Bulldozer v prostředí Windows 8 – srovnání výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Bulldozer v prostředí Windows 8 – srovnání výkonu

Bulldozer v prostředí Windows 8 – srovnání výkonu | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 11. 2011 03:00 53

Seznam kapitol

1. Windows 8 spása Bulldozeru? 2. Použité verze 3. Turbo režimy ve Windows 8 4. Testovací systém 5. Syntetické testy – paměti 6. Syntetické testy – výpočetní operace 7. Praktické testy I. – komprese, multimédia
8. Praktické testy II. – PS, Excel, šifrování disku, JS 9. Praktické testy III. – 3D rendering + Multitask 10. Systémový test – PC Mark 7 11. Herní testy – hry, Dos Box, PhysX 12. Měření spotřeby 13. Shrnutí výkonu 14. Zhodnocení a závěr

Výkon procesorů AMD FX architektury Bulldozer není příliš slavný. Podle AMD by se ale mělo s přicházejícími Windows 8 blýskat na lepší časy a potenciál této architektury by se měl ukázat v lepším světle. Co myslíte? Bude AMD FX pod Windows 8 výkonnější nebo nikoli? A jak se pod Windows 8 změní výkon Sandy Bridge?

Reklama
Bulldozer v prostředí Windows 8 – srovnání výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Měření spotřeby je stěžejním momentem recenze procesorů. K měření používám zásuvkový wattmetr s přesností na několik procent, pro naše účely však dostatečné. Klidový odběr naší sestavy měřím po několik minutách ustálení počítače, v BIOSu nastavuji všechny úsporné funkce na Auto nebo Enabled. Zátěž pak měřím v programu Cinebench R11.5, kdy zaznamenávám nejvyšší odběr během celého testu. Zpravidla se to týká několika úvodních vteřin, kdy je spotřeba nejvyšší a postupně s menší zátěží CPU klesá.

Bulldozer v prostředí Windows 8 – srovnání výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem zmínil v dřívějších kapitolách, nižší spotřeba by měla být měřitelná. Nakonec nejsou rozdíly nijak zásadní, měřitelné ale ano. Procesor AMD FX-8150 byl úspornější v klidu o 5 W a v zátěži o 6 W. Také spotřeba Core i7-2600K klesla v klidu o 5 W a zátěži o 3 W. Rozdíly jsou malé a spíše je připisuji obecně lepším úspornějším funkcím Windows 8, jelikož se projevily u obou procesorů. Kvůli spotřebě se tedy zřejmě na Windows 8 čekat nevyplatí, i když uvidíme u finální verze operačního systému příští rok. Co ale výkon, jak ten se změnil? Odpoví nám následující kapitola.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama