apple-se-stal-nejvetsi-firmou-sveta-iphone-zastinil-ropu
Apple Novinka Apple se stal největší firmou světa. iPhone zastínil ropu

Apple se stal největší firmou světa. iPhone zastínil ropu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 8. 2011 15:00 14

V průběhu včerejšího obchodování na Wall Streetu Apple předstihl firmu Exxon Mobile a s tržní kapitalizací 337 miliard dolarů se stal největší veřejně obchodovanou společností na světě.

Reklama

Apple se stal největší firmou na americkém trhu, když při obchodování na čtvrteční burze Nasdaq překonal petrolejářský koncern Exxon Mobile. Na první místo se na okamžik dostal již v úterý a ve středu.

Včera jeho akcie vzrostly o 6,1 procenta na 374,01 dolaru, což znamenalo tržní hodnotu firmy 337,17 miliardy dolarů. Podle některých analytiků se Apple může v příštích letech stát společností, jejíž tržní hodnota výrazně přesáhne 500 mld. dolarů.

Cena akcií Apple v minulém roce vzrostla téměř o 35 procent. Ve druhém čtvrtletí 2011 potom jablečná společnost vykázala rekordní tržby 28,57 miliardy. Dvě třetiny jeho provozního zisku v současné době tvoří prodeje multimediálních zařízení – iPhonu a iPadu, kde má firma dominantní podíl.

„Apple je dnes jiná firma, než jakou byla před pár lety,“ tvrdí analytik Shaw Wu. „Lidé, kteří nakupují produkty Applu, k tomu většinou následně strhnou i své rodinné příslušníky a známé,“ uzavírá. To dokládají i nákupní záměry (buying intentions), kdy drtivá většina uživatelů iOS deklaruje, že znovu bude kupovat iPhone nebo iPad.

V květnu se Apple také katapultoval na první místo nejcennějších firemních značek světa a po čtyřech letech ukončil dominanci internetové společnosti Google.

Apple se stal největší firmou světa. iPhone zastínil ropu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama