Pagan online – hra od fanoušků Diabla pro milovníky RPG
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Pagan online – hra od fanoušků Diabla pro milovníky RPG

Pagan online – hra od fanoušků Diabla pro milovníky RPG

Jan Preclík

Jan Preclík

11. 10. 2019 03:00 12

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Příběh a lore 3. Chaotické začátky 4. Tipy a triky na začátek 5. Pocity z hraní 6. Závěr

Wargaming.net se rozhodl po bitvách na souši, moři i ve vzduchu trochu zariskovat a finančně podpořil projekt menšího studia Mad Head Games z Bělehradu. Ti měli na svém kontě donedávna hlavně indie hry typu Hidden objects, láska k Diablu je ale donutila stvořit podobnou hru. Neukouslo si indie studio příliš velké sousto?

Reklama

Pamatuji si, jako by to bylo včera. Byly jarní prázdniny roku 1997 a já vycestoval na jih Moravy, kde, krom ostatních, žijí i mí bratranci, tou dobou zapálení pařani. Krom vzpomínek na první seznámení s nechutně hořkým pivem a krabičky startek za pouhých 33 Kč si pamatuji své první střetnutí s prvním Diablem.

Nejprve jsem na hru koukal s despektem. Hry z izometrické perspektivy mě tehdy vůbec nebraly, ani skvělý Dungeon Keeper mi nic moc neříkal. Sledování gameplaye mě neskutečně nudilo, raději jsem trávil čas sledováním šílených kousků Jima Carreyho a Jeffa Danielse ve filmu Blbý a blbější. Dokud jsem si po dlouhém přemlouvání nezaložil postavu kouzelníka.

Stačila pouhá čtvrthodinka a pekelný svět prvního Diabla mne absolutně pohltil. Kombinace soundtracku, gameplaye, grafiky a atmosféry vůbec mě chytla do takové míry, že jsem se odmítal po zbytek prázdninového týdne odlepit od počítače. Večery, kdy jsem u bratránků nebyl, jsem trávil kresbami HUDu do čtverečkovaného papíru a plánoval, do jakých vlastností nasypu dovednostní body a o kolik levelů svou postavu asi další den vylepším.

Po návratu domů jsem rodiče dlouho přemlouval, aby mi Diablo taky pořídili. Přeci jen patnáct stovek nebyly v té době zrovna malé peníze a mně tak zbyly pouze vzpomínky. Naštěstí se blížilo vysvědčení, za které přišla zasloužilá odměna. Hrál jsem tehdy historicky první hack-and-slash RPG celé dva roky, až do příchodu dlouho očekávaného druhého dílu, který jsem si s předstihem předobjednal.

Vždy, když vyjde hack-and-slash RPG, je to takový menší svátek. Současné se dají spočítat na prstech jedné ruky. Obzvláště ty izometrické jsou v dnešní době stejně vzácné jako realtime strategie. A právě takový menší svátek oslavila i hra Pagan online, role playing rubačka společnosti Mad Head Games s mocným sponzorem v zádech – firmou Wargaming.net, která proslula zejména sériemi World of tanks, Warplanes či Warships.

Pagan online – hra od fanoušků Diabla pro milovníky RPG
i Zdroj: PCTuning.cz

Dosud nepříliš známé studio Mad Head Games je plné velikých fandů Diabla. Proto se rozhodli se vytvořit hru na jeho motivy, což je z jejího vzhledu evidentní. Na rovinu se přiznám, že o Pagan online jsem se dozvěděl až v momentě, kdy přišla nabídka na recenzi. Absolutně mi uniklo, že tahle záležitost byla už pěknou dobu v předběžném přístupu. Tak jsem se rozhodl, že ochutnám, abych po hořkém Anthemu potěšil své chuťové pohárky a zjistil, jak moc se jim povedlo dát dohromady hru, která se inspirovala samotnou kolébkou tohoto herního žánru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama