A teď vážně: Proč ženy nezajímá kariéra v IT?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek A teď vážně: Proč ženy nezajímá kariéra v IT?

A teď vážně: Proč ženy nezajímá kariéra v IT?

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 9. 2017 03:00 62

Seznam kapitol

1. Programátorky? 2. Proč IT holky nebaví? 3. Války ajťáků 4. Výzvy 5. Co ženy odrazuje?

Nedávno jsem se zastal v úvaze Jamese Damorea, který byl vyhozen z Google za projevení vlastního názoru. Dnes se nechci zabývat celou problematikou, kterou ve svém dokumentu pokryl, ale rád bych se soustředil na jeden bod: Proč je práce v IT pro ženy tak málo atraktivní? Je něco, co děláme špatně – anebo je v té práci něco, co většinu žen odpuzuje?

Reklama

To, že v IT pracuje výrazně méně žen než mužů, je fakt. Odhaduje se, že jich je zhruba čtvrtina, což je stále docela velké číslo na to, že podle Deloitte v roce 2013 tvořily ženy jen 13 % absolventek CS (Computer Science) oborů. To představuje značný pokles od roku 1985, kdy absolventky tvořily podstatně vyšších 35 %.  Když se podíváme například školství v Británii, vidíme tam rovněž diskrepanci: Na škole se naučilo programovat 33 % absolventů, ale jenom 17 % absolventek. Patrně i to se podílí na tom, že podle britské studie z roku 2014 ženy tvořily pouze dvacetinu žadatelek o práci v IT.

By Lady Pain (Marta Manso) - http://www.flickr.com/photos/ladypain/178384326/sizes/o/, CC BY 2.0, Link
i Zdroj: PCTuning.cz
By Lady Pain (Marta Manso) - http://www.flickr.com/photos/ladypain/178384326/sizes/o/, CC BY 2.0, Link

Z dat je vidět, že existuje značná diskrepance mezi zájmem žen a mužů o práci v IT – a nejen to, zdá se, že se časem tento rozdíl zvětšuje. V řadě médií najdeme bití na poplach, otázkou pochopitelně je, zda to není normální a zda je nutné intervenovat. Najdeme úvahy řady autorek, které se nad tímto rozdílem nepozastavují a zdůrazňují, že v současnosti neexistuje žádná umělá bariéra, která by jim bránila vstoupit do branže. Ba co více, platová diskrepance mezi muži a ženami je v IT menší než v jiných oborech.

Kathy Shermanová ve svém článku zmiňuje, že za svoji IT kariéru zažila hodnocení zahrnující její pohlaví přesně dvakrát. Poprvé v okamžiku, kdy se rozhodovalo o manažerské pozici a byl vybrán kolega, protože nadřízení usoudili, že se bude spíš věnovat svým malým dětem. Podruhé v případě, že se zvažovalo, že bude řídit mužský tým v Jižní Karolíně a vedení usoudilo, že by to nemuselo dělat dobře vzhledem k jejich místní mentalitě.

Podotkl bych, že i když se jí ani jedna situace nelíbila, úvahy vedení nejsou úplně nesmyslné. Samozřejmě, měli se jí zeptat, zda nemíní preferovat svoji práci před dětmi, ale taková preference je problém u každého rodiče. Neměli byste upřednostňovat práci před dětmi – kromě případu, že to musíte udělat kvůli nim. A že zvažovali, jak ji přijme určitý tým? Pokud vás tým jako manažera nemá rád z libovolného důvodu, tak vás odmítne a vy s ním nebudete dobře spolupracovat. Tak to prostě je, můžou vás odmítnout v podstatě z libovolného důvodu, počínaje pohlavím, politickými názory anebo že jste vegan a odmítáte s nimi o víkendu chodit lovit kachny.

Kathy Shermanová končí tím, že je podle ní vlastně jedno, kolik holek se učí C++, protože nakonec je důležité to, aby každý dělal to, co ho baví. Dobře. Ale proč IT holky nebaví, proč je pro ně na okraji zájmu?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama