Chcete Starlink? Hardware pro příjem internetu od Muska si lze nově pronajmout
i Zdroj: Starlink.com
Novinka Chcete Starlink? Hardware pro příjem internetu od Muska si lze nově pronajmout

Chcete Starlink? Hardware pro příjem internetu od Muska si lze nově pronajmout

David Jiránek

David Jiránek

29. 3. 2023 18:20 1

Uvažujete o využití Starlinku, ale nechcete kupovat přijímač za několik tisíc? Internet od SpaceX lze nově pořídit i bez vyšších investic. Měsíční předplatné se vyrovnává dražším tarifům od mobilních operátorů.

Reklama

Koupě přijímače pro internet Starlink původně stála až přes 15 tisíc, postupně ale cena klesala a nyní anténu pořídíte za 7 360 korun. Rychlý internet od společnosti SpaceX se vyznačuje širokým pokrytím a relativně nízkou latencí v porovnání s jinými službami využívající umělé družice. Starlink satelity totiž nalezneme ve větším počtu na nízké oběžné dráze, přímá vzdálenost je tedy nižší.

Náklady v řádů tisíců korun se samozřejmě nedají porovnávat s kabelovým internetem. Nová možnost pronájmu ale již konkuruje mobilním operátorům a neomezeným tarifům. Od tohoto týdne lze na území České republiky pronajmout anténu Starlink za 370 korun na měsíc. Měsíční paušál 1 400 korun za internet ale zůstává. Celkově tak jde o náklady v hodnotě 1 770 korun na měsíc. Nutno dodat, že u pronájmu se účtuje ještě jednorázový poplatek 1 230 korun za aktivaci.

Měsíční částka se již přibližuje neomezeným tarifům mobilních operátorů, kde nejste omezeni ani rychlostí dat. Nicméně Starlink v zahraničí již data omezuje. FUP je u rezidentních zákazníků v USA a v Kanadě 1TB.

Chcete Starlink? Hardware pro příjem internetu od Muska si lze nově pronajmout
i Zdroj: Starlink

Síť Starlink je stále rozšiřována, Společnost SpaceX vlastněná miliardářem Elonem Muskem vynáší nové satelity na týdenní bázi. Díky tomu se zlepšuje nejen pokrytí, ale i rychlosti, které v praxi dosahují přes 100 Mb/s.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama