Žádné dobré zprávy: Povinné eurofilmy i nepřípustné soukromí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Žádné dobré zprávy: Povinné eurofilmy i nepřípustné soukromí

Žádné dobré zprávy: Povinné eurofilmy i nepřípustné soukromí

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 10. 2018 03:00 62

Seznam kapitol

1. Čína, náš vzor! 2. Trest za úspěch 3. I celník má rád domácí videa 4. Elektronické kádrové spisy 5. V hledáčku úřadů

Poslední měsíc je pro IT dosti temný. Evropa se usnesla, že nejenže bude vydělávat na únicích dat, ale také že vnutí „kabelovkám“ evropský obsah. Nový Zéland považuje za přiměřené odemykat celníkům svá zařízení, Austrálie chce nabourat kryptografii a v Americe se chystá soud s Kalifornií, protože si prosadila vlastní síťovou neutralitu.

Reklama

Víte, co je to salámová metoda? Chcete někomu vzít salám, ale víte, že vám ho nedá. Tak ho požádáte jenom o jedno kolečko. A o další. A o další, až ze salámu nic nezbude. Přijdete o něj v sérii zdánlivě rozumných ústupků, dopadnete stejně, jak se uvaří žába v postupně se ohřívající vodě. A přesně tohle provozují politici v tak zvaně svobodném světě. Ořezávají svobody krok za krokem v sérii zdánlivě zcela rozumných kroků.

Pionýrem v digitální kontrole je pochopitelně Čína. Čína začala s erozí svobodného přístupu k informacím brzy, protože si plně uvědomuje důležitost zákazu svobody slova. Funguje to jednoduše: Můžete si říkat, co chcete, pokud to není proti režimu a jeho hodnotám. Můžete studovat, co chcete, pokud to není proti režimu a jeho hodnotám. Proto se vybudoval Velký čínský firewall a zavádí se restrikce pro počítačové firmy tak, aby nabízely služby v souladu s hodnotami režimu. A také technologie, které odhalují ty, kteří nesdílejí hodnoty režimu.

Čína vyvíjí podobné systémy zcela otevřeně, protože není demokracií. Velké firmy ji jdou na ruku, protože jde o dynamický a bohatý trh – a pokud se na něj nedostanou, nahradí je domácí firmy, které nemají tolik skrupulí a jsou ochotné dělat to, co se jim řekne. A řekněme si to bez obalu: Tohle je model, který se líbí každému, kdo vládne: Jenom to není ochoten říct úplně natvrdo, protože se ohání svobodou a pravidelně mu hrozí volby. Proto je potřeba postupovat opatrně.

Internet se rozvíjel dobrých třicet let bez politických regulací. Byl to vývoj živelný, výrazně darwinistický, ale také produktivní a velmi svobodný. S tím, jak narůstá jeho význam, si ale vládnoucí vrstvy uvědomují nutnost jeho kontroly. Internet podryl jejich historicky speciální vztah s médii, dovolil subverzivní samopublikaci názorů v podstatě kohokoliv a to prakticky anonymně. Není divu, že se anonymita stala prvním cílem útoku, ale není zdaleka poslední.

Dalším cílem pro omezení byl celosvětový dosah služeb neboli regionalizace. Původní myšlenka internetu byla taková, že propojí celý svět do jednoho celku, kde si bude kdokoliv konkurovat s kýmkoliv. To je samozřejmě problém nejen pro poskytovatele obsahu, kteří rádi provozují cenově rozdílné politiky na separovaných trzích, ale také pro politiky samotné.

Někteří z nich žádají regionální cenzuru, protože si myslí, že cenzura je dobrá. Cenzura chrání občany před obsahem, který by je mohl pobouřit, rozrušit, změnit jejich pohled na svět anebo je mohl přimět přemýšlet, což je nežádoucí. Občan tu není od toho, aby si sám dobrovolně vybíral, co chce sledovat, protože obsah je nebezpečný, myšlenky jsou nebezpečné – a dobrý úředník své občany chrání, od toho je přece placen. Proto se obětuje a sleduje necenzurované verze filmů a trpí u toho, strádá – aby mohl obsah proškrtat anebo přímo zakázat.

Netýká se to jenom extrémní tvorby, ale i mainstreamu. Některé filmy jsou prostě příliš teplé, je v nich moc Židů, zobrazují Boha, jsou historicky nepřesné, naznačují, že existují paranormální fenomény, uráží Kim Jong-Ila anebo celý Kazachstán.

Proto je třeba obětavosti a hrdinství místních úřadů, aby myšlenkovou subverzi zastavily, i když se vydává za celkem normální filmy. Je naprosto vyloučeno, aby byl občanům podobný obsah přístupný a proto se musí regionálně omezit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama