Jak dostat Core 2 chladič na Core i5?
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Jak dostat Core 2 chladič na Core i5?

Jak dostat Core 2 chladič na Core i5?

Vojtěch Lank

Vojtěch Lank

3. 10. 2009 01:00 19

Seznam kapitol

1. Úvod 2. A jdeme na to! 3. Závěr

O nových procesorech, Core i5/i7, pro socket 1156 víme, že jdou snadno a vysoko taktovat. K vysokému přetaktování však potřebujeme chladič, který nám přetaktovaný procesor uchladí. Na trhu je jen několik chladičů kompatibilních s těmito sockety a jejich výkon není příliš vysoký. Proto vám ukážu, jak lze jednoduše připevnit jeden z nejvýkonnějších chladičů pro s. 775 na Core i5.

Reklama

Kde se vzal ten nápad...?

Jak dostat Core 2 chladič na Core i5?
i Zdroj: PCTuning.cz

Před několika málo dny jsem prodal svou starou sestavu s procesorem z řady Core 2 a objednal si nový hardware, právě s inkriminovaným socketem 1156. Na starém procesoru jsem měl nainstalován chladič ultra-120 eXtreme od společnosti Thermal Right. Z finančních důvodů jsem si nemohl dovolit koupit nový chladič, právě pro novou sestavu. V tu chvíli se v mé hlavě zrodil nápad o poupravení stávajícího chladiče tak, aby pasoval na novou sestavu.

Co a jak?

Socket LGA 775 má rozteč děr pro montáž chladiče 72 × 72 mm. Nevím, co vedlo společnost Intel ke změně roztečí pro novou platformu, přestože co se velikosti procesoru týče jsou, jsou Core i5/i7 s Core 2 procesory téměř totožné. Přesto změna nastala a rozteče nových děr jsou 75 × 75 mm. Pro připevnění chladiče TR ultra-120 eXtreme na socket 1156 není potřeba žádných změn stávající spony, ba ani samotného chladiče. Jediné, co se bude měnit bude tzv. backplate a šroubky s matkami. Upínací spona má rozteče děr dostatečně velké a na milimetr přesně pasují i na s. 1156.

Co budeme potřebovat?

Jak dostat Core 2 chladič na Core i5?
i Zdroj: PCTuning.cz

Řekli jsme si, že jediné, co upravíme bude backplate a šroubky. Tou úpravou jsem spíše myslel, že si nový backplate rovnou vyrobíme. Úprava stávajícího by byla nejspíše složitá a nepohodlná, zatímco výroba nového je otázkou několika okamžiků. Pokud doma najdete alespoň 1mm tlustý ocelový či hliníkový plech o rozměrech minimálně 80 × 80mm, bude se vám hodit. Pokud nic takového nemáte, jistě nějakou vhodnou alternativu najdete v obyčejném železářství. Pro vyvrtání děr si připravte vrtačku s příslušným vrtákem o průměru tři mm. Na upevnění chladiče budeme potřebovat čtyři šrouby se závitem M3 asi 30 mm dlouhé a k nim příslušné matky a podložky. Nejlepší je použít matky s velkým vnějším průměrem a jemným vroubkováním pro lepší ruční utahování (takové jsou použity u některých bloků pro vodní chlazení), případně běžné okřídlené matky.

Jelikož je backplate vyroben z vodivého materiálu, budeme potřebovat čtverec z nějakého měkkého  nevodivého materiálu, který vložíme mezi backplate a základní desku, aby nedejbůh nedošlo ke zkratu nebo jinému poškození desky. Myslím, že k přípravě jsem řekl všechno podstatné. Nyní se můžeme podívat na samotnou výrobu/úpravu a instalaci námi upraveného chladiče.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama