Vzhůru do dystopické kyberbudoucnosti!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Vzhůru do dystopické kyberbudoucnosti!

Vzhůru do dystopické kyberbudoucnosti!

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 6. 2018 03:00 252

Seznam kapitol

1. Smysl nehledejte 2. Technologie pro elity 3. Bez práce nejsou... 4. Technologie jako luxus? 5. Ideologie proti vědě 6. Levně pro lidi

Kyberpunk nám ukazuje řadu konceptů budoucnosti. Některé vypadají pravděpodobně, jiné spíše nerealizovatelně – a velká část kyberpunkové reality prostě nedává vůbec žádný smysl. Takové společnosti, které nám vykreslují některé dystopické filmy, prostě nemůžou vůbec fungovat.

Reklama

Nedávno jsem byl upozorněn na americký seriál Altered Carbon, který údajně navazuje na koncepty Blade Runnera a tvůrce literární předlohy Richard K. Morgan byl za ni dokonce oceněn Philips K. Dick Award. Očekávání tedy byla vysoká, zvláště poté, co jsem se dozvěděl, že jde o výrobně nejdražší projekt Netflixu.

Musím konstatovat, že jsem celkově ze seriálu spíše zklamán – jde o technicky skvěle natočenou záležitost s fantastickým vizuálem, která ale velmi rychle odhaluje, že jde v podstatě o noirovou detektivku v prostředí, které lze popsat jako směs Blade Runnera, Matrixu a Avatara. Je tam hodně sexu, hodně násilí a hodně bojových umění a chladných zbraní, protože jak víme, války v budoucnosti vyhraje vaše schopnost zlomit někomu ruku, zatímco běžíte po stropě.

Je to příliš mnoho cirkusu na příliš málo inteligence – řada scén, jako je „mučení ve VR“, jsou neúnosně natažené mimo hranice soudnosti, jiné, jako souboj v klonovacím zařízení, jsou pro změnu naprosto nevěrohodné ve své dynamice. Totální kolaps série pro mě přišel v okamžiku, kdy se děj stočil k řešení sourozeneckých tahanic – a v té pozici také zůstal, aby skončil posledním dílem, který vypadá spíš jako parodie série než její vyvrcholení. Pokud ale čekáte moderní noirovou detektivku, u které je dost akce, pokud se oprostíte od hledání smyslu a souvislostí – proč ne.

Pro mě osobně představuje problém chvíle, kdy scénárista opustí pole logiky, fyziky a ekonomie. Jasně to vidíme například u létajícího bordelu Head in the Clouds: Nedává fyzikálně smysl. Nazývá se „satelit hříchu“, ale satelit to rozhodně není.

Vzhůru do dystopické kyberbudoucnosti!
i Zdroj: PCTuning.cz

V jedné scéně vidíme, že se pohybuje v atmosféře tak nízko, že je na jeho vnějším povrchu dýchatelný vzduch (rozhodně tam není až do posledního dílu série problém s podtlakem), přitom ale jeho naprosto bizarní tvar musí generovat tak velký aerodynamický odpor, že by to prakticky okamžitě spadlo.

Pokud by se to mělo držet na tak nízké „orbitě“, nemohlo by to rozhodně stát na místě, takže scéna, kdy podle zaznamenaných dat z minulosti nastaví hrdina teleskop a v něm tu stanici uvidí, jednoduše nedává smysl – ta věc tam být nemůže, protože se musí pohybovat. I kdyby tu věc nakrásně držel tah motorů (a to by bylo ultra neekonomické), tak by to po jejich vypnutí začalo padat okamžitě, ne až po několika minutách. To už dává větší smysl pád kosmické restaurace ve Futuramě!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama