apple-si-pohraval-s-cenami-elektronickych-knih-nyni-musi-zaplatit-pokutu-temer-pul-miliardy-dolaru
Apple Novinka Apple si pohrával s cenami elektronických knih, nyní musí zaplatit pokutu téměř půl miliardy dolarů

Apple si pohrával s cenami elektronických knih, nyní musí zaplatit pokutu téměř půl miliardy dolarů

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

4. 8. 2014 09:00 7

Přestože má společnost Apple pramálo společného s prodejem elektronických knih, je zapletena do skandálu s umělým zvyšováním jejich cen.

Reklama

Apple měl podle serveru Cult of Mac ovlivňovat ceny knih od pěti významných amerických vydavatelů knih, mezi něž se řadí vydavatelství Hachette, Penguin, Random House, HarperColling a Simon & Shuster. Všechno začalo v roce 2012, kdy se zjistilo, že se Apple dohodl se zmíněnými vydavatelstvími na snížení cen ebooků, aby tak znevýhodnil giganta v internetového obchodování Amazon.

Podle rozhodnutí amerického okresního soudce Denise Cotea bylo rozhodnuto, že Apple má zaplatit 450 milionů dolarů, z nichž je 400 milionů určeno jako samotné vypořádání vůči poškozené straně a 50 milionů dolarů je určeno na soudní výdaje a právníky. Apple původně počítal se zaplacením částky pouhých 70 milionů dolarů, s čímž soud nebyl spokojen.

Apple si pohrával s cenami elektronických knih, nyní musí zaplatit pokutu téměř půl miliardy dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotní vydavatelé, kteří jsou v aféře zainteresováni, budou nuceni také zaplatit jistou poměrnou část. Lze očekávat, že se Apple pokusí proti rozhodnutí soudu odvolat a požadovat zaplacení původní částky 70 milionů dolarů. Nicméně, Apple a vydavatele mohou nakonec žalovat i samotní zákazníci a aféra se dále potáhne. 

Zdroj: Cult of Mac

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama