Technické pokročení, laikovo zmatení aneb kdo to má stíhat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Technické pokročení, laikovo zmatení aneb kdo to má stíhat?

Technické pokročení, laikovo zmatení aneb kdo to má stíhat?

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 3. 2014 03:00 24

Seznam kapitol

1. Stačí čtrnáct dní dovolené a... 2. PCIe a USB – jediná jistota 3. Až budu mít chvilku... 4. Vybírat podle recenzí? Sotva
5. Když to trošku nabobtná... 6. Takže podle zkušeností majitelů? 7. Žádný upgrade, žádné starosti

Na střední škole nám říkali, že poločas rozpadu hodnoty technických informací je deset let. Pokud jste pracovali v technickém oboru a na deset let z něj vypadli, je vaše hodnota poloviční, protože polovina věcí, které znáte, je k ničemu. Alespoň takhle to platilo ještě v osmdesátých letech minulého století. Zlaté časy!

Reklama

Dnes je to v oblasti počítačových technologií mnohem, mnohem horší. Po deseti letech strávených s Piña Coladou na pláži je vaše informačně technologická kvalifikace prakticky na bodu nula, prostě jenom zíráte, co se to s oborem stalo. IBM už nevyrábí pécéčka? Kde je AltaVista? A co je to ten Facebook? Proč všichni čumí do těch malých přenosných obrazovek? Není divu, že čas od času nějakému technikovi hrábne v hlavě a uprchne na opuštěný ostrov v Tichomoří, kde se střídavě živí kraby a střídavě se krabi živí jím. To tempo inovace je prostě šílené a zvládat ho lze jen po určitou dobu.

Credit: Johnny Cay. San Andres, Colombia.
i Zdroj: PCTuning.cz
Credit: Johnny Cay. San Andres, Colombia.

Problém je v tom, že vysoká rychlost inovace vede i poměrně pokročilé uživatele a odborníky k tomu, že jednoho krásného dne zjistí, že přestože se v IT poměrně orientují, nějak jim ujel vlak a teď netuší, co a jak. Tímto problémem netrpí jen novinkáři, tedy lidé, kteří trvale sledují to, co se odehraje v následujících třech měsících a mají tedy přehled čerstvý a přímo ostrorysí. Bohužel ti zase často trpí problémem zcela opačným, totiž jak se jim očima nasunují do mozkového bufferu nové informace, někudy z nich zase vycházejí ty staré. Takže když je osloví jejich prarodič a žádá zprovoznění winprinteru z roku 2001 pro netbook s Windows XP, jsou ztraceni a nezbývá jim než obligátní přednáška o „sto letech za opicemi“ a nutnosti upgradu na nejnovější hardware a software, čímž maskují fakt, že netuší, jak to zprovoznit.

Druhou kategorií lidí, která je nucena znát všechny finesy všeho nového, je IT podpora, i když mnozí informačně technologičtí podpůrci se do budoucnosti šinou jenom neradi a s jistým odporem. Život je naučil, že není nic horšího, než nadřízený manažer-hobbista, který musí mít ty nejnovější hračky a technologie – a po IT „jenom“ chce, aby to všechno zprovoznili a všechno fungovalo spolu se zastarávající infrastrukturou.

Credit: NBC
i Zdroj: PCTuning.cz
Credit: NBC

¨

Podpora je ráda, když věci fungují na zavedených pořádcích a proto u starších podpůrců často narazíme na překvapivý konzervativismus.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama