Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022!
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022!

Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022!

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 12. 2021 15:00 14

Seznam kapitol

1. Skok do budoucnosti 2. Ve znamení nedostatku 3. Vydělávat po síti 4. Není to k ničemu, ale je to unikát! 5. Srážka s umělou inteligencí

Nebudu tvrdit, že mám kdo ví jakou schopnost vidět do budoucnosti: V minulosti jsem se už mnohokrát a navíc dost výživně seknul. To mi ovšem nezabrání, abych se nezahleděl do toho, co nás čeká – i když nás to taky dost možná mine!

Reklama

Je to tak. Mnohokrát jsem se ustřelil ve svých odhadech – a zatímco jsem považoval bitcoin za neudržitelně vysoký, ostatní na něm stále bohatli. Zatímco se ho ostatní drželi, nechal jsem se zlákat altcoiny, což byla veliká, veliká chyba. Nu což. Alespoň jsem si nekoupil pizzu za deset tisíc bitcoinů, což udělal v roce 2010 Laszlo Hanyecz a tento den, 22. května, dnes slaví kryptokomunita jako „Pizza Day“. Hanyecz ovšem nelitoval a v roce 2018 se stal prvním člověkem, který si objednal pizzu přes Lightning Network. Prostě se musíme naučit žít se svými omyly, je to svého druhu zkušenost, která nás učí.

Ostatně moje přehmaty zdaleka nejsou ty nejzávažnější – a to ani mezi těmi z oblasti IT. Některé vize jsou překvapivě přesné, například ty Douglase Engelbarta, jehož tým z ARC (Augmentation Research Center) ze SRI (Stanford Research Institute) nejen přišel s vizemi budoucnosti, ale mnohé také realizoval. 

Engelbart se rovněž držel svých představ i v dobách, kdy se zdálo, že se přece jenom zmýlil – v 70. a 80. letech se zdálo, že jeho vize, že budoucnost patří terminálům napojené na vzdálené masivní mainfraimy je přežitek. Skutečně, v té době se ocitl mimo mainstream a pro mnohé byl pošetilým starcem, který žije myšlenkově v 60. letech. A vidíte: Dnes žijeme v cloudové současnosti, kdy drtivá většina užitečných internetových služeb je realizována přesně tak, jak předvídal. 

Vřele vám doporučuji zhlédnout filmový záznam jeho „Matky všech dem“ z 9. prosince 1968 na Fall Joint Computer Conference v San Franciscu. Každý nemá ten dar, který měl on – a jeho sebejistotu, se kterou předvedl tento „skok do budoucnosti o 20 let“, i když některé z jeho nápadů nevyšly, jako například kompaktní miniklávesnice pro zadávání textu kombinací stisků kláves. Buď jak buď, byl to excelentní vizionář!

Nuže – jak na tom jsme? Rok 2021 byl blbý, byl tak blbý, že některá americká města zveřejňují návody, co dělat, když nemáte na zaplacení daně z nemovitosti – a bojíte se, že přijdete o střechu nad hlavou. Je to tak, americké daně z nemovitostí nejsou zrovna malé a zastupitelům dochází, že po dvou letech živoření v domácím vězení mnozí lidé přišli o práci a prostě nemají prachy na daně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama