bude-athlon-64-san-diego-kralem-overclockingu
Návody Článek Bude Athlon 64 (San Diego) králem overclockingu?

Bude Athlon 64 (San Diego) králem overclockingu? | Kapitola 3

Archiv PCT

Archiv PCT

15. 6. 2005 00:00 46

Seznam kapitol

1. Athlony 64 - od kladiv po města 2. San Diego je také Athlon 64 3700+ 3. Přetaktovat, či nikoliv? 4. Přetaktování: 2860MHz a dost! 5. Porovnání výkonu a závěr

Dnes se podíváme na to, jak jsou na tom s přetaktováním nové procesory AMD Athlon 64 patřící do tzv. revize "E". Dnes nám především půjde o procesory Athlon 64 s jádrem San Diego (modely 3700+ a 4000+), které mají na to, aby po přetaktování dosáhly na metu vytýčenou dosud neuvedeným špičkovým procesorem Athlon 64 FX-57. Pokud se právě rozhodujete zda upgradovat na nový procesor, mohl by to být článek právě pro vás, pro ostatní může být ukázkou toho, že taktování má smysl...

Reklama

 

Pozor! Jakékoliv přetaktování nebo jiné úpravy hardware provádí uživatel na svou zodpovědnost, a musí si být vědom že může dojít k poškození hardware a ztrátě záruky!

K přetaktování komponent v počítači a zejména procesorů jsou v podstatě dva hlavní důvody, první je snadno vyčíslitelný "bonus" při nákupu procesoru, hlavně pokud narazíte na opravdu dobře přetaktovatelný kus. Uvedu jednoduchý příklad: Pokud koupíte například Athlon 64 3200+ za zhruba 5000Kč a podaří se vám ho stabilně přetaktovat například na 2400MHz máte z něj vlastně plnohodnotnou 3800+, při finanční úspoře minimálně 5000korun, a to je velmi lákavá možnost.

Druhý důvod je také zřejmý, dnešní hry potřebují velice výkonné grafické karty a k těm je bohužel nutný také velice výkonný procesor aby bylo možno využít plně potenciál výkonných karet. Proto se většina dnešních hráčů her snaží se svého procesoru dostat maximum a tím zlepšit pocit z hraní náročných her.

Bude Athlon 64 (San Diego) králem overclockingu?
i Zdroj: PCTuning.cz

->

Bude Athlon 64 (San Diego) králem overclockingu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní pravidla

Do přetaktování procesorů se pouštějte pouze v případě že skutečně dobře víte co děláte! Proto nebude vadit připomenu-li dvě základní pravidla pro bezpečně přetaktování:

Napětí

Na zvýšené napětí jsou procesory velice citlivé - pro nové revize s výchozím napájecím napětím 1.4V se doporučuje maximální možné dlouhodobé napětí kolem 1.55V (přičemž napětí paměti nesmí přesáhnout 2.9V)! Pro starší revize je možno použít napětí až 1.65V (max. pamětí až 3.1V). Teoreticky je možno do procesoru "dávat" více - je to však čistý nerozum (něco jako jízda v centru města 120km/h). Vážně riskujete funkčnost procesoru, a taková sranda pak docela bolí. nezapomeňte že za veškeré poškození způsobené nesprávným užíváním (a tím přetaktování je) můžete jen vy sami.

Chlazení

Chlazení je základ všeho, i když nové procesory z dílen AMD se vyznačují nízkou spotřebou a malým vyzářeným teplem, přesto je nutno je dobře chladit, pokud se rozhodnete procesor přetaktovat je otázka chlazení klíčová, chladič vybírejte podle kvality a účinnosti, testů na toto téma je na internetu dost. Já považuji za "rozumnou" teplotu procesoru v zátěži do 50 stupňů.

Bude Athlon 64 (San Diego) králem overclockingu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Co budeme potřebovat?

  • Zdroj: Základ stabilního systému tvoří kvalitní zdroj. Na zdroji se nevyplatí šetřit, koupí kvalitního zdroje se vyhnete problémům se stabilitou přetaktovaného systému. Doporučujeme značkové typy se specifikacemi 450 nebo 500W.

Bude Athlon 64 (San Diego) králem overclockingu?
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Základní deska: K dobrému přetaktování vám poslouží téměř jakákoliv kvalitní značková základní deska (Gigabyte, DFI, ASUS, MSI, Abit), doporučuji však desky s chipsetem nForce, v nejlepším případě nForce4. Desku vybírejte svědomitě s přihlédnutím do různých testů a diskusních fór které se tímto tématem zabývají.

Bude Athlon 64 (San Diego) králem overclockingu?
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Paměti: Volba pamětí je bezesporu nejdiskutovanější věc ohledně přetaktování. Na trhu je velké množství kvalitních pamětí, ale ne každá i značková paměť musí být plně kompatibilní s deskou nebo procesorem. V tomto směru se musí případný zájemce spolehnout opět na zveřejněné testy a nebo zkušenosti se značkou.Všeobecně platí, že pro AMD 64 se hodí paměti s nižší "latencí" (CL2,CL2.5) schopné fungovat na vyšších frekvencích. Podrobně se tímto zabývat nebudu jelikož to by bylo na samostatný článek.

Bude Athlon 64 (San Diego) králem overclockingu?
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Procesor: A jsme u nejdůležitější komponenty, která je i hlavním tématem tohoto článku.Výběr procesoru nejdůležitější volbou pro dobré přetaktování, pokud již máme kvalitní desku, paměti a zdroj je možno přistoupit k jeho výběru. Tento test vám buď v rozhodování nápomocen.

Testovací sestava

Pro testování jsem zvolil desku DFI pro její dobrý potenciál dosáhnout vysokých výsledků přetaktování. Původně jsem chtěl použít paměti: OCZ Gold VX DDR500 CL2, ale vzhledem k tomu že základní napětí těchto pamětí je 3.1V, a to není možno na mnoha deskách ani nastavit, použil jsem paměti Corsair DDR500 CL3 které běží na 2.7V.

Sestava byla tudíž následující:

Athlony 64 3200+, 3500+ Winchester - 3700+, 4000+ San Diego
Socket Socket 939
Základní deska DFI nF4 Ultra-D, BIOS 510-1 (by Oskar Wu)
Paměti 2 x 512MB TwinX Corsair XMSPro, DDR500 CL3
Grafická karta HIS Radeon X850XT (560/580)
Zvuková karta SB Audigy Classic
Chladič Zalman Cu7000B
Zdroj Enermax EG495 - 485W (32A,32A,36A,0.8A,2.5A)

Pozor! S posledním oficiálním BIOSem od DFI (310) byl velký problém nabootovat při vysokých frekvencích vůbec do Windows. Proto jsem použil poslední beta BIOS, který tyto problémy vyřešil. Doporučuji původní BIOS upgradovat na verzi která vám bude vyhovovat, zde je spousta beta BIOSů, stačí jen vybrat ten podle chipů vašich pamětí: www.techpowerup.com/articles/other/114

Software použitý v testech : 3Dmark03, Pcmark04, Doom3, SuperPi, Prime95, Everest Home.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama