Nvidia a ARM: Jaký to dává smysl?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nvidia a ARM: Jaký to dává smysl?

Nvidia a ARM: Jaký to dává smysl?

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 9. 2020 03:00 19

Seznam kapitol

1. Zdaleka ne hotová věc 2. 2006: AMD kupuje ATI 3. Fúze CPU a GPU 4. Hranice se stírají 5. Do serverů 6. ARM pod kontrolou USA?

ARM je designérská společnost, která navrhuje architektury procesorů. Nvidia dělá své procesory a GPU. Jaké dává jejich spojená smysl? Proč je Nvidia ochotná za ARM zaplatit 40 miliard amerických dolarů? Znamená to konec ARMu tak, jak jej známe? O co se hraje a na čem ještě může celý obchod ztroskotat?

Reklama

Nvidia oznámila, že plánuje zakoupit ARM za 40 miliard dolarů. Tedy přesně Softbank se rozhodla vyexitovat ze své investice do ARMu a nabízela svůj podíl různým zájemcům, z nichž největší zájem měla právě Nvidia. Okamžitě se objevila řada komentářů, jejichž inteligence se pohybuje kdekoliv mezi přeříkáním oficiální zprávy o tom, jak je to důležité pro umělou inteligenci, až po nářky nad tím, že se Nvidia rozhodla zlikvidovat technologický svět tím, že ho odřízne od designů ARM.

Při tom všem se často zapomíná na to, že fúze těchto firem není zdaleka hotová věc a že se celý proces může táhnout ještě další rok a půl, protože musí projít schválením mnoha úřadů dokonce z několika zemí. Do slučování firem můžou zasáhnout úřady z Ameriky, Číny, Japonska i Británie, protože ARM je původem britská firma, ale má joint venture s Číňany a podobně. Zkrátka a dobře – může to ještě nevyjít, a to docela hodně nevyjít.

Nvidia se samozřejmě snaží vyvrátit hlavně obavy, že by se z neutrálního tvůrce procesorových designů stal nástroj pro projekci jejich moci, i když panují docela reálné obavy, jak přesně bude probíhat slučování jejich vlastních technologií a ARMu. Na designech ARMu totiž dnes funguje většina mobilního světa, najdeme je v podstatě všude, v internetu věcí, v chytrých spotřebičích – a navíc na nich budou založeny i architektury nových procesorů Apple.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama