Hlavní stránka Multimédia Hry a zábava WSJ točí hloupé recenze, Pewdiepie přednáší filozofii!
WSJ točí hloupé recenze, Pewdiepie přednáší filozofii!
autor: Michal Rybka , publikováno 27.4.2019
WSJ točí hloupé recenze, Pewdiepie přednáší filozofii!

Pewdiepie publikoval padesátiminutové video nazvané „Please watch for watch time thanks“, kde rozebírá Platónovu Ústavu. Věnuje se antické politice, filozofii a rozebírá jak Peloponéskou válku, tak i Sókrata a Platóna. Se 3,1 miliony views jde dost možná o nejúspěšnější filozofickou přednášku v dějinách. A určitě je jedna z nejlépe přijatých!


Nová média jsou extrémní v tom smyslu, že každý je používá tak, jak chce. Mladá pornohvězda se s námi podělí o pocity u plastické operace prsou, Dominik Feri sdílí své dojmy ze sanitky, která ho odváží z bitky, parkourový specialista Tary nám ukáže, jak umí frčet jeho auto, dvaadvacetiletý youtuber nám povykládá, proč mu nepřijde divné chodit s třináctkou – a tak dále. Do tradičních médií se to dostane až formou průmyslového zpracování, jejich interpretace je kondenzovaná a nepodobná originálu. Ale právě ta autentičnost je velice silná a je dobrá.

Ano, můžeme říct, že jde o témata hodná bulváru. Jenomže nová média vytlačují i bulvár a ten bez nich v podstatě už nemůže existovat. Tento jev se ale objevuje i u vážnějších věcí, jako jsou právě technologické recenze. Kauza Samsung Fold je pro technologické videokanály tím, co byla kauza hořícího procesoru AMD pro internetový tech magazín Tom's Hardware: Velký výrobce byl nucen – alespoň dočasně – stáhnout produkt a ze slavného rolloutu je neslavná kauza.

A Pewdiepie se pustil do filozofie. A to vážně zajímavým způsobem, v podstatě nastavil dost vysokou laťku pro ty, kteří se pustí do podobné aktivity zcela od nuly, což bude velice tvrdé. Je to sice extrémní příměr, ale za dva roky od kauzy WSJ vs Pewdiepie vyrostl kanál WSJ z 500K odběratelů na 1,4M, zatímco Pewdiepie se dostal z 52M na 95M. Samozřejmě, bude tam hodně falešných účtů, ale ukazuje to impakt, který nová média mají. To, co mělo být běžným zhanobením, se otočilo v masivní vítězství nových médií.

Tradiční média se snaží modernizovat, zatímco ta nová se stávají serióznější. A v boji o diváky je možné, že bude jednodušší naučit youtubery novinařině než novináře novým médiím. Youtubeři na rozdíl od novinářů mají jednu unikátní věc: Rozumí svým vlastním divákům.

Je také možné, že bude hodně těžké změnit fungování tradičních médií tak, aby masově uspěla. Mají samozřejmě druhou možnost: Být vysoce odborná a exkluzivní, to může fungovat. V mainstreamu je ale čeká velmi tvrdý boj, protože teď začínají dorůstat „devítiletí“, kteří se za poslední léta naučili věřit spíš novým médiím než tradičním. A to pro ně bude velký, velký problém.



Tagy: youtube  internet  pewdiepie  nová média  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
27.4.2019 23:09:41   51.75.145.xxx 517
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
28.4.2019 08:42:01   78.102.96.xxx 35
To se shodnem. Fold je spatne navrzeny... to se myslim jablickari shodnes
28.4.2019 03:02:52   46.135.18.xxx 1810
Kdyby Pewdiepie na YouTube publikoval přednášku o zavádění švédského análního kolíku, jistojistě by byla její sledovanost ještě mnohonásobně vyšší. Jsem si jist, že by počtem shlédnutí překonal i video slečny Evy Decastelo, toho času Aichmajerové, a její mrkve.
28.4.2019 18:21:05   109.80.79.xxx 41
Tak to je jeho normální typ náplně.
23.5.2019 13:59:27   185.244.214.xxx 00
A normální typ výplně pro Decastelo.
28.4.2019 05:22:55   83.240.61.xxx 303
Vážený pane Rybko,

děkuji za perfektní článek. Krásně mě probral a nemohu než s Vámi souhlasit. Tak trochu jste mi otevřel oči. Youtubery jsem bral dost okrajově, ale jelikož už 5 let nemám TV vysílání, tak se na ně více mrknu.

Děkuji

PS: je mi téměř čtyřicet let, tradiční média už nesleduji. Kvůli snižující kvalitě zde na pctuningu jsem se nepřihlásil ani nepamatuji, ale nyní jsem musel.

Ještě jednou díky
28.4.2019 08:30:33   151.237.229.xxx 318
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
28.4.2019 15:19:15   85.216.176.xxx 91
"wtf, to vazne..." to je teda uroven diskusie. Napiste nejake relevantne argumenty alebo nazory, inak vas nikto nebude brat vazne a len zo seba robite hlupaka.
28.4.2019 08:47:47   78.102.96.xxx 132
Problem jutuberu je ze je to pohled jednoho cloveka, ktery je sledovan jeho fanousky. Kazdej zni chytre, kdyz tam není nikdo,kdo by mu oponoval. Lidé,kteří pusobí inteligentně,kdyz mluví sami, se totalne roztristi kdyz narazi na argumenty nekoho inteligentního. Tohle je třeba případ Jordana Petersona a jeho diskuzí se samem harrisem nebo mattem dillahauntym...
28.4.2019 09:01:11   89.176.82.xxx 55
Tradicni media zamestnavaly driv korektora, ktery si precetl text a opravil ho. Bohuzel ale dneska uz na to vsichni kaslou, nakonec viz. tento jinak pekny clanek, jehoz ctivost byla znahodnocena zbytecnymi chybami.
28.4.2019 10:26:05   84.242.66.xxx 61
je od někoho kdo Vás zná. Tzn Váš přítel.
Motivuje Vás k tomu, že jdete ke zdroji informace a následně si můžete dát důvěryhodný feedback.

Youtuber je jen jednosměrná cesta. Tzn stále jen reklama na zdroj. Není to komunikace, je to jen billboard bez zpětné vazby.
Tím ale netvrdím, že motivovat lidi k získávání informací ze zdroje není přínosný. Je to přínosný. Jen upozorňuji jen , že to je jen 1/3 cesty.
28.4.2019 11:41:21   185.234.219.xxx 31
Na formát pro vzdělávání je Youtube krátký, ne že by lidi využívali to málo, co umí (př. titulky, překlady). Chce to indexované, hypertextové video, přepracované vyhledávání, rozpoznávání řeči. Youtube v tomto ohledu kéž chcípne, středověk.
29.4.2019 06:33:49   62.245.97.xxx 40
tak ale nesmis cekat vzdelavani od idiotu youtuberu co to delaj za klikani.


co se tyce vzdelavani, youtub je narvany vsim od fyziky, pres chemii, strojirenstvi atd. samozrejme to ale delaji lidi jako prof. Kulhanek apod, a ne nejaky yutubedebil
29.4.2019 08:43:40   5.199.130.xxx 03
No ty jsi mi novinkář. Ono je fajn mít kanály typu LLionTV, jenže bez pokročilejšího vyhledávání v obsahu, nebo alespoň aktivního přístupu tvůrce videa je to pořád středověk.
29.4.2019 10:20:35   185.104.120.xxx 11
Plácnout někam video umí i mentálně zaostalý, ale přidat k němu alespoň přepis v původním jazyce je evidentně práce vyžadující asistenci.
28.4.2019 12:10:09   81.200.57.xxx 821
Ten pocit, když husákovy děti objeví se zhruba sedmiletým zpožděním youtubery a zoufale se snaží zůstat relevantní mezi mladším okolím...
S odkazy na boj "nová vs tradiční média", jedím z hlavním témat propagandy posledních 5 let informační války, se to ale dost míjí účinkem. Youtube stejně jako Facebook již dávno patří mezi tradiční (a tudíž upadající) média. To umělé stavění zdi mezi ně a jiné formy, aby to vypadalo, že tyhle jsou ještě relevantní, tomu jen dodává na komičnosti.
Nicméně opravdu, ale opravdu se mi líbí ty Klausovské závěry, skoro mi to v hlavě zní jeho hlasem
28.4.2019 21:11:21   109.105.39.xxx 90
No nevím, ale nemám pocit, že by před sedmi lety měl Youtube takovou úroveň, jakou má teď. A nemyslím si, že by nemohl a neměl mít lepší úroveň, než má teď.
28.4.2019 21:59:31   85.92.56.xxx 50
Článek se týká hlavně klasické novinařiny, a to zejména bulvární.
Například já nemám videa rád z několika důvodů. Zejmena se špatně indexuje jejich obsah.
Když potřebuji najít programový kód, který řeší konkrétní úlohu, jsou videa prakticky k ničemu.
Nevím, co je na mě špatně, ale poslouchám pouze zvuk, a to i když se dívám na tv-zprávy.
29.4.2019 09:29:41   82.113.53.xxx 72
Já nevím jak vy, ale já nějak nemám ani moc čas a ani chuť sledovat tady ty "uvřískané" youtubery. A když už jsem na nějaké video náhodou narazil, tak jsem se jen divil, kdo to může sledovat...

Přijde mi to, že to funguje stylem: "Čím většího idiota ze sebe udělám, tím víc zobrazení budu mít", a pak to podle toho vypadá...i tady ten PewDiePie, nevím, viděl jsem náhodně asi jen dvě videa a to jen díky Rybkovi tady, jinak by mě ani nenapadlo se na něj podívat, a nic moc teda, nuda...

Jediný kanál, na který jsem se rád díval pravidelně byl vsauce, to bylo aspoň o něčem a zajímavé, než přesel na Youtube Red...
29.4.2019 14:54:41   87.244.194.xxx 01
Na Youtube je celé rozpätie, rovnako ako pri písanej literatúre, treba si len vybrať či chce človek propagandu, bulvár, humor, popularizátorov (tým myslím ľudí ktorí sa snažia zložité veci vysvetliť tak aby tomu pochopil aj obyčajný človek), serióznu vedu...

Ak chceš niečo seriózne, skús skupinu kanálov PBS, napr. PBS Spacetime, kde sa prof. astrofyziky pokúša vysvetliť zložité astrofyzikálne témy - zaujímavé je sledovať vývoj toho kanálu, najmä začiatky ešte s pôvodným hostiteľom, ako sa zmenil z poloseriózneho zrozumiteľného kanálu na ťažko stráviteľný obsah, hlavne pre človeka ktorý nemá základy z predchádzajúcich epizód, usmial sa asi iba raz a humor má suchý, nerďácky. Pozrieť rovno nejakú z posledných epizód je fakt ako keď človek vynechá na VŠ celý rok a príde na poslednú prednášku kde sa predpokladá že základy už dávno vie, pričom pod základmi chápeme kvantovú teóriu, teóriu relativity, Lorentzove transformácie... (všetky tieto veci boli vysvetľované v predchádzajúcich epizódach)
30.4.2019 05:59:46   185.186.163.xxx 70
Mi připadají tyto články úplně zbytečné. Jsem ročník 80 mám děti 10 a 12 let, které na youtube vyrostly. Koukám na youtube stejně kriticky jak na kterékoliv médium , prostě ho používám , když mi tam přijde něco zajímavého z mého oboru nebo o co se zrovna zajímám.
Co mi vadí , tak dneska je snad každá pytlovina místo jednoduchého krátkeho textu , umístěna 30minutová ukázka na youtube. To je teda opruz, asi už jsem konzerva orientovaná na text , ale přijde mi to rychlejší a přehlednější , než čučet na nějakého uřvaného typa a jeho plochu...
23.5.2019 14:05:40   185.244.214.xxx 00
Mají jedno společné: konzumenta s dostatečně prázdnou vlastní hlavou. Ahoj Rybko

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

90 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 41.8Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.