MSI MOA 2011 – fotoreportáž z evropského finále
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek MSI MOA 2011 – fotoreportáž z evropského finále

MSI MOA 2011 – fotoreportáž z evropského finále

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 5. 2011 03:00 13

Seznam kapitol

1. Pravidla & Hardware 2. Den první – úvod 3. Den první – první kolo 4. Den první – druhé kolo 5. Druhý den – finální kolo 6. Závěr a zajímavé fotografie

I když nás smůla slepila už na startu, ostudu jsme nakonec neudělali. Evropské finále soutěže v přetaktování probíhalo letos ve městě pohádek z Tisíce a jedné noci a my byli u toho. Naše účast žádná pohádka nakonec nebyla, přesto jsme poslední neskončili. Přinášíme reportáž z Istanbulu, ve které prozradíme, jak jsme reprezentovali Česko.

Reklama

Vloni se náš region (Česko-Slovensko) soutěže v taktování MSI MOA vůbec nezúčastnil. Společnost MSI si ale na nás letos vzpomněla, a i když byla kvalifikace uspořádána hodně narychlo, přeci jen se uskutečnila. Zaslaných výsledků bylo zřejmě díky výše zmíněnému pouze několik, s převahou jsme zvítězili my – tým PCTuning. Tady se můžete podívat na podrobný „worklog“, jež nás dovedl až na evropské finále do Turecka.
 

Ptáte se proč zrovna Turecko? Společnost MSI tam letos otevřela svou pobočku a uzavřela strategické partnerství s místními prodejními kanály, takže se tato soutěž konala v této zemi jako pocta a poděkování tamějším zaměstnancům a partnerům.

MSI MOA 2011 – fotoreportáž z evropského finále
i Zdroj: PCTuning.cz

Cesta do sluncem rozpáleného Istanbulu, který už v tuto roční dobu nabízí možnost obléknutí nejen krátkých rukávů, byla víceméně pohodová. Letěli jsme až pozdě večer a na místo určení dorazili před půlnocí. Kdo by myslel, že v tuto pozdní dobu bude letiště prázdné a bude klid, tak asi nikdy nebyl v podobných destinacích. Na letišti bylo rušno jako na „Staromáku“ při hokejovém mistrovství, tisíce lidí vezli na vozících „svatou vodu“ v kanystrech a my v tom zmatku nemohli pěkně dlouho najít náš místní kontakt z MSI.

Po hodině bloudění jsme zaměstnankyně výrobce našli a nastalo další čekání – na autobus. Místní naturel je jiný než jsem zvyklí, na nic se nespěchá, vše se „nějak“ zařídí a vše má svůj čas. Po dlouhých minutách čekání nakonec autobus přijel, ovšem řidič zřejmě neznal město jak měl a zavezl nás kamsi na periferii, kde hotel nebyl. Tedy jsem museli hotel hledat, nakonec se vše podařilo a my kolem druhé hodiny ranní dorazili na pokoj.

MSI MOA 2011 – fotoreportáž z evropského finále
i Zdroj: PCTuning.cz

Ubytování jsme byli v Grand Cevahir Hotel. Při vstupu do hotelu nás čekal balíček s amuletem pro štěstí a nerudní recepční. Jde o hotel kongresového typu, kde není ani pořádný bar, natož něco zajímavého. Snad pouze bazén, jež naši borci notně využili. Co našince pořádně namíchne, je zákaz přinášení jakýchkoliv nápojů na pokoj, kdy jsme pár plechovek museli označit jako suvenýr pro žíznivé duše u nás doma. Na nějaké dlouhé ponocování ale nebyl čas, z polospánku nás ještě vyrušil kolega-taktovač Ryba, jež donesl slíbený pot na grafickou kartu, prohodil pár slov a šli jsme spát.

Pravidla a hardware

MSI MOA 2011 – fotoreportáž z evropského finále
i Zdroj: PCTuning.cz

Každá soutěž má svá pravidla a ani tentokrát to nebylo jinak. Nic netradičního nás v pravidlech nečekalo, podmínky se daly očekávat. Pouze snad omezení násobiče procesoru při testu SuperPi bylo spíše „z nouze ctnost“ než nějak opodstatněnou podmínkou. Procesory se totiž hodně lišily, opět si nikdo nedal práci je předtestovat, aby měli všichni rovné podmínky, to platí i pro grafiku... o tom ale až později.

MSI MOA 2011 – fotoreportáž z evropského finále
i Zdroj: PCTuning.cz

První zkouška ohněm bude probíhat v SuperPi 32M. Násobič procesoru musí být nastaven na hodnotu x50 a vyšších frekvencí lze dosáhnout pouze taktováním základní frekvence BCLK, což u této platformy tedy není nijak lehký úkol. Skóre z tohoto testu se na celkovém výsledku podílelo vysokými 40 procenty. Druhý test sestával ze starého benchmarku 3D Mark 03. Výsledek měl váhu 25 procent. Celý druhý den pak patřil nejnáročnějšímu testu – 3D mak 11. Tento test se pak na výsledném hodnocení podílel 35 procenty. Na dva první testy měli soutěžící tři hodiny, na poslední test čtyři hodiny.

MSI MOA 2011 – fotoreportáž z evropského finále
i Zdroj: PCTuning.cz

Další obrázek rekapituluje použitý hardware. Jako základ byla stanovena základní deska Big Bang Marshal s čipsetem P67 Express, do ní jsme osadili procesoru Core i7-2600K. Paměti dodal Kingston a šlo o moduly střední třídy série Grey. Bohužel deska nese chybu BIOSu a provoz pamětí na frekvenci 2133 MHz je téměř nemožný, na což jsem poukazoval už u recenze této desky. V závěrečném povídání s přetaktovači téměř všichni tuto skutečnost zmínili a kritizovali. I levné desky konkurence s tím totiž nemají problém. Systém Windows 7 x64 byl nainstalován na pevném disku WD VelociRaptor, jež je proti SSD krutě pomalý. Zdroj, klávesnice a myš pochází z produkce společnosti Thermaltake.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama