet pro všechny a všude, touto otázkou se již nějakou dobu zabývá mnoho institucí včetně Facebook. Ten k "šíření" internetu plánuje používat bezpilotní letouny, satelity a lasery. 

Reklama

Již od loňského roku se snaží iniciativa, vystupující jako Internet.org, prosadit myšlenku zlepšení přístupu k internetu po celém světě. Plánem tohoto seskupení technologických firem, neziskových organizací, místních komunit a expertů je, aby byl v budoucnu internet dostupný ve všech koutech světa. Iniciativa by chtěl zpřístupnit připojení k internetu dvěma třetinám lidské populace, kterým se online připojení nedostává. Nově si tuto myšlenku vzal za svou také zakladatel Facebook Mark Zuckerberg, který představil Connectivity Lab. Connectivity Lab je nový tým vědců, který pracuje na ambiciózním projektu, který zahrnuje vývoj nové platformy pro připojení k internetu na zemi, ve vzduchu a na oběžné dráze. 

Facebook chce k poskytování internetu používat drony
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Takhle by měly vypadat drony šířící internetové připojení

Facebook měl údajně k tomuto projektu zlákat vědce z organizací jako je NASA, National Optical Astronomy Observatory a Ascenta, což je britská společnost stojící za vývojem solárně napájeného bezpilotního letounu tzv. dronu. Tyto solárně napájené drony by měly poskytovat připojení k internetu v oblastech s vyšší nadmořskou výškou, zatímco o pokrytí v nižších, více osídlených oblastech by se o provoz internetu měly starat nové satelity.  

Začátkem tohoto měsíce se navíc objevili zvěsti o tom, že Facebook projevil zájem o výrobce dronů, společnost Titan. Facebook bohužel zatím nesdílí s médii mnoho podrobností o těchto svých aktivitách, přesto Zuckerberk prohlásil, že tento projekt již dopomohl 3 milionům lidí na Filipínách a v Paraguaji ke zlepšení možností připojení k internetu. 

Google přirozeně pracuje na obdobných projektech. V půli loňského roku zveřejnil poměrně bláznivou myšlenku, přinést internetové připojení do vzdálených a hůře dostupných oblastí pomocí horkovzdušných balónů. Tento nápad měl kódové označení Project Loon a k jeho realizace zatím vůbec nedošlo a pravděpodobně ani nedojde. V listopadu loňského roku oznámil vyhledávací gigant svůj projekt Link, což je iniciativa, která by měla přinést optické sítě do rozvojových zemí. Tato idea má podle mého mnohem větší potenciál a je o poznání proveditelnější. 

Zdroj: Mashable
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama