Commodore C64 Maxi — Návrat osmibitové legendy po 40 letech
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Commodore C64 Maxi — Návrat osmibitové legendy po 40 letech

Commodore C64 Maxi — Návrat osmibitové legendy po 40 letech

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 4. 2020 03:00 17

Seznam kapitol

1. Legenda jménem Commodore 2. Počítač skrytý v disketové mechanice 3. Zlatá generace C64 4. Osmibit moderním kabátě - TheC64 Maxi 5. Čtyři mašiny v jednom chlebníku 6. Tahle mašina není jen pro starý

Staré stroje od Commodore patří údržbou k těm náročnějším. Jednak si Commodore často nelámal hlavu se standardy a dělal si to po svém – a pak se od začátku nepoužívaly zrovna kvalitní díly. Naštěstí si můžeme vychutnat osmibitovou legendu zcela moderně – v podobě stroje TheC64 Maxi!

Reklama

Legenda jménem Commodore

Disclaimer: Nikdy jsem nebyl commodorista. Znal jsem ale lidi, kteří měli Commodore 116, Commodore 16, Commodore 64 anebo Commodore 128. Vždycky mi přišly jako fajn stroje, zvláště ve srovnání se socialistickou produkcí: Měly klávesnice, na kterých se dalo opravdu psát, dovolovaly připojovat standardní joysticky, prodávaly se v barevně sladěných sestavách s magnetofony, floppy mechanikami a taky monitory.

A měly hry, tuny her! A jakých! Commodore 64 měl sice poměrně pomalý procesor MOS Technology 6510 na zhruba jednom megahertzi (0,985 MHz u PAL verze, 1,023 MHz u NTSC verze), ale vypomáhal mu grafický čip VIC-II, který nabízel až 320 × 200 bodů v šestnácti barvách, určité prvky akcelerace (sprity...) a také audio čip SID MOS 6581, který nabízel až tříkanálovou hudbu a také podporu pro analogové joysticky, později i myš.

Vstupně-výstupní zařízení bývala tak trochu „pain in the ass“ – velmi pomalý a málo spolehlivý třistabaudový magnetofon, zvláště ve srovnání například s velmi povedeným ZX Spectrem. Anebo rychlejší, ale velmi složitá a stále poměrně pomalá disketová mechanika, navíc zpočátku jenom jednostranná, která měla navíc poměrně bizarní ovládání. BASIC nedovoloval například vypsat adresář: Příkaz LOAD "$",8 načetl z disketovky adresář a uložil ho do paměti místo programu, takže když jste se pokusili podívat se na disketu předtím, než jste na ni zapsali rozdělanou práci, tak jste o ni přišli.

Commodore C64 Maxi — Návrat osmibitové legendy po 40 letech
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama