Duke Nukem 3D, Blood aj.: Zahrajte si nejlepší hry na Buildu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Duke Nukem 3D, Blood aj.: Zahrajte si nejlepší hry na Buildu

Duke Nukem 3D, Blood aj.: Zahrajte si nejlepší hry na Buildu

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

11. 3. 2019 03:00 16

Seznam kapitol

1. Tenkrát na Buildu 2. Duke Nukem 3D 3. Blood 4. Shadow Warrior 5. Redneck Rampage

Hry v článku jsou staré přes dvě dekády. Ti mladší si pomyslí, proč ty mrtvoly exhumovat, ale kdejaký stařík se zasní a zavzpomíná. Jsou to hry zastaralé, směšně zpracované, bláznivé, ale přesto zábavné. Podíváme se na původní Duke Nukem 3D, Shadow Warrior, Blood a Redneck Rampage uzpůsobené pro moderní monitory a PC.

Reklama

Tenkrát na Buildu

Vítejte u dalšího epického pomníku 3D akcí. Před nějakou dobou jsem psal o Doomu a modech jako Brutal Doom nebo Project Brutality. Stará vykopávka částečně vytesaná do moderních časů, ale držíce se dobového zpracování, měla a má u pařanů fenomenální úspěch. Můžou ale i další prastaré relikvie nabídnout i dnes kvalitní zábavu? Já říkám, že ano. Předmětem uctívání bude svatá trojice her stvořených v Build enginu. Tedy Duke Nukem 3D, Blood a Shadow Warrior. A ještě přidám Redneck Rampage, neboť mix divokých křupanů, všudypřítomných slepic a parádní vidlácké muziky měl rovněž svoje osobité a whiskou nasáklé kouzlo.

Samotný Build se dá nazvat jako 2.5D engine, protože není skutečně kompletně 3D. Struktura úrovně je dvourozměrná, ale bylo možné definovat výšku objektů, podlahy mohly být šikmé, stropy nad sebou a podobně. K tomu se používaly sprity a časem přibyla podpora voxelů. Takže sice na vás střílel dvourozměrný satanský mnich, ale vedle v rohu byla voxelová bedna dynamitu. (Poměrně záhy překonal Build první Quake, jehož robustní a technicky bezchybný engine nabízel skvělou hru světla a stínů, polygonová monstra a téměř žádné konstrukční limity, ale to už je jiná pohádka)

Předmětem dnešního zkoumání budou výše zmíněné pařby a to, jak je bez problémů zprovoznit na dnešních systémech a našlapaných strojích. A abych předešel zmateným výrazům, že ty pravěké hry vypadají pořád příšerně – mám za to, že kompletní předělávka do 3D se pro buildovské hry nehodí. Existují totiž různé porty, 3D modely, balíky textur a podobně, ale takový fanouškovský remaster úplně postrádá tu původní atmosféru a ducha doby. Když se totiž podívám třeba na video níže, nemám pocit, že hraju Duka, ale nějakou budgetovou pitomost, která byla jako dárek u balení Coca Coly.

Proto se u každé hry budu držet toho, aby zůstala téměř originální podoba, ale s moderním technickým zázemím. Například bude bez problémů fungovat myš, širokoúhlé zobrazení, všechna možná rozlišení a další vylomeniny. Zkrátka stará hra, kterou si mohou užít jak prošedivělí pamětníci, tak náctiletí zelenáči. A přiznejme si, že tyhle legendární akce patří mezi nutné herní vzdělání.

Duke Nukem 3D, Blood aj.: Zahrajte si nejlepší hry na Buildu
i Zdroj: PCTuning.cz

Každou kapitolu bude prezentovat jeden titul, krátké pojednání pro neználky a pak doporučení jakou verzi, kde ji splašit, jak ji zprovoznit a tak dále. Někde to bude snadné, někde o fous složitější, ale v zásadě stačí párkrát šťouchnout do myši a můžete pařit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama