chladice-pro-socket-a-cast-2
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chladiče pro Socket A - část 2.

Chladiče pro Socket A - část 2. | Kapitola 9

Svoboda Tomáš

Svoboda Tomáš

4. 12. 2003 00:00 83

Seznam kapitol

1. Thermaltake Silent Boost 2. Thermaltake Volcano 7+ 3. Cooler Master X-dream (HAC-V81) 4. Cooler Master Aero7 Lite (CP5-8J71F) 5. Titan CU5TB
6. Zalman CNPS6000 AlCu a Cu 7. Zalman CNPS6000 AlCu a Cu - pokračování 8. Zalman CNPS7000A AlCu a Cu 9. Zalman CNPS7000A AlCu a Cu - pokračování

Druhá část testu chladičů pro Socket A se zdržela trochu víc, než bych si přál, ale má to jednoduché odůvodnění. Jak jste si jistě z úvodního obrázku všimli, operativně jsme na základě vašich žádostí zařadili mezi testované chladiče celoměděný Zalman CNPS7000A Cu. Tentokrát je na řadě představení zbylých kandidátů, výsledky teplotních testů a kompletní srovnání hlučnosti se dozvíte již brzy ve třetí části!! Nejvíc Vás asi budou lákat specialitky (podotýkám, že na naše poměry docela nákladné) modelových řad 6000 a také 7000 firmy Zalman ale o tom až v článku. Nebudou chybět ani zástupci Titanu, Cooler Masteru a Thermaltake.

Reklama
Chladiče pro Socket A - část 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

Instalace

Chladiče pro Socket A - část 2.
i Zdroj: PCTuning.cz


ASUS A7V333 je mezi těmi šťastnými deskami, které chladič plně podporůjí.

U instalace se trochu zdržíme. Pro vysokou váhu chladičů byl opět zvolen princip uchycení pomocí děr kolem patice. Pokud ale vaše deska díry má, stále není vyhráno. Modely CNPS7000A mají hodně nestandardní tvar a jsou choulostivé na prostor kolem patice. Zalman má pro tento účel na svých stánkách seznam podporovaných desek a nákresy vyhovujícího universálního prostorového rozložení desky. V některých případech můžete montovat rovnou, někdy to chce sem tam nějaké to žebro ohnout, ale například v případě populárního ABITu NF7 nic nepomůže (snad jedině lámat kondenzátory). Výše zmíněný seznam je docela obsáhlý, takže najít tu správnou desku, by neměl být problém.

Redukce přišroubované k dírám kolem patice.
i Zdroj: PCTuning.cz
Redukce přišroubované k dírám kolem patice.


ABIT NF7 - řada kondenzátorů překáží … neřešitelná situace.

Montáž samotná je příjemně přímočará. Zaprvé k desce zespod přišroubovat dvě redukce, posléze do redukcí dotáhnout samotný chladič. Pro socket 478 (P4) nebo 754 (A64) to není o nic složitější. Ani manuál v tomto bodě žádná hluchá místa nemá. I přes svůj průměr chladič nijak neblokuje sousední banky pro paměť. Pozor je však třeba dát na přesah přes horní okraj desky. Tady se opět může projevit syndrom nízké skříně popisovaný u X-dreamu.

 
i Zdroj: PCTuning.cz
 


paměť úspěšně osazazena do prvního banku

Třetí část bude obsahovat testy výkonu a srovnání hlučnosti. Použita bude stejná metodika jako v případě nedávno testovaných Cooler Masterů pro P4, nečekejte tedy žádné strohé grafy load/idle.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama