android-zvysuje-svuj-podil-na-trhu
Apple Novinka Android zvyšuje svůj podíl na trhu

Android zvyšuje svůj podíl na trhu

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

16. 5. 2012 10:00 1

Jeho revírem jsou mobily a tablety. Jeho tempo je vražedné. Jeho protivníky jsou iOS a WP. Android. 

Reklama

Společnost která programuje Android byla založena už v roce 2003 a má tedy skoro desetiletou historii. V roce 2005 Android Inc. odkoupil Google a začaly práce na vytvoření operačního systému založeného na Linuxu. O další dva roky později už šlo do tuhého - Google  zakoupil několik patentů týkajících se mobilních technologií a spoluzaložil uskupení Open Handset Alliance, jehož členy jsou například Intel, nVidia, Samsung a mnoho dalších. V roce 2008 pak vyšel první ostrý telefon s operačním systémem Android, vyrobený společností HTC.

Android zvyšuje svůj podíl na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

A od té doby se mu daří více než dobře, nedávno na mobilní zařízení dorazila verze 4.0 s označením Ice Cream Sandwich a podle dnešní zprávy se jeho podíl na trhu stále zvětšuje, alespoň na klíčových trzích. Ve Španělsku a Itálii se podíl Androidu meziročně více než zdvojnásobil. Španělé mají nyní na chytrých telefonech Android v 72% případů a Italové pak mají 49% zastoupení. Velkými fanoušky Androidu jsou i v Německu, kde má zelený panáček 62% podíl.

Windows Phone, který není na trhu ještě ani dva roky a je nyní součástí telefonů Nokia zvýšil za poslední rok v Německu svůj podíl na 6% a v Británii, Francii, Itálii a USA se dostal na 3-4% chytrých telefonů. Co se týče iOS, tak vysoká poptávka po iPhone 4S v Americe a UK Applu v boji proti Androidu pomohla, ale v kontinentální Evropě o podíl iOS přišel. Přesná čísla bohužel nejsou dostupná.

Ztratil naopak Symbian a RIM. Například RIM měl před rokem 9% zastoupení a letos jsou to pouze 3%. 

Androidu samozřejmě na obřím podílu pomáhá jeho otevřenost a možnost instalace na platformy x86, ARM, MIPS a Power Architecture, což činí obrovské množství potenciálních kandidátů právě pro tento systém.

Zdroj: vr-zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama