ceska-republika-spolecne-s-dalsimi-evropskymi-staty-odmitla-na-summitu-itu-cenzuru-internetu
Internet Novinka Česká republika společně s dalšími evropskými státy odmítla na summitu ITU cenzuru Internetu

Česká republika společně s dalšími evropskými státy odmítla na summitu ITU cenzuru Internetu

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

14. 12. 2012 20:00 15

Od 3. do 14. prosince probíhal v hlavním městě Spojených arabských emirátů summit, na kterém se rozhodovalo o budoucnosti dosud (z velké části) svobodného internetu. Regulovat internet se snažila hlavně Čína, která návrh podávala.

Reklama

Na summitu se sešli zástupci z více jak 190 zemí světa. Nepřijeli pouze proto, že je v Dubaji  v tuto roční dobu pěkně, ale rozhodovali o tom, zda bude zachována současná podoba internetu. V podstatě se jednalo o to, že by správa internetu přešla z neziskové organizace ICANN do pravomoci jednotlivých států. Jakým způsobem by s ním pak jednotlivé vlády naložily je jen čistě na vaší představivosti.

Česká republika společně s dalšími evropskými státy odmítla na summitu ITU cenzuru Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Naštěstí se řada států pod novým dokumentem nepodepsala. Patří mezi ně například (a buďme za to vděčni) Česká republika, všechny její sousedící státy, ale například i USA. Naopak ho podepsali zástupci Ruska nebo Mexika a řada zemí pro změnu vyčkává (Španělsko, Finsko).

Internet se doteď označuje jako svobodné médium, i když to není zcela pravda. Své o tom vědí obyvatelé například Ruska, ale i všech ostatních států. Například Google pravidelně vyřazuje z výsledků vyhledávání nechtěné odkazy, typicky na bittorentové sítě.

Zdroj: itu

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama