bleskovka-maly-test-internetovych-obchodu
Zábava Článek Bleskovka: malý test internetových obchodů

Bleskovka: malý test internetových obchodů | Kapitola 2

Roman Gaudyn

Roman Gaudyn

4. 12. 2007 01:00 89

Seznam kapitol

1. Internetové shopy - úvod 2. Dvacet odvážných, jeden reaktor a šest e-shopů 3. Průběh objednávek

V čas předvánočních nákupů jsme si pro vás připravili srovnávací test šestice internetových obchodů. Zajímá vás, kde je možné nakupovat nejlevněji, nejpohodlněji a kde je zákazník opravdu na prvním místě? Poté neváhejte a pokračujte ve čtení.

Reklama

Společnými silami jsme vytvořili několik grafů, jež vypovídají o kvalitách jednotlivých e-shopů. Pouze doplním, že úloha hodnocení byla svěřena dvaceti uživatelům a zákazníkům, kteří každou z kategorii (viz. grafy) mohli dle své vlastní vůle ohodnotit známkou od jedné do deseti, přičemž hodnota deseti bodů svědčila takřka o dokonalosti stránek, stromové nabídky, apod.. Pod každým grafem naleznete ještě dovětek autora, který danou problematiku shrnuje.

Bleskovka: malý test internetových obchodů
i Zdroj: PCTuning.cz

Rychlost stránek není samozřejmě ve výběru zboží nejdůležitějším kritériem, avšak nikdo z nás samozřejmě nechce, aby byl obírán o svůj drahocenný čas. Hodnocení na tomto grafu berte však s rezervou, neboť v dnešní době se vám již nestane, že byste museli na rozkliknutí kategorie dlouze čekat - rozdíly jsou minimální.

Bleskovka: malý test internetových obchodů
i Zdroj: PCTuning.cz

Oproti tomu poměrně důležitým kritériem je celková přehlednost stránek. Je zkrátka znát, pokud toužené zboží naleznete během chvíle, nebo si lámete hlavu s tím, kde je ukryto.

Bleskovka: malý test internetových obchodů
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud již máme přehledné stránky, je velice důležité promyšleně rozřadit jednotlivé kategorie tak, aby zákazník nalezl hledané zboží co možná nejjednodušeji. Bohužel většina i větších e-shopů je v současné době v poměrně zanedbaném stavu.

Příkladem může být web Alzy, kde po zadání 6“ až 14“ notebooků jsme zavaleni nepřeberným množstvím 15“ variant. Taktéž koho by napadlo hledat běžné GPS navigace v kategorii PDA, jako je tomu na webu CzechComputer? (pozn.: na jednotlivé chyby byly společnosti v době vyhotovování článku upozorněny, a tak je možné, že nyní jsou zmiňované problémy již minulostí – alespoň si můžeme ověřit, jak reagují společnosti na přání, stížnosti a námitky)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama