Vzestup Číny: výhra globalizace nad zdravým rozumem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Vzestup Číny: výhra globalizace nad zdravým rozumem

Vzestup Číny: výhra globalizace nad zdravým rozumem

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 6. 2019 03:00 44

Seznam kapitol

1. Čína je špatná... 2. Primitivní? 3. Demokracie rozkvétá 4. Assembled in China 5. Dluhy neřešte, my si to nějak... 6. V demokratické opozici

Vzestup Číny byl léta ukazován příznivci globalizace jako ohromný úspěch jejich teorií. Ve skutečnosti šlo o obří strategickou chybu, zhruba stejného formátu, jako když se starověký Řím rozhodl „outsourcovat“ svoji obranu najatým barbarům. Sami dnes a denně příspíváme k tomu, aby Čína sílila jako nikdy dřív.

Reklama

Dnes to čtete pořád: Čína je špatná, protože se roztahuje po Jihočínském moři. Je špatná, protože žádá odchod tchajwanského velvyslance. Je špatná proto, že drží Tibet. Jenomže ona dělá jenom to, co dělala vždycky: víceméně standardní imperiální politiku.

Čína je velmi staré impérium, které existuje dobré čtyři tisíce let. Někdo považuje za její začátek království Xia (2070 před naším letopočtem), někdo až první císařství za císaře Qin (221 před naším letopočtem). Ono to je jedno: Jde o velmi starou říši, která si vyvinula vlastní písmo, vlastní filozofii a vlastní kulturu, kterou si úspěšně drží dodnes. Během jejich dějin se jim stala spousta hrozných věcí, od mongolských invazí přes opakované rozpady a rebelie naprosto neskutečných rozměrů až po příchod největšího drogového impéria historie – Britského impéria (hádejte, proč se opiové války jmenují opiové).

Pointa je v tom, že Čína byla historicky vždy silná a sebevědomá, dokonce měla za dynastie Ming takovou epizodu, kdy se rozhodla ignorovat zbytek světa, protože byl příliš natvrdlý, barbarský a stupidní a kam by kdo chodil, když je všechno v Říši středu, že? Tradičně byla i velmi inovativní a technicky pokročilá. Namátkou jmenujme papír, tisk, papírové peníze, střelný prach, rakety, praktické využití zemního plynu či kompas.

 

Čína byla navyklá dělat všechno ve velkém – Velkou zdí počínaje, přes pyramidový hrob císaře Qin Shi Huanga a konče třeba flotilou admirála Zheng He, který vyrážel na výpravy s flotilami, které měly téměř třicet tisíc námořníků. Vedle nich vypadala Kolumbova výprava jako toulky několika zatracených na tom, co zrovna zbylo!

Po většinu dějin Číny Západ sporadicky přicházel, aby nakoupil věci, které jinde nebyly – porcelán, hedvábí anebo čaj. Čína si pečlivě střežila svoje technologická tajemství, protože fakticky měla stroj na peníze: Porcelán se dělal z kaolinu, čaj rostl každý rok a hedvábí taky patřilo mezi obnovitelné zdroje. Technicky vzato cizinci neustále přinášeli drahé kovy, které museli pracně shánět po světě – a odnášeli si výrobky z obnovitelných zdrojů. Tento pro Západ v podstatě nevýhodný business ukončila až akce Britského impéria, která proti vůli císaře Daoguanga začala dovážet jiný obnovitelný produkt: Opium. Hong Kong, tento maják svobody a demokracie v čínské říši zla, byl pro Brity bonusem za rozstřílené čínské džunky – a věřte mi, Čína na to opravdu nezapomněla.

Autor: Edward H. Cree – http://ocw.mit.edu/ans7870/21f/21f.027/opium_wars_01/ow1_essay03.html, Volné dílo, Odkaz
i Zdroj: PCTuning.cz
Autor: Edward H. Cree – http://ocw.mit.edu/ans7870/21f/21f.027/opium_wars_01/ow1_essay03.html, Volné dílo, Odkaz

Proč o tom mluvím? Protože představa o tom, že Čína je zaostalá a primitivní, jsou jen iluze Západu, který byl přesvědčen, že je vyvolený. Úpadek Číny byl způsoben technickým zaostáváním – dočasným zaostáváním. A uzavřením se světu – dočasným uzavřením se. Číňané byli vůči zbytku světa tradičně rezervovaní, dvorská kultura byla uzavřená, většina poddaných žila na venkově na jednom místě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama