Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?

Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?

Petr Kupský

Petr Kupský

3. 6. 2020 15:00 30

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – boky, příď a strop 4. Exteriér – záď, dno a filtry 5. Interiér – levá strana
6. Interiér – pravá strana 7. Povrchové panely, filtry 8. Příklad montáže – deska, chladič procesoru 9. Příklad montáže – disky, zdroj, grafika 10. Hodnocení a závěr

Na trh právě přichází zkrácená verze špičkové počítačové skříně Define 7, která ve středním segmentu nahradí již dosluhující kompaktní model Define C. Nižší pořizovací cena novinky nemá žádný dopad na použité materiály a kvalitu konstrukce. Nechybí hliník, sklo, zvuková izolace, výměnné panely, ani konektivita podle nejnovějších trendů.

Reklama

Úvod

Za typické představitele kompaktního segmentu počítačových skříní střední třídy švédského výrobce Fractal Design lze považovat oblíbené modely Define C a Meshify C. Výchozí varianta skříně Define C se na trh doslala již v listopadu roku 2016 a stále je v nezměněné podobě nabízena k prodeji. Pouze v srpnu 2017 došlo v duchu s aktuálními trendy k doplnění o variantu vybavenou bočnicí z temperovaného skla. Není proto velkým překvapením, že po nedávné generační obměně vyšší třídy modelem Define 7, přichází nyní řada na populární segment střední třídy dosud prezentovaný skříní Define C.

Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?
i Zdroj: PCTuning.cz

Fractal Design Define 7 Compact

Samotný výrobce svou novinku uvádí na trh sloganem "Re-defining efficiency", což bychom si mohli přeložit jako "novou definici účinnosti". Dodává, že Define 7 Compact využívá zásadní funkční vylepšení nové řady Define 7, která zasazuje do kompaktního šasi. Podporu montáže ATX hardware plné velikosti a možnost jeho účinného a tichého chlazení, maximalizuje konstrukce s otevřeným vnitřním prostorem bez zbytečných překážek. Výměnné kovové stropní panely umožňují volbu mezi uzavřenou variantou s izolačním materiálem pro maximální útlum hluku, nebo otevřenou variantou s rozměrným průduchem pro účinné větrání.

Promyšlená konstrukce s lehce oddělitelnými panely významně usnadňuje přístup do interiéru skříně během stavby i při následné údržbě sestavy. Budoucí uživatele skříně jistě potěší bohatá konektivita v podobě pětice USB portů na čele skříně, včetně nejmodernějšího USB Type-C. Výrobce hovoří o prostorově efektivním a přitom funkčně bohatém designu v minimalistickém nadčasovém stylu, který by měl zaujmout zákazníky, pro něž je design skříně velmi důležitý, hledající současně odhlučněnou skříň kompaktní velikosti s možností snadné instalace komponent.

Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?
i Zdroj: PCTuning.cz

Fractal Design Define 7 Compact
Velikostní kategorie skříně:Midi Tower
Rozměry (hloubka × šířka × výška): 427 × 210 × 474 mm
Barevné varianty: černá
Materiál kostry (naměřena tl.): oboustranně lakovaný ocelový plech cca 0,8 mm
Materiál bočnic (naměřena tl.): temperované sklo tl. 3 mm, ocelový plech cca 0,8 mm
Materiál čela: plast + hliníkový plech
Podporovaná velikost desek: Mini-ITX, Micro-ATX, Full-ATX
Počet pozic 5,25“: 0× interní
Počet pozic 3,5“: 2× interní (po dokoupení držáků až 4×)
Počet pozic 2,5“: 2 + 2× interní (po dokoupení držáků až 4 + 4×)
Maximální délka radiátorů vodního chlazení: 240 mm nahoře, 360 mm vpředu, 120 mm dole, 120 mm vzadu
Pozice pro ventilátory: 3× 120 mm / 2× 140 mm vpředu + 2× 120/140 mm nahoře + 1× 120 mm dole + 1× 120 mm vzadu
Standardně osazené ventilátory: 1× 140 mm vpředu + 1× 120 mm vzadu
Konektory na čelním panelu: 1× USB 3.1 Type-C, 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, sluchátka, mikrofon
Maximální výška chladiče procesoru: 169 mm
Maximální délka grafické karty: 360 mm (341 mm proti čelnímu ventilátoru)
Maximální délka napájecího zdroje: 165 mm (nad 250 mm bez koše s disky)
Hmotnost skříně: 10,87 kg / 11,04 kg u verze se skleněnou bočnicí

Ve srovnání s novou generací Define 7 je model Compact prakticky stejně vysoký, o 30 mm užší a hlavně o výrazných 120 mm kratší. Kompaktní verze tímto zkrácením přišla zejména o možnost osazení velkého počtu 3,5" disků za čelo skříně, E-ATX základní desky, rozměrných radiátorů vodního chlazení ve stropní pozici a také 5,25" interní optické mechaniky. S tím se mnozí zákazníci spokojí a více je bude zajímat srovnání s dosluhující skříní Define C s podobnou velikostí.

Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?
i Zdroj: PCTuning.cz

V tomto případě je Define 7 Compact o 21 mm vyšší, stejně široká a o 14 mm delší. Zkušenosti z předchozích recenzí skříní nám připomínají, že často je pro kompatibilitu s instalovanými komponenty i deset chybějících milimetrů rozhodujících, takže z tohoto pohledu je mírné zvětšení skříně pozitivní zprávou. Luxusní vzhled umocňuje kartáčovaný hliníkový plech na čele skříně, jenž nahradil původní texturovaný plast. Z vnějšího pláště skříně zmizely nevzhledné upevňovací šrouby. Namísto pevné konstrukce nově přichází snadno demontovatelné plechové panely s možností výběru ze dvou variant, demontovatelný je také plechový rám pro upevnění stropních ventilátorů.

Oproti Define C získáváme na I/O předním panelu navíc dvojici portů USB 2.0 a jeden konektor USB 3.1 Gen 2 Type-C. Namísto 120mm ventilátoru u céčka je na čele skříně Define 7 Compact standardně osazen 140mm ventilátor. Sedmička má navíc možnost instalace 120mm radiátoru na dno skříně, ovšem pouze za podmínky, že se obejdeme bez koše pro 3,5" disky. Kvalitnější jsou také prachové filtry s jemnou nylonovou síťkou a praktičtější je rozdělení stropního krytu v přední části tunelu napájecího zdroje na dvě samostatné části.

Naopak se u Define 7 Compact o 3 mm snížil prostor pro instalaci vzduchového chladiče procesoru a o 10 mm se zkrátil prostor pro napájecí zdroj za košem pro pevné disky. Na první pohled je zřejmé, že množství pozitivních vylepšení (aniž by byla všechna vyjmenována) výrazně převyšuje počet oblastí, v nichž Define 7 Compact za předchozí verzí Define C zaostává. Otázkou ještě zůstává porovnání prodejní ceny obou skříní.

Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?
i Zdroj: PCTuning.cz

Skříň Define 7 Compact se bezprostředně po uvedení na trh nabízí ve dvou konstrukčních variantách lišících se přítomností bočnice z plechu či temperovaného skla a prozatím pouze v jediné barevné verzi, konkrétně sytě černé. U varianty TG se skleněnou bočnicí máme možnost výběru provedení s minimálním, nebo s intenzivnějším zatmavením skla. V dnešním testu si představíme variantu s označením Define 7 Compact Black TG Light Tint, tedy verzi s nepatrně zatmavenou skleněnou bočnicí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama