Hlavní stránka Hardware Skříně, zdroje, chladiče Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W
Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W
autor: Pavel Boček , publikováno 16.6.2016
Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W

Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W s certifikací 80 PLUS Silver je zástupcem poměrně nové řady mainstreamových zdrojů, nahrazující předchozí L8. Vzorek máme sice k dispozici nějakou dobu, ale během testování jsem narazil na něco, kvůli čemu se zpracování protáhlo. A výsledek nakonec není moc oslnivý.


Hodnocení, závěr

Be Quiet! Pure Power L9 CM 600 W (L9-CM-600W) zvládl dodat dodat výkon v kombinované zátěži i v přetížení, avšak nezvládl jej dodat v souladu s normou ATX, kvůli tomu tak nebude hodnocen. Ve dvou ze tří zátěžových testů crossloadingu vypadl ze specifikace ATX na regulaci napětí. To bylo potvrzeno i dvěma dalšími recenzenty s úplně jiným vybavením i metodikou. Zatímco tedy dřívější zdroje na platformě FSP Aurum/Raider vždy těsně prošly, nyní nastal čas, kdy už neprošel. Už delší dobu opakuji, že tyto platformy jsou dávno zastaralé a nechápu, proč na nich různé značky stále staví nové zdroje. A Be Quiet! to udělal znovu. Tentokrát je alespoň prodáván za mainstreamovou cenu, byť zde se tedy jedná o mainstreamovou platformu Raider, ne (bývalý) high-end Aurum, který bývá dražší. Špatná regulace však zůstává.

Pokud by Be Quiet! alespoň specifikoval podmínky cross-loadingu, tak bych snad zdroj nechal i projít. Pokud však napřímo tvrdí, že zdroj nepotřebuje vůbec žádnou zátěž vyjma první +12V větve (0,1 A), tak jsem samozřejmě testoval za běžných podmínek (tedy dokonce i s nejnižší zátěží, jakou mohu nastavit, ne s nulovým odběrem z ostatních větví). Což nefungovalo. Dokonce jsem přidal ještě další zátěž na +12 V. Stále ne. Dva různé vzorky dosáhly v podstatě stejných výsledků, je tedy myslím již možné s jistotou prohlásit, že tato modelová řada má závažné problémy s regulací napětí.

Co mohu na L9-CM-600W naopak pochválit, je velice nízké zvlnění, dokonce i na standardy high-endu, neřku-li mainstreamu. Má také slušnou dobu výdrže při výpadku napájení a slušnou účinnost. Je i poměrně tichý, ačkoli to je na úkor vyšších teplot. Je to však i první model na platformách Aurum/Raider, který jsem dosud viděl, který má funkční ochranu proti přehřátí. Na druhé straně, jako již tradičně, UVP a OPP nefunguje vůbec. Zdroj je sice semi-modulární, ale používá podřadné kondenzátory a má pouze tříletou záruku. Dle mého názoru je Cooler Master G550M stále lepší možnosti: má sice o malinko nižší účinnost a o 50 W nižší výstupní výkon, ale zase je asi o těch 10 % levnější. A s mnohem lepší platformou, která bez potíží prošla ve specifikaci a má všechny ochrany funkční. K tomu pak ještě pětiletou záruku.

Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W

                                          

Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W (L9-CM-600W).
KLADY Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W ZÁPORY
semi-modulární kabelážšpatná regulace napětí
funkční OTPOPP nefunkční
velice nízké zvlněníUVP nefunkční
dlouhý hold-up timevysoké teploty
tříletá zárukašpatné kondenzátory
solidní účinnost 
velmi tichý 
Orientační cena s DPH: 2250 Kč

 

Poděkování

Děkuji společnosti Be Quiet! za poskytnutí zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W (L9-CM-600W).

Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.

Příspěvek na rozvoj

Podpořte recenzování zdrojů! Nové přístroje, vybavení (stále je kam výrazně zlepšovat), zakoupení nedostupných zdrojů apod. - můžete se sami podílet na novém a zajímavějším obsahu.



Tagy: zdroj  Be Quiet!  recenze  test  mainstream  FSP Group  modulární kabeláž  80 PLUS Silver  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
16.6.2016 08:13:23   193.165.236.xxx 51
Na konci článku máte chybu v odkaze na recenzi na Hardware Insights, jsou tam na konci navíc jedny uvozovky.
16.6.2016 08:46:47   94.112.43.xxx 563
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
16.6.2016 09:01:00   178.20.137.xxx 206
Tak tohle je fakt síla a doufám, že šlo jen o překlepy. Bylo by vhodné si svůj kratinký příspěvek před odesláním přečíst a opravit.
16.6.2016 09:25:36   85.70.230.xxx 252
Nemá cenu, je to známá firma, usilující pravděpodobně o pozornost, které se jí v jiných kruzích nedostává. Lepší tedy bude si nevšímat a ona časem odtáhne.
16.6.2016 09:56:56   93.153.36.xxx 163
Je to jenom nejaky zasyfleny troll kid -> ignorovat
16.6.2016 11:05:21   194.213.41.xxx 72
Hell Kitty je pouze troll, který trolluje naprosto všude ... BAN pls
16.6.2016 11:31:37   94.112.43.xxx 135
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
17.6.2016 12:33:45   10.215.29.xxx 01
不要让自己出丑。
16.6.2016 09:45:45   93.91.243.xxx 394
Uvědomuješ si Behemote, že touto recenzí možná zkolabuje jeden čtenář PCT a spolupracovník DDW a CZC, velký obdivovatel Be Quiet!?

Musel jsem si trochu ujebnúť .
16.6.2016 11:44:12   37.48.14.xxx 82
Hmm... kéž by
16.6.2016 09:56:36   213.208.244.xxx 251
jsem si nedavno kupoval PSU a malem jsem koupil tento. Mam stesti ze mi to bylo rozmluveno
17.6.2016 06:54:45   213.220.254.xxx 41
Zdravíčko, opět díky za skvělou recenzi. Osobně rozumím asi tak 1/4 věcí co se v recenzi píše, ale i tak si je vždy přečtu s chutí.
Vím, že s tím pokaždé někdo otravuje v komentářích a asi je to otravné se stále opakovat, ale i tak se zkusím zeptat, jaký zdroj by mi byl doporučen, protože jsem plánoval koupit tento. Plánuji koupit něco v rozmezí 500-600W, modulární a nemusí být příliš tichý. Mám 90W CPU a grafiky v CF, které při max. zatížení žerou kolem 330W, dále pár SSD a jeden HDD. Mohl bych tedy poprosit o nějaké doporučení zdroje, který je kvalitní, nebude mít problém s výše popsaným hardwarem a nebude příliš drahý?
Momentálně funguji na 500W OCZ a nemám z něho už dobrý pocit, protože pískání a vytuhnutí PC se opakuje čím dál častěji.
Předem moc díky za radu.
Elwen
17.6.2016 09:02:49   95.140.241.xxx 12
Lepší zdoj jako poměř cena-účinost-záruka je podle mě CoolerMaster RS550-AMAAG1-EU.
V době kyž jem si kupoval Cooler Master G550M za 1600Kč , stál RS550 2400Kč. Zde jsou recenze https://www.techpowerup.com/reviews/CoolerMaster/V550S/ a https://www.techpowerup.com/reviews/CoolerMaster/G550M/
17.6.2016 11:46:03   182.48.159.xxx 10
Ja CM V550S mam. Je vyborny, tichy. Myslim, ze by dokonce i recenzovany tady na PCT.
17.6.2016 16:50:43   217.30.64.xxx 21
Byly tu oba, V550S (novější revize) a G550M. Řada VS už byla ukončena a místo toho snížili výkony u plně modulární V, předpokládám, že kvalitativně to bude nastejno, byť jsem V zatím v ruce neměl. GM za ty peníze dobrý kup, však i tady v závěru píšu, že bych to koupil radši jak tady ten BQ!.
17.6.2016 09:24:34   90.179.51.xxx 10
Pokud nechceš jet na hraně s výkonem, tak vem něco 600W+
Třeba
https://www.czc.cz/seasonic-x-650-ss650km3-f3-650w/129653b1/produkt
17.6.2016 10:19:56   89.173.157.xxx 10
To uz radsej Corsair rmx 650w, aspon pokial je to ta ista kvalita ako 550w
https://pctuning.tyden.cz/hardware/skrine-zdroje-chladice/38207-corsair-rm550x-nejnovejsi-semi-pasivni-zdroj-od-cwt
17.6.2016 16:53:01   217.30.64.xxx 20
Xka nejsou špatná, má to rovněž semipasivní chod, jestli se pamatuju správně, plně modulární a tak. Aktuálně mám v prodeji použitý X-760 za 2499, je na to teď zájemce, ale když to nevezme, tak se můžeme domluvit.
17.6.2016 10:49:03   94.112.43.xxx 14
Ahoj, jako každý zdroj i zdroj stárne a snižuje se mu efektivita a účinnost. Při výběru je nutný si nastavit priority, co chceš s ním napájet a kolik hodin bude denně zatěžován. Podle toho je dobré se přizpůsobit. Zjisti si nějakým měřičem, kolik sestava má spotřebu při max. zátěži. Píšeš 330W, lepší je to znát přesně. Potom budeš do 2 let upgradovat ? Pokud nebudeš stačil by ti zdroj klidně i 450W. Jde o to, že naplno účinnost zdroje se projeví až při zatížení 80-95%. Pokud bys sis pořídil 600 W zdroj na 330W spotřebu a v blízké době neplánuješ upgrade úplně zbytečný. S 500W zdrojem neuděláš chybu, ale nevyužiješ jeho účinnost. Další věc je certifikace, podle toho kolik času denně tvůj stroj by byl aktivní, bych to viděl asi takhle. Do 6 hodin denně - Bronz nebo Silver, 6-12 hod/denně Silver nebo gold, 12-15 hod/denně gold nebo platinum, 15-24 hod/denně platinum. Účinnost zdroje ti hlavně šetří peníze, ale čím vyšší tím dražší je daný zdroj. Já doporučím Seasonic, je to dobrá značka a osvědčená svoji dlouhodobou kvalitou.
17.6.2016 11:08:21   94.112.43.xxx 08
Ještě dodatek, ten starý zdroj co máš, že píská je důsledek toho, že je na hraně svých možností. Když jsi kupoval měl udávanou hodnotu příkonu 500W, pokud je to starší zdroj s nízkou certifikací, tak mohl mít účinnost 75%-85% (nepředpokládám, že jsi kupoval kvalitní dražší zdroj), takže nový měl výkon 375W-425W. Takže jsi ho v podstatě využíval maximálně efektivně co mohl nabídnout. Ale každým rokem jak je používán jeho účinnost klesá, to už záleží na mnoho faktorech tj. kvalitě materiálu v trafu, počet provozních hodin atd. Tudíž za tu dobu už jeho účinnost není 75-85%, ale může být na 65-80% (je to jen vše odhad) a tudíž má výkon 325W-400W. Ale to, že ti začíná pískat je, že fakt jede na hraně a je na čase ho opravdu vyměnit. Dobrý a kvalitní zdroj ti taky chrání ostatní komponenty v počítači.
17.6.2016 11:16:45   217.168.213.xxx 12
Já bych bral EVGA G2 nebo Corsair RMx a hotovo, když už zdroj, tak pořádnej.
Jinak EVGA 750 G2 i Corsair RM650i mají nejvyšší účinnost ani ne v polovině zátěže.
17.6.2016 11:57:10   94.112.43.xxx 24
Elwen nebude kupovat podstatně dražší zdroj, jen jsem napsal základní informace tak, aby se mohl trochu rozhodovat podle 2 docela důležitých kritérii. Ano jsou zdroje, které mají i účinnosti od 50%, ale 80% je standardní hodnota pro všechny zdroje. A na co mu bude zdroj, který by využil na 50% výkonu co mu může nabídnout ? Kdyby komponenty neodcházeli po 2-3 letech a očekávali bychom od nich stabilní výkon na dobu 10 let, pak klidně bych do toho šel, ale takhle ne.
17.6.2016 12:56:07   213.220.254.xxx 00
Zdravíčko, díky za rady. 330W žerou pouze mé grafiky v CF, k tomu je potřeba připočíst i processor, který má spotřebu dalších 90W a ostatní komponenty, které by měly dát pod 40W, což je při plné zátěži těch +- 450W a proto pravděpodobně to pískání.
Rád bych si nechal poradit s tím zdrojem proto, že ne všechno co výrobce napíše je pravda a u zdrojů to platí dvojnásob. Nechci žádné platinové edice za 6000 a víc. Rád bych něco do 2500,- co mi vydrží odhadem 4-5 let. Koukal jsem na ten Corsair a vypadá pěkně, takže pokud někdo neporadí něco lepšího, tak to asi vyhraje.
17.6.2016 13:01:46   217.168.213.xxx 14
Zajímavá volba je i EVGA 750 B2:

http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=393

Každopádně bych k dané sestavě bral rovnou 7xx-8xxW zdroj.
Už jenom proto že EVGA G2 i Corsair RMx nejsou v 750W verzích o moc dražší.
Sám mám spotřebu kolem 300W za celý počítač a zdroj EVGA 750 G2, kterému jsem ještě nikdy neroztočil ventilátor.
17.6.2016 13:56:40   94.112.43.xxx 24
Kdysi kdy výkon rostl se spotřebou byly tak silné zdroje k užitku, v dnešní době kdy se výrobci zaměřují i na výkon/spotřeba je jen málo domácích uživatelů využije u zdroje víc než 600 W. Já doporučuji Elvenovi 600W s Gold Certifikací s minimálně 120 mm ventilátorem, nejlépe 140 mm. 140 mm ventilátor je 100% garantce ticha i při 80% výkonu, to víc uslyšíš grafiku nebo procesor. A jestli máš case, kde zdroj je umístěn dole ve skříni, kde si tahá chladnější vzduch ten zdroj je tichý i při 120 mm. Pokud máš umístěn zdroj v horní části skříně nad procesorem tam si pořiď zdroj se 140 mm ventilátorem. To jakou značku to nechám na něj, ať si projde recenze a názory uživatelů.
19.6.2016 02:35:12   213.220.254.xxx 00
Díky všem za rady. Už jsem zakoupil Corsair RM750x. Nejdřív jsem si říkal, že vezmu těch 550W, ale pak jsem viděl o pár korun dražší 650W model, tak jsem si říkal, že ani ne tu stovku přidám... no a pak jsem viděl o 80Kč dražší 750W model a ty čísla na mě tak nějak zafungovali, že jsem nakonec vzal ten. Vím, je to zbytečně velký výkon a ideál by bylo méně, ale ten marketing a "čím vím proužků, tím víc Adidas" na mě nějak zafungovalo a neodolal jsem. Musím říct, že ty modulární kabely jsou fakt pěkné, je taktéž tichý a za těch +-2700,- si myslím, že to byl dobrý kauf. A nepíská!
19.6.2016 02:49:21   213.220.254.xxx 00
Ještě dodám, že jsem šel do obchodu s tím, že koupím ten CM v 550W, ale měli jen jiné levnější modely za nějakých 1200Kč a 1600Kč (600W), které mi chtěli trošku vnutit s tím, že se nemusím bát, že je to stejné a nepoznám rozdíl. Prý je cena rozdílná kvůli tomu, že výrobci platí velké peníze za certifikace a proto jsou tyto mnohem levnější, ale jinak vlastně stejné jako ty drahé certifikované. Drzost až se mi z toho chtělo blejt. Nakonec jsem tam tedy z těch uchazečů našel ty Corsair RM. Příště si raději zajedu těch pár KM navíc do CZC.
19.6.2016 08:21:28   217.168.213.xxx 01
Se spotřebou mezi 400 a 500W by ten 500W zdroj opravdu nebyl dobrou volbou. Ten co jsi koupil je podle mě minimum.
Třeba takový Seasonic S12II-620 by z toho jak rychle by se točil ventilátor uletěl.
17.6.2016 12:56:33   217.168.213.xxx 23
K čemu...no k tomu že je záruka 10 let a celých 10 let může mít pořádný zdroj. Já raději koupím jednu kvalitní věc než více méně kvalitních s tím, že nikdy neokusím kvalitu. Nic slabšího (méně kvalitního) než zmíněné zdroje bych pro 90W CPU a CF nečekal. Naopak do kancélářského počítače opravdu nedoporučím zdroj tvořící téměř polovinu ceny sestavy.
Jinak třeba takový nejznámější Seasonic S12II má účinnost podobnou jako EVGA G2 a Corsair RMx.
Co jsem se rychle podíval tak i Corsair HX to má podobně.
Který zdroj má nejvyšší účinnost kolem 80% zátěže? Každopádně pro nás milovníky ticha nepřipadá 80% zátěž zdroje v úvahu.
17.6.2016 13:33:20   90.176.87.xxx 132
Proboha, zabanujte toho dementa, nebo ho ještě někdo bude brát vážně Účinnost nemá s výkonem zdroje vůbec nic společného. Účinnost pouze udává to, kolik si zdroj při určitém odběru vezme navíc energie kvůli ztrátám.
17.6.2016 14:00:09   94.112.43.xxx 012
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
17.6.2016 19:31:08   94.112.43.xxx 012
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
17.6.2016 16:56:03   217.30.64.xxx 42
Vidím nějaký čísla a vůbec to nechápu Co tam do toho motáte účinnost a výkon? Pokud to není šrot, tak dá nominální výkon 500 W v pořádku, příkon pak bude 588-667 W.

Z jakýho důvodu by se měla účinnost snížit o 10 % by mě ale fakt zajímalo.
17.6.2016 12:37:02   147.231.236.xxx 00
5. kapitola, prvni odstavec: "Větve +3,3 a +5 V jsou pak usměrňovány dvěma páry SMD kondenzátorů (každá) na straně pájení." - to asi nebudou kondenzatory... I odkaz na datasheet je na tranzistor.
17.6.2016 16:57:58   217.30.64.xxx 22
Jo díky, opravím to až si vzpomenu na heslo…nebo se napojím na desktop, tam je to uložený v Opeře
17.6.2016 17:27:09   217.30.64.xxx 22
Tak už.

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

54 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 24.6Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.