asus-digimatrix-pocitac-do-hifi-veze
Zábava Článek ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

22. 6. 2004 00:00 30

Seznam kapitol

1. Home Theather PC 2. Pro zvídavé - co je uvnitř? 3. Domácí multimediální centrum

ASUS DiGiMatrix nehraje tak úplně fér - v dnešní, počítači ovládnuté době, jeho čelní panel zaklepe na srdíčko a připomene nám, že jsme kdysi bývali i HiFisty. První dojem pak může snadno vyvolat sentiment a až nekritický přístup. Pokud navíc DiGiMatrix zapnete a zjistíte, že i počítače mohou být velmi tiché - jste jen krůček od toho, kdy vás přestane zajímat, co je vlastně uvnitř - a to byl také asi cíl ASUSu. Jinak je DiGiMatrix jedním z nemnoha Home Theater PC na trhu.

Reklama

Vnitřní konstrukce připomíná... křížence běžného počítače s notebookem:

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz


kliknutím na obrázek zobrazíte větší náhled

Klasické je použití "velkého" 3.5" disku IDE (díky tomu můžete systém například osadit levným 200GB diskem), také DDR paměti jsou běžné - do dvou slotů můžete osadit max. dva 1GB moduly DDR266 / 333 / 400. Jak jsem zmínil dříve, do systému lze osadit běžná "desktopová" Pentia 4 (s FSB 400 / 533) nebo ekvivalentní Celerony.

Notebooková je "komprimace" komponent (do kompletně osazeného počítače byste stěží schovali krabičku cigaret) a především systém chlazení.

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Využívají se dva chladiče s řízenými otáčkami, které jsou propojené "vodičem tepla", tzv. Heat Pipe. Tato uzavřená trubice vede teplo na principu odpařování (v tzv. "horké části") a kondenzace (ve studené části) malého množství těkavé kapaliny. Výsledné vedení tepla může být 10-1000x vyšší, než vedení tepla mědí.

Disk

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Moc se mi líbilo odhlučnění disku - ten je uložený na 5 mm silné pryžové podložce s trny, které přesně zapadají do otvoru v těle disku.

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Po instalaci plechového krytu (přestože jsme v průběhu testu použili starou "šunku") zvuk disku prakticky... zmizí.

Větrání a teploty

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud si představíte, kolik tepla dokáže vyprodukovat například Pentium 4 2.5GHz, bude vám hned jasné, že problémem bude správné chlazení. Naštěstí je vnitřek DiGiMatrixu poměrně promyšlený. Rozdělení chladiče na dvě poloviny, které "obsluhují" samostatné větráky, přispělo ke snížení běžného hluku.

Ve finále je DiGiMatrix, co se týče hluku, na úrovni běžného notebooku. Zkoušeli jsme dvě varianty procesorů Pentium 4 (jádro Northwood) 2GHz a 2.66GHz (což je mírně nad doporučeným maximem). V prvním případě se vyšší otáčky ventilátorů zapínaly po delší době intenzivních testů, u 2.66GHz se větráky rozebíhaly mnohem častěji.

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz


Nápis na žluté nálepce: nezakrývejte větrací otvory!
...nálepku můžete vyhodit, zásadou se však musíte řídit

Teplota procesoru se v případě 2GHz Pentia 4 pohybovala v rozmezí od 61 - 68C (podle aktuálního zatížení), v případě 2.66GHz modelu se teplota pohybovala 65 - 69C (nad 68C se zapínají vyšší otáčky větráků).

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz


2GHz Pentium 4, letní den - psaní dokumentu ve Wordu...

Závěr: I když některé společnosti se u svých mini PC rozhodly "dovolit" výkonnější procesory (s tím, že chlazení je výkonnější a hlasitější), ASUS šel jinou cestou - na prvním místě byly kompaktní rozměry a minimální hluk. Tento přístup se zdá logický - dnešní výkonné procesory jsou určené primárně jako "motor" pro výkonné grafické karty, zde se však s podobným použitím nepočítá - limit 2.4GHz tedy není takovým omezením, jak by se mohlo (dnes kdy je maximem cca 3.4GHz) na první pohled zdát.

Čipová sada

Základní deskou DiGiMatrixu je ASUS P4SQ, která využívá čipovou sadu SIS651 v kombinaci s SiS962L. Použitý čipset není příliš moderní (Shuttle stavěl miniaturní X-PC s čipovou sadou SIS650 už před rokem a půl), svůj účel základny pro multimediální PC však plní docela dobře. Před nástupem platformy Centrino (která asi brzy dobude i segment Home Theather PC) bylo právě na bázi SiS 651 postaveno mnoho levných notebooků.

Čipová sada podporuje (jak jsme řekli) Pentia 4 se sběrnicí FSB (Front Side Bus) 400 a 533 MHz, jednokanálový řadič paměti podporuje paměti DDR333.

Zvuk

O zvuk se stará, pro ASUS typický, zvukový "kodek" AD1980 s výstupem 5.1 (přední, zadní pár, center, subwoofer). Zvukově patří tento kodek mezi kvalitnější - v testech dopadl lépe než běžně používané CMedia / ALC 650...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama