Asus Strix X99 Gaming: herní deska pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Asus Strix X99 Gaming: herní deska pro Broadwell-E

Asus Strix X99 Gaming: herní deska pro Broadwell-E

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 6. 2016 03:00 15

Seznam kapitol

1. Především herní deska 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Slajdy 5. Specifikace desky a software 6. Bližší pohled na desku
7. Napájení desky (popis) 8. BIOS 9. Přetaktování 10. Test rozhraní SATA, M.2 a USB 11. Hodnocení

Strix je řada střední vyšší třídy, určená hlavně hráčům, nikoliv nadšencům do extrémního taktování a velkého ladění. I tak nová deska nabízí v podstatě totéž co mnohem dražší modely. Taktování je skvělé, výbava slušná, potěší řada portů a přibalená karta s Thunderbolt. Někdo jistě ocení i barevné podsvícení v několika různých barvách. 

Reklama

Především herní deska

Asus Strix X99 Gaming: herní deska pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme dnes tím, kam vlastně Strix X99 Gaming míří. Série Strix, jak u grafik, tak u základních desek, představuje herní řešení pro hráče ve střední třídě. Je to tak, i když verze Strix GeForce GTX 1080 bohužel stojí víc než 21 000 Kč. Takový Matrix bude jistě o dalších několik tisíc dražší, Strix je „levnější“ řešení. To samé platí u desek, nejvyšší model Rampage V Extreme (nyní už nová edice) vyjde bratru na 17 000 Kč. Strix X99 Gaming je ale za „pouhých“ 9300 Kč s daní. Je levnější, ovšem nikoliv levná.

Co to ale znamená pro zákazníka kromě ceny? Hlavně jednodušší návrh, a žádné extrémní hrátky. Jde v podstatě o základní model bez jakýchkoliv speciálních vychytávek. Dokonce nečekejte ani velký příbal, jako třeba u modelu Deluxe II a podobně. Strix dokonce sedí v hierarchii pod modelem Sabertooth. Jde o herní desku, na které se bude hrát, a to je hlavní. Místo funkcí pro taktování nabízí speciální volbu v BIOSu ke snadnému automatickému přetaktování, a hlavně barevná světýlka. Celé mi to připadá, že Asus tuto desku vydal jen proto, že žádná s čipsetem X99 zatím barevná světýlka neměla a jsou na trhu potřeba, jelikož konkurence je na trhu má. Svítící Rampage V Extreme Edition 10 mi svým barevným svícení přijde jako totální zvrhlost, ale proti gustu žádný dišputát.

Asus Strix X99 Gaming: herní deska pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Strix X99 Gaming tedy představuje herní desku, kam hráč osadí grafiku (nejlépe svítící) a bude prostě hrát. Samozřejmě se počítá na novém procesoru, k jejichž datu vydání nová řada desek vychází. S novými CPU se vždy výrobci desek snaží ukořistit kousek nového trhu, i když tentokrát jde o slabší frontální útok. Broadwell-E jde osadit do starých desek a ty nové přináší jen kosmetické změny. Stále častěji se setkávám se strategií, že spousta lidí kupuje najednou vše nové (hovořím o rozvinutých západních trzích), s novým procesorem i novou desku a grafiku. Teď je na to ideální chvíle, Nvidia má na trhu nové GeForce, Intel nové procesory a výrobci dese, nové desky. Ideální letní pařba na novém „železe“ může začít.

Vysoký standard pro hráče

Asus Strix X99 Gaming: herní deska pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testovaná deska je první základní deskou série „Strix“, až dosud byly v této řadě pouze grafické karty a další „drobné“ příslušenství (zvukové karty atd.). Osobně si myslím, že tím chce Asus dohnat herní série obou svých největších rivalů MSI a Gigabyte, kteří jsou se svými řadami „Gaming“ extrémně úspěšní. Nabídli totiž kvalitu highendu za lidovější cenu, a hráči si jejich produkty chválí a oblíbili si je. Slovo Gaming je totiž jako magnet, mnozí jej berou jako jasně daný segment, který kupují i když produkt s jiným názvem nabízí za podobnou cenu i více. Strix je střední třída, v podstatě něco kousíček nad běžné modely své řady. Má stát někde na půli cesty mezi ultra highendem a budgetem. Budget zde ale není zcela přesné označení, jelikož v této kategorii i levný model stojí 7000 Kč.

Nová deska, byť se starým čipsetem, musí nabízet něco nového, jinak by postrádala smysl a nikdo by ji nechtěl. Přibylo tedy několik novinek. Obrázek ukazuje základní výbavu desky. Kromě napájení Digi+ je deska osazená kvalitním zvukovým kodekem (nejen to, celá zvuková část je oddělená), síťovou kartou a speciálními herními technologiemi GameFirst a LANGuard. Lze osadit U.2 i M.2 disk. Zapomenout nesmím na porty USB 3.1. Speciální funkcí je osvětlení, nová verze slotu PCI-e a možnost přetaktovat paměti na 3333 MHz a výše. Vše si samozřejmě ukážeme později v detailech.

Než se budeme věnovat naší desce, je nutné se podívat ještě na přídavnou kartu s Thunderbolt 3, kterou si můžete k desce dokoupit. U některých modelů ji najdete v krabici rovnou, u klasické verze není. Cena samostatné karty je asi 100 dolarů. Karta přináší maximální propustnost 40 Gbps a kromě Thunderbolt nese také porty USB 3.1. Zapojit můžete až šest TB zařízení, a napájet lze až zařízení s příkonem 36 W.

Asus Strix X99 Gaming: herní deska pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama