Corsair iCUE H170i Elite LCD – Kvalitní AiO vodní kit pro CPU
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Corsair iCUE H170i Elite LCD – Kvalitní AiO vodní kit pro CPU

Corsair iCUE H170i Elite LCD – Kvalitní AiO vodní kit pro CPU | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 12. 2021 23:58 7

Seznam kapitol

1. Corsair iCUE H170i Elite LCD 2. Specifikace a balení Corsair H170i Elite LCD 3. Corsair H170i Elite LCD v obrazech (Galerie) 4. Testovací sestava a metodika
5. Software iCUE 6. Výsledky měření na Core i9-12900K 7. Závěr – Hodnocení

S novou generací procesorů Intel, přichází i lehce updatované verze chladičů. Corsair mírně inovoval svůj původní chladič, který dostal nový LCD displej na pumpu a nové ventilátory.

Reklama
Corsair iCUE H170i Elite LCD – Kvalitní AiO vodní kit pro CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Hodnocení současných chladičů je v podstatě jednoduché, velká většina z AiO setů na trhu bude podávat hodně podobné výsledky. Není to dané kvalitou chladiče, ventilátorů nebo velikostí radiátoru, vše bohužel vázne u procesoru. Všechny moderní procesory mají problém s přehříváním uvnitř křemíku, ani ten nejvýkonnější AiO na světě to z nich nedokáže dostat dost rychle. Nemá tedy smysl příliš dramatizovat rozdíly mezi chladiči v řádu jednotek stupňů Celsia, když se jádra vyhnaná nadoraz dostávají na 100 °C, ať je chladíte čímkoliv. Doba, kdy mezi chladiči byly velké rozdíly, je pryč. Naopak, kruh se uzavřel. Mnozí se vrací zpět ke vzduchu, protože u špičkových modelů jsou výsledky podobné běžným AiO.

Corsair iCUE H170i Elite LCD je absolutní špička v AIO, o tom není pochyb. Kromě opravdu kvalitního displeje IPS a LED osvětlení je to zejména naprosto tichý chod díky nové pumpě a ventilátorům. Tou největší bombou je ale aplikace iCUE a její možnosti. Nastavit můžete opravdu všechno. RGB efektů jsou desítky a je možné si stáhnout další. To mne ale příliš nezaujalo. Tím nejdůležitějším je plná kontrola na chladícím výkonem a hlučností. Můžete nastavit manuálně otáčky, nebo vše svěřit automatice. Velkým přínosem je možnost sestavit si vlastní křivku chování ventilátorů v závislosti na teplotě. Každý jistě ocení i režim Zero RPM pro nízkou zátěž, kdy je úplné ticho.

Corsair iCUE H170i Elite LCD – Kvalitní AiO vodní kit pro CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už bylo řečeno výše, chladicí výkon je špičkový, nemohu ale říci jedinečný nebo bezkonkurenční. Takový je trh, podobně kvalitní AiO dosahují stejných čísel. Corsair nabízí navíc pěkný IPS displej, ovládací aplikaci a možnosti ladění výkonu. Pokud jste za tyhle věci navíc zaplatit také značné peníze navíc, to už si rozhodněte sami. Na závěr jednu radu, i u AiO chladičů dbejte na dobré vyvážení napětí procesoru a chladicího výkonu. U Ryzenů 5000 a Alder Lake se mírné zvýšení napětí okamžitě promítne do výrazně vyšších teplot. U Core i9-12900K chladič zvládne cca 1,35 V v plné zátěži, ale 1,4 V už neuchladíte ani na nejvyšších otáčkách a s radiátorem na otevřeném okně. To je nutné si pohlídat u všech AiO.

Corsair iCUE H170i Elite LCD – Kvalitní AiO vodní kit pro CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Za poskytnutí kitu pro test děkujeme společnosti Corsair

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama