Human Level AI: Aby umělá inteligence zůstala dobrá
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Human Level AI: Aby umělá inteligence zůstala dobrá

Human Level AI: Aby umělá inteligence zůstala dobrá

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 7. 2018 09:00 102

Seznam kapitol

1. Co s umělou inteligencí 2. Více práce pro všechny!? 3. Boj proti armádě klonů 4. Obtížný hmyz 5. Dřív než nás předběhne 6. Čas jen pro sebe

Strojová inteligence je starý koncept: Pohybující se magické sochy najdeme v příbězích starého Egypta, v Šeherezádě, u Čapka a jak u technooptimistů, tak i u technoskeptiků. Příchod umělé inteligence nás čeká – a s ním i velké změny ve společnosti. Jak se na něj připravit? Jak zařídit, aby umělá inteligence zůstala dobrá?

Reklama

Společnost GoodAI ve spolupráci s Facebookem, Microsoftem, Googlem, Uberem, O2 a dalšími partnery připravuje na srpen konferenci Human Level AI 2018, která se odehraje v Praze 22.–25. srpna na Fakultě strojní ČVUT, v Národní technické knihovně a v Divadle Hybernia. Konference bude mít dvě části, odbornou a veřejnou, které se rozhodně zúčastníme, protože na ni vystoupí přední světoví odborníci na umělou inteligenci.

Na konferenci vystoupí lidé jako Ben Goertzel ze společnosti Hansen Robotics, který se podílel na vývoje robota Sofie, Irina Higgins ze společnosti DeepMind, která spolupracuje na vývoji rozeznávání řeči ve společnosti Google Research. Vystoupí zde rovněž Ryota Kanai, generální ředitel společnosti Araya, která se zabývá vytvářením umělého vědomí anebo Kenneth O. Stanley, jehož společnost Geometric Intelligence byla odkoupena Uberem, aby jim pomohl v rozvíjení jejich vizí.

Jako takovou ochutnávku před konferencí nás GoodAI pozvala na diskusní snídani s předním českým odborníkem na filozofii umělé inteligence, Janem Romportlem ze společnosti AI Startup Incubator a také zakladatelem GoodAI, Markem Rosou. Diskuse se týkala vizí umělé inteligence lidské úrovně (Human Level AI), otázek spojeným s jejím vývojem a otázek spojeným s bezpečností.

GoodAI se zabývá otázkami stvoření umělé inteligence lidské úrovně – a kladou řadu otázek světové AI komunitě ve formě General AI Challenge. Jde o soutěž o eseje týkající se Human Level AI, tedy inteligence srovnatelné s lidskou. V ní se kladou různé otázky k řešení – zatím proběhly dva okruhy soutěže, které se týkají forem učení a otázek AI race.

Tato soutěž slouží k tomu, aby výzkumníci sdíleli svoje myšlenky a sestavovali koncept, jak se postavit k umělé inteligenci.

Je důležité bavit se o podobných otázkách předem, protože budou mít masivní dopady na podobu lidské společnosti. Impakt AI se odhaduje na mnohem větší, než měl parní stroj anebo nástup ropy, spíše se srovnává s jadernými technologiemi. Má svoje pozitiva i negativa – já jsem spíše optimistou, ale chápu, že mnoho lidí má obavy. Řada lidí se umělé inteligence vyloženě děsí, protože slovy South Parku „they will take our jobs.“

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama