Největší problém obecné AI: Co s načatou existencí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Největší problém obecné AI: Co s načatou existencí?

Největší problém obecné AI: Co s načatou existencí?

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 7. 2018 03:00 28

Seznam kapitol

1. Moc přemýšlení škodí 2. Musíme tam všichni 3. Všechno je na nic 4. Když umělou inteligenci nebaví myslet
5. Proč je lepší neexistovat 6. Protože jsme se tak rozhodli 7. Proč být

Když se řeší otázky umělé inteligence, obvykle se zabýváme věcmi jako jak ji udělat, kdy tu bude, co pro nás bude znamenat a jestli to pro nás není ohrožení. Obecná inteligence má ale jeden gigantický problém: Totiž otázku smyslu vlastní existence. Všichni máme problém se smyslem vlastní existence, jenomže u AI je to mnohem horší.

Reklama

Velká výhoda většiny lidí je v tom, že se reálně nemusí zamýšlet nad smyslem své existence, protože žijí krátce a smysl jejich života jim dá někdo jiný. Máme systém potřeb, které nás táhnou životem – a odměňují nás za chování, které evoluce shledala užitečným. Dobře se najíst, zasouložit si, odpočinout si – všechno je spojeno s příjemnými pocity, takže to vyhledáváme.

Tento mechanismus máme společný se zvířaty a sám o sobě garantuje existenci druhů. Jenomže přírodní mechanismy nesahají moc daleko a hlavně vůbec nic nevysvětlují, prostě jenom řídí naše chování od narození do smrti. Nijak nám nepomáhají ani s pochopením toho, proč se to celé vlastně děje.

S tím, jak roste naše inteligence, se ale do myslících bytostí vkrádají otázky, se kterými nám biologie nepomůže. Moc myslet je nevýhoda, jak se říká v klasickém vtipu, kdy si stěžuje lampasák lampasákovi: „Nejhorší jsou vysokoškoláci. Ty mu řekneš vlevo vbok – a on se tě zeptá proč?“ Inteligence vás nenaplňuje štěstím, protože má tu mizernou vlastnost, že pouze odpovídá na otázky, čímž obvykle otevírá prostor pro další otázky.

Naopak, vysoká inteligence často vede k nihilismu. Tím nemyslím nihilismus z Ricka a Mortyho, i když tento seriál je intelektuálního nihilismu plný.

Odhlédněme od zástupu poněkud šílených fanoušků tohoto kulturního fenoménu, kteří v něm hledají smysl stejně hluboký, jaký kdysi hledali fanoušci v seriálu Lost, než s koncem seriálu nakonec sami seznali, že tam žádný smysl opravdu nebyl. Jenomže na Rickově postoji ke světu je spousta skutečně racionálního: Pokud žijeme v multiverzu, kde se děje doslova všechno, nemá individuální rozhodnutí prakticky žádný dopad. Jedna z teorií multiverza předpokládá, že v multiverzu existují doslova úplně všechny možné kombinace stavů částic najednou a čas je v něm pouze iluzí.

Rickova extrémní inteligence mu nepřináší uspokojení, dokonce video z Adult Swim o Rick and Morty ukazuje, že ti méně inteligentní členové rodiny jsou vlastně spokojenější, přestože je jejich iluze o smyslu založená na jejich ignoraci. Morty je do dobrodružství spíše zatažen a osvícení, které mu přináší cestování po multiverzu, mu nepřináší žádné uspokojení, spíš jím hluboce otřese – a proto vyvrací své sestře její snahu změnit svůj život: „Existence nikoho nemá smysl, nikdo nikam nepatří, všichni nakonec umřou, prostě běž a dívej se na televizi.“

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama