bude-o-jednoho-vyrobce-motherboardu-mene
Novinka Bude o jednoho výrobce motherboardů méně?

Bude o jednoho výrobce motherboardů méně?

Michal Kleman

Michal Kleman

12. 1. 2009 13:20 29

VP společnosti MSI se nechal slyšet, že při stávající situaci na trhu se základními deskami bude muset skončit jeden ze čtyř velkých hráčů (Asus, ECS, GB a MSI).

Reklama

Omlouváme se za špatné znění původní zprávy, společnost MSI pochopitelně v žádném případě nekončí na poli základních desek. Podrobnosti si přečtěte dále...

Rostoucí popularita notebooků logicky brzdí tvorbu desktopů, a to se dotýká všech komponent. Podle prognóz pana Henry Lu, který působí ve společnosti jako product vice-president, bude muset trh opustit alespoň jeden ze čtyř velkých výrobců základních desek. Jedná se o společnosti Asustek Computer, Gigabyte Technology, EliteGroup Computer Systems (ECS) a MicroStar International (MSI).

Bude o jednoho výrobce motherboardů méně?
i Zdroj: PCTuning.cz

"Motherboardový buisiness nebude nadále schopen udržet růst čtyř velikánů," řekl Henry Lu. Není tajemstvím, že dodávky notebookových a netbookových komponent v součastnosti velmi přesahují objemy dodávek desktopových součástek. Konkurence mezi výrobci desek je tedy o to tužší, jelikož trh nemá kam růst a pokud se jednomu z výrobců podaří získat větší podíl, druhý musí ustoupit.

Jako v každém počítačovém odvětví, výrobci základních desek musí investovat velké peníze do vývoje a návrhů svých produktů. Zlepšování výrobních linek je také čím dál tím dražší a za předpokladu, že trh bude spíše upadat než růst, žádný z výrobců si nebude moci dovolit takovéto investice bez adekvátních příjmů. Jednou z možností je spojení více podniků do jednoho, takto už bylo "pospojováno" mnoho malých firmiček, na druhou stranu, například spojení Asusu a Gigabytu v Gigabyte United nakonec neproběhlo.

Pro představu, jak na tom tito čtyři největší výrobci jsou uvedu množství základních desek vyrobených v roce 2008. Asus prodal 21 milionů , stejně jako ECS. Gigabyte má na svém kontě 19 milionů motherboardů a na čtvrté příčce se usadila společnost MSI s 16 miliony základních desek.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama