brnane-se-bouri-ve-stredu-v-16-hodin-budou-protestovat-za-rychlejsi-internet
Internet Novinka Brňané se bouří – ve středu v 16 hodin budou protestovat za rychlejší internet

Brňané se bouří – ve středu v 16 hodin budou protestovat za rychlejší internet

Jan Černý

Jan Černý

26. 2. 2011 06:00 40

Zdají se vám poplatky za internet neúměrně vysoké jeho kvalitě? Přijďte příští týden ve středu protestovat na náměstí Svobody.

Reklama

Příští týden ve středu, tedy 2. března/marca 2011 se na brněnském náměstí Svobody uskuteční protest proti pomalému internetu. I když se situace za poslední roky výrazně změnila k lepšímu, nemůžeme se srovnávat s vyspělými zeměmi. Například ve Finsku má každý občan garantováno bezplatné připojení 1Mb/s internetu zákonem, v USA je placený standard 16 Mb/s a v Jižní Koreji 100 Mb/s. Tam odhadují, že díky investicím vlády bude do dvou let vybaveno až 70 % domácností přípojkou o rychlosti 1 Gb/s. A právě na to naráží organizátor celého protestu David Otoupalík. Rád by upozornil na sílu dnešního internetu a pozval všechny jeho příznivce. Vláda by podle něj měla investovat svými dotacemi do vysokorychlostních sítí (např. optické spoje).

Nepřehlédněte:

Brňané se bouří – ve středu v 16 hodin budou protestovat za rychlejší internet
i Zdroj: PCTuning.cz

Těžko říci, zda jsou protesty na místě. Prošel jsem si několik nabídek poskytovatelů v USA. Ceny běžného ADSL internetu se podle lokality pohybují mezi dvaceti až padesáti dolary měsíčně (necelých 350 Kč až 900 Kč) bez DPH. Je však třeba připomenout, že kupní síla v USA je podstatně vyšší. Také je otázka, zda už u nás není internet pro běžné používání dostatečně rychlý. V každé vesnici je dostupné minimálně 4Mb/s ADSL a ve většině měst je díky lokálním poskytovatelům dostupná symetrická 100Mb/s linka (mnohdy za nižší cenu). Jako největší problém současnosti bych osobně viděl mizerné pokrytí 3G signálem a mobilní internet se směšným FUP. A jedna perlička na závěr: platby za přenesená data vytáčeného připojení se u USA přestaly počítat na přelomu 80. a 90. let – u nás jím trpělo mnoho uživatelů ještě po roce 2000.

Brňané se bouří – ve středu v 16 hodin budou protestovat za rychlejší internet
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu, po tolika penězích utopených v Pandurech za cenu moderního tanku, vakcínách proti prasečí chřipce nebo předražených dálnicích by bylo fér dopřát svým občanům rychlý internet. Pokud jste z Brna, plánujete se akce zúčastnit? Meteorologové slibují na středu relativně teplé počasí – až 10 °C.

//Doplněno 26. února/februára 2011 22:00

Statistika průměrného downloadu uživatelů serveru Lupa.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama