1-5gb-v-kapse-u-kosile-msi-mega-cache-15
Zábava Článek 1.5GB v kapse u košile: MSI MEGA Cache 15

1.5GB v kapse u košile: MSI MEGA Cache 15 | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

27. 5. 2004 00:00 17

Seznam kapitol

1. MSI Mega Cache 2. MEGA Cache - detaily a testy

Zatímco čekáte na test základních desek:  Věřím, že MSI MEGA Cache 15 vytrhne těm kteří často potřebují pohodlně přenášet větší množství dat, možná příslovečný trn z paty, zatímco jiní existenci tohoto přenosného disku proklejí. Pravě v takové krabičce (a možná ještě menší) totiž nejčastěji opouštějí softwarové firmy jejich cenné zdrojové kódy. V případě MSI nacpete do 13 mm tlusté "kreditky" až 1.5GB dat a to už může znamenat část opravdu velké databáze nebo projektu. Část disku můžete navíc zaheslovat a skrýt...

Reklama

Jelikož je MEGA Cache jen externím diskem, nenaleznete zde mnoho tlačítek. Přesněji řečeno je jen jediné (LOCK, slouží k povolení nebo zákazu zápisu) a tak jedinou opravdovou "vychytávkou" je otočný USB konektor:

1.5GB v kapse u košile: MSI MEGA Cache 15
i Zdroj: PCTuning.cz

MEGA Cache 15 se pochopitelně napájí přes USB konektor
i Zdroj: PCTuning.cz
MEGA Cache 15 se pochopitelně napájí přes USB konektor

Robustní hliníkové pouzdro posunuje odolnost integrovaného disku do zcela jiné dimenze. Samotný disk přežije, podle firmy Cornice, pád z jednoho metru na tvrdou podložku, v pouzdru se odolnost jistě ještě zvýší.

Testy

MEGA Cache je vlastně napůl diskem (tak se tváří po připojení k počítači), napůl externím zařízením typu "Removable Storage" - proto jsme provedli testy určené jak pro paměti typu Flash, tak i diskové testy.

MEGA Cache jako Flash disk

Populárním testem je zde Removable Storage / Flash Benchmark ze sady SiSoft Sandra 2004:

1.5GB v kapse u košile: MSI MEGA Cache 15
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento test hodnotí počet operací za sekundu. S kombinovaným indexem 817 operací za sekundu se MEGA Cache umístila na 5 místo z vyjmenovaných 30ti typů. Mimochodem, výsledky byly prakticky totožné s IBM Microdrive 1G. Typická rychlost čtení byla 22x (3891kB/s), zatímco zápis probíhal tempem 7x (1297kB/s). Detailní výsledky naleznete .

MEGA Cache jako disk

Zde jsem použil test Disk Speed 32:

1.5GB v kapse u košile: MSI MEGA Cache 15
i Zdroj: PCTuning.cz

¨Průměrná přístupová doba 35.5ms a přenosová rychlost 5.6MB/s asi nikoho dnes nebude šokovat, na druhou stranu na tak malé zařízení připojené (a napájené) sběrnicí USB 2.0 to není vůbec špatné (to jen jsme trochu rozmlsaní disky které ve stejné situaci zvládají 40-60MB/s).

1.5GB v kapse u košile: MSI MEGA Cache 15
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf průběhu ukazuje, že začátek datové oblasti disku je v určité vzdálenosti od okraje. Je to pravděpodobně tím, že tato oblast je výrobcem považována za nejbezpečnější. Část disku která je zcela na okraji je využívána až nakonec (to je ten skok v přenosové rychlosti, na okraji disku je obvodová rychlost největší).

Praktický test

Mezi PC a Mega Cache jsem přenášel jsem obraz 1CD (680MB dat):

  • PC na Mega Cache, USB 1.1: 15 min 40s
  • Mega Cache do PC, USB 1.1: 12 min
  • PC na Mega Cache, USB 2.0: 3 min 42s
  • Mega Cache do PC, USB 2.0: 2 min 38s

Práce s USB 1.1 je (to platí i pro jiná zařízení) je hotovým utrpením. 15 minut čekání mi připadalo jako věčnost. Na druhou stranu 2-4 (čtení, zápis) minuty přenosu přes USB 2.0 jsou zcela v pohodě, tato doba přibližně odpovídá zápisu na dnešní nejrychlejší media CD-RW.

Vychytávky

Krátkou zmínku bych chtěl věnovat utilitám. FD Backup dovoluje snadnou synchronizaci dat mezi počítači (synchronizovat se mohou pracovní soubory, maily a podobně), další jsou Flash Mail a Secure Lock.

1.5GB v kapse u košile: MSI MEGA Cache 15
i Zdroj: PCTuning.cz

Secure Lock vytvoří na disku zabezpečenou oblast (od 2MB až po max. kapacitu disku) kterou je možné spouštěním malého exe programu (ten je přímo na MEGA Cache) a zadáním odpovídajícího hesla zobrazit nebo skrýt. Je to jednoduché a docela účinné - uzavřenou oblast na disku vůbec nevidíte, tím zvídavce oklamete lépe než blokováním přístupu do některé ze složek.


Poznámka: Cena MEGA Cache se 27.5.2004 pohybovala kolem 3 400Kč bez DPH.

Nejsem si úplně jistý, jestli mě MEGA Cache 15 nadchlo nebo zklamalo. Dokážu si přestavit, že jej někteří ocení, ostatní zase zůstanou chladnými. Vše podle toho, jestli vám stačí 1.5GB datového prostoru a také podle toho, jak často data přenášíte.

1.5GB v kapse u košile: MSI MEGA Cache 15
i Zdroj: PCTuning.cz

klady MEGA Cache:

  • tichý chod,
  • kapacita až 1.5GB,
  • miniaturní rozměry,
  • rychlost odpovídající nejrachlejším CD-RW,
  • robustní a elegantní design.

zápory:

  • kapacita jen 1.5GB,
  • menší odolnost než Flash Disky

Za zapůjčení mechaniky děkujeme firmě LEVI Interational.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama