Emma má meme: Proč mainstream memy nechápe?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Emma má meme: Proč mainstream memy nechápe?

Emma má meme: Proč mainstream memy nechápe?

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 4. 2019 03:00 45

Seznam kapitol

1. Bavit se na cizí účet 2. Snadno a rychle 3. Občas se to vážně nehodí 4. Nešikanujte naši Smetana! 5. Disaster girl 2019

Někdy stačí být ve správný čas na správném místě a udělat tam něco hloupého – a základ pro meme je na světě. V současné chvíli je meme queen České republiky Emma Smetana aka Disaster Girl 2019. Jak se jí to stalo – a mělo by jí to vůbec vadit?

Reklama

Jednu věc si řekněme předem: Relativní anonymita internetu dává lidem možnost vyjádřit se tak, jak doopravdy chtějí. A ukazuje se, že hodně z nich je zlých, nepřejících, zapšklých a protivných. Je to normální, lidé jsou různí a mnozí si navzájem nesednou ať už postoji, typologicky, hodnotami a jinak. Velmi hrubě odhaduji, že každý, kdo se projeví veřejně, se setká s přibližně deseti procenty negativních reakcí, ať říká, co říká. Je to přirozená věc.

Nepřející a posměšné reakce ve stylu „XY je debil“ jsou normální a běžné. Kdo vleze do dojo, ten dostane do držky! Pokud se nechcete exponovat kritice, zavřete se doma.

Mnohem horší jsou lidé, kteří vyhrožují, čímž vyjadřují osobní antipatii, leč zrovna u nás nejde o jedince ani tak nebezpečné, jako spíš zapšklé. Pro novináře jsou v našich končinách nebezpeční lidé, kterým se naváží do obchodů, čili politici a mafie. Když se jim mícháte do podnikání, kde tečou velké peníze, může to být velmi nebezpečné.

Náš lid se hodně směje a poměrně málo koná, takže jsme ideálními producenty a konzumenty pro meme – tedy alespoň to věkové strato, které je dokáže správně identifikovat a pochopit. Meme je vlastně moderní verze klasické lidové satiry a vtipů, která se s námi táhne po celé naše dějiny – rozhodně už od Egypta. Hlášky a kresby byly zvláště ve starém Římě tak rozšířené, že je najdeme i v titulcích seriálu Řím (2005). Už v té době měly podobný charakter jako dnešní memes, totiž utahovaly si z politiků a celebrit, často například gladiátorů: Kdo je větší borec, kdo ho má většího a podobně. Vzestup memes byl v Římě pravděpodobně spojen se vzestupem gramotnosti – tak to funguje vždycky – naučíte plebs číst a psát a on si čte a píše to, co ho baví.

Elity nikdy neměly rády, když si prostý lid utahoval z vrchnosti. Nejenže ji to ponižuje, ale ono to je taky nebezpečné. Masové šíření vtipů mezi poddanými nezřídka tvořily takové preludium pro revoluce – ať už se bavíme o Velké francouzské revoluci anebo třeba o té, která v Rusku ukončila carství a vedla k nástupu bolševismu. Etologicky vzato je vtip forma agrese. Mírné agrese, ale přece jenom agrese. Vládnoucí elity z nich ten mírný nádech agrese cítí – a proto je nemají rády.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama