dynamit-asus-ct-479-aneb-zkuste-pentium-m-v-desktopu
Návody Článek Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu

Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

26. 4. 2005 00:00 44

Seznam kapitol

1. Je Pentium M více než Pentium 4? 2. Banias / Dothan - hlavně efektivita... 3. Banias / Dothan v deskách pro Pentium 4? 4. Pentium M nebo Celeron M?
5. ASUS CT-479 aneb Dothan pro masy? 6. Dynamit - testy přetaktovaného Celeronu M 7. 3D akcelerace - Syntetické testy 8. 3D akcelerace - herní testy a Závěr

To, že dvě na první pohled spolu nesouvisející věci mohou po spojení vytvořit novou kvalitu zjistil Alfred Nobel, když smíchal křemenný prach s nitroglycerínem a vyrobil první Dynamit. Inženýry ASUSteku napadla cesta, jak do běžných počítačů uvést velmi zdařilé mobilní procesory Pentium M a vyrobili redukci CT-479 pro docela běžné základní desky ASUS P4P800 SE a -VM. Nás pak napadlo do této redukce osadit současně nejlevnější mobilní procesor Celeron M 360 a přetaktovat ho na, jak jinak, maximum. Buuumm... a Ex-mobilní procesor ukázal svým mnohem dražším příbuzným záda!

Reklama

Nápad zapřáhnout výkonné a úsporné mobilní procesory do běžných počítačů lákal jak výrobce tak uživatele. Firmy AOpen a DFI šly cestou poměrně jednoduchých základních desek MicroATX osazených čipovou sadou i855GME - cena desek byla bohužel velmi vysoká (kolem 6000Kč - tolik dnes nestojí ani špičkově vybavené desky pro Athlony 64). Situace tedy byla docela patová: potenciálně zde byly procesory, byl zde zájem uživatelů, ale horší to bylo se základními deskami...

CT - 479 = redukce pro Socket 478

ASUS šel ale jinou cestou: navrhnul, nechal si patentovat, vyrobil a dodává redukci CT-479 pro starší desky s paticí Socket 478.

Výhodou tohoto přístupu je, že ve finále lze použít relativně levné desky vybavené novějšími čipsety (i865 vs i855) s dvoukanálovými řadiči paměti, AGP x8 a podporou disků SerialATA (ICH5). Bohužel, dosud si budeme muset u tohoto řešení nechat zajít chuť na PCI Express...

Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Kit CT-479 je určen pro populární a stále poměrně dobře dostupné základní desky ASUS P4P800 SE (rozměr ATX) a P4P800-VM (rozměr MicroATX, obě desky s čipovou sadou Intel 865PE). Hovoří se o připravované podpoře P4C800-E Deluxe, to dosud není potvrzeno.

Poznámka: Podle prvních informací nemusí být hardware základní desky Socket 478 nijak upravený - nejspíše se jedná o odpovídající podporu v BIOSu základní desky (vždy je nutné předem stáhnout nejnovější BIOS). Kit jsme zkoušeli také na základní desce P4C800 Deluxe (s posledním BIOSem z prosince 2004) a systém se nerozběhl...

Rozpolcení ASUSu - jak to dopadne?

Redukce ve finále tedy spolupracuje s omezeným počtem základních desek ASUSu a je pravděpodobné, že to je svého druhu záměr. ASUStek chce mít na jednu stranu vhodný produkt pro příznivce mobilních Pentií, ale zároveň si nechce podřezávat větev v prodeji základních desek pro Pentia 4.

Poznámka: slibované BIOSy pro jiné základní desky jsem hledal poměrně dlouho a dosud marně... je vidět, že ASUS se snaží opravdu tuto redukci nijak výrazně nepodporovat. Pokud se něco změní, budu vás zde informovat.

Kit ASUS CT-479 - jednoduchost sama...

Už první pohled na redukci vás přesvědčí, že to není žádný polovodičový skvost a že se spíše jedná hlavně o správné "drátování" - propojení odpovídajících pinů obou socketů. Aktivních součástek je minimum a nacházejí se prakticky výlučně v... napájecí části redukce.

Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Redukce vyžaduje externí napájení a u napájecího konektoru se ještě nacházejí jumpery pro volbu frekvence FSB 100 / 133MHz (díky jim můžete snadno a bez zásahu do BIOSu přetaktovat procesor o 33%).

Tato část přijde do Socketu 478...
i Zdroj: PCTuning.cz
Tato část přijde do Socketu 478...


Upnutí Pentia M / Celeronu M je pro tyto procesory typické - stačí otočit jistícím šroubkem vpravo...

Vlastní montáž

Montáž redukce je dětsky jednoduchá (vše netrvá déle než 10 minut a stačí Vám jen šroubovák pro upnutí mobilního procesoru):

Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz


Všimněte si, že redukce je nesymetrická, aby umožnila pohyb páčky původního Socketu 478

Místo procesoru upneme do Socketu desku s redukcí CT-479...

Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nainstalujeme mobilní procesor, upneme pootočením šroubku. Přivedeme napájecí napětí a nainstalujeme přiložený chladič (ten je klasický s vybráním pro jumpery a napájecí kabel)...

Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz


Pokud v BIOSu desky zapnete funkci QFan, bude větrák běžet na 2000ot/s, maximem je 3000ot/s...

Pokud máte P4P800-VM (jako my) nebo P4P800 SE a aktualizovaný BIOS, stačí jen základní desku zapojit a voilá...

BIOS

Položky BIOSu odpovídají původní struktuře - chybí zde jen možnost změny napájecího napětí. Ostatní volby (PCI lock, nastavení FSB, děliček, pamětí...) odpovídají taktování Pentií 4 a jsou plně funkční. Jediná položka, která zde výrazněji chybí, je nastavení děličky procesoru - i když u Pentií 4 je otevřená, v současném BIOSu je nenajdete.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama