be quiet! Pure Base 500 – kvalitní skříň za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek be quiet! Pure Base 500 – kvalitní skříň za přijatelnou cenu

be quiet! Pure Base 500 – kvalitní skříň za přijatelnou cenu

Petr Kupský

Petr Kupský

13. 1. 2020 03:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér 4. Interiér – levá strana
5. Interiér – pravá strana 6. Příklad montáže – deska, disky, zdroj 7. Příklad montáže – chladič, grafika 8. Hodnocení a závěr

Z portfolia renomovaného německého výrobce jsme si tentokrát do testu vyžádali úplně ten nejnižší model počítačové skříně. Zajímalo nás, v jaké míře se pro dosažení co nejvýhodnější prodejní ceny muselo šetřit na konstrukci, materiálech, vybavení a zda tím neutrpěla tradičně vysoká dílenská kvalita. Ne, Pure Base 500 nás nezklamala.

Reklama

Úvod

Koncem loňského roku se nás zástupce německé společnosti Listan GmbH & Co. KG, vlastník obchodní značky be quiet!, zeptal, zda nechceme otestovat některý výrobek z její aktuální produkce. Takže jsem se začal probírat nijak zvlášť obsáhlým seznamem počítačových skříní rozděleným do tří kategorií členěných podle úrovně nabízené výbavy. Dva produkty modelové řady počítačových skříní Dark Base z nejvyšší kategorie HIGH-END jsem již otestoval v listopadu 2017 (Dark Base 700) a v srpnu 2018 (Dark Base 900 rev. 2), takže jsem se při výběru vhodného modelu tentokrát zaměřil na opačný konec portfolia do nejnižší kategorie ESSENTIAL a modelové řady Pure Base.

V řadě Pure Base aktuálně najdeme dva modely skříní velikosti Midi Tower, konkrétně již postarší Pure Base 600 a nejnovější model Pure Base 500, jenž přišel na trh v září 2019. V obou případech lze vybírat mezi variantami s plnou, nebo prosklenou levou bočnicí a navíc mezi několika variantami barevného provedení.

be quiet! Pure Base 500 – kvalitní skříň za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Modely počítačových skříní řady Pure Base mají podle slov výrobce poskytovat vynikající poměr ceny a výkonu. Nabízí vysoce funkční a kompaktní design, čisté ztvárnění interiéru a promyšlený způsob vedení kabeláže, dvojici kvalitních ventilátorů, zvukově tlumicí materiály, bočnici z tvrzeného skla a optimalizaci pro osazení radiátoru vodního chlazení až do velikosti 360 mm.

be quiet! Pure Base 500 Window

Má konkrétní volba nakonec padla na model Pure Base 500 v provedení se skleněnou bočnicí, který se na našem trhu prodává za docela příznivou cenu okolo dvou tisíc korun. Zajímalo mě, co vše dokázal výrobce za tuto částku do skříně zabudovat a jak se snaha o snížení ceny projevila na konstrukčním návrhu skříně, kvalitě použitých materiálů a na dílenském zpracování.

be quiet! Pure Base 500 – kvalitní skříň za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem si podle fotografií vybíral barevné provedení, které bych chtěl otestovat, nejvíce se mně líbila uniformní tmavě černá verze a hned po ní kontrastní jasně bílá. Takže jsem do požadavku napsal, ať mi pošlou jednu z těchto variant. Jaké bylo mé překvapení, když mně kurýr předával do rukou balík s označením Window Gray, což jasně identifikovalo šedou variantu výrobcem oficiálně pojmenovanou jako Metallic Gray. Zřejmě se můj požadavek ztratil někde v překladu. Ale nelituji toho, ve skutečnosti tato šedivá varianta vypadá velmi dobře a vůbec není taková nemastná-neslaná, jak na mě působila z fotografií. Během testování si mě  svým jemným kontrastem kvalitních povrchů dokázala zcela získat na svou stranu.

be quiet! Pure Base 500 – kvalitní skříň za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

be quiet! Pure Base 500 Window
Velikostní kategorie skříně:Midi Tower
Rozměry (hloubka × šířka × výška): 450 × 231 × 443 mm
Barevné varianty: černá, bílá, kovově šedá
Materiál kostry (naměřena tl.): oboustranně lakovaný ocelový plech cca 0,8 mm
Materiál bočnic (naměřena tl.): temperované sklo tl. 4 mm, ocelový plech cca 0,7 mm
Materiál čela: plast + kovová mřížka
Podporovaná velikost desek: Mini-ITX, Micro-ATX, Full-ATX
Počet pozic 5,25“: 0× interní
Počet pozic 3,5“: 2× interní
Počet pozic 2,5“: 4 + 1× interní
Maximální délka radiátorů vodního chlazení: 240 mm nahoře, 360 mm vpředu, 120 mm vzadu
Pozice pro ventilátory: 2× 120/140 mm nahoře + 3× 120/140 mm vpředu + 1× 120/140 mm vzadu
Standardně osazené ventilátory: 1× 140 mm vpředu + 1× 140 mm vzadu
Konektory na čelním panelu: 2× USB 3.0, sluchátka, mikrofon
Maximální výška chladiče procesoru: 190 mm
Maximální délka grafické karty: 369 mm
Maximální délka napájecího zdroje: 258 mm
Hmotnost skříně: 7,53 kg

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama