EuroCase ML-L800 aneb opakující se historie
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek EuroCase ML-L800 aneb opakující se historie

EuroCase ML-L800 aneb opakující se historie

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

20. 8. 2009 03:00 22

Seznam kapitol

1. EuroCase nebo CoolerMaster? 2. Přichází revoluce? 3. Elegantní exteriér aneb design a zpracování 4. Exteriér rozumně? 5. Dostatek prostoru 6. Konečné zhodnocení

V dnešní recenzi se podíváme na jeden z nejnovějších modelů počítačové skříně od českého výrobce EuroCase. Tato značka mezi uživatele doposud vzbuzovala spíše rozporuplné pocity a nabízela levnější produkty, my máme za úkol zjistit, jestli ML-L800 v této tradici pokračuje nebo odstartovala novou éru?

Reklama

Ptáte se, proč takto podivný nadpis kapitoly? Důvod je jednoduchý – v českých obchodech se totiž můžete setkat s informacemi, že výrobcem této skříně je společnost CoolerMaster. Pravda to však rozhodně není. Tato zmatečná informace pravděpodobně vznikla z faktu, že tento model je ve většině případů prezentován pouze pod označením ML-L800 a někdo z personálu, kdo měl za úkol přidat zboží do sortimentu, přiřadil nějakým záhadným způsobem case tomuto výrobci. Další obchody pak již informaci pravděpodobně pouze zkopírovaly. To už bych se ale pouštěl do vyprávění pohádky, na což v tomto článku rozhodně není místo.

EuroCase ML-L800 aneb opakující se historie
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobcem počítačové skříně s označením ML-L800 je tedy česká firma EuroCase, respektive její vlastník společnost Partis, a.s. Jejich výrobky určitě nemusím představovat, jelikož jsou stálicí většiny nabídkových katalogů českých a mnohdy i zahraničních obchodů. Povětšinou však platí za levnější alternativy, které nabízejí za dané peníze v některých případech velmi atraktivní design, nicméně kvalita konstrukce je spíše průměrná. Rozhodně bych nerad nějak cíleně kritizoval, jelikož mým úkolem je nezaujatě ohodnotit daný produkt, ale samozřejmě v rámci svého oboru jsem se s mnoha modely této značky setkal a slušné vychování mi nedovoluje zde uveřejňovat některé z výrazů, které jsem při montáží počítače do nich použil. Podobnou zkušenost však mám i s jinými výrobci, takže rozhodně vše záleží na konkrétním modelu a jeho konstrukci.

EuroCase ML-L800 aneb opakující se historie
i Zdroj: PCTuning.cz

Část propagačního letáku k novému modelu ML-L800 od firmy Eurocase.

Jelikož se jedná o českou společnost, dovolím si o několik informací právě o ní. Společnost Partis, a.s. vznikla v roce 2002, kdy koupila dřívější společnost Eurocase, s.r.o. Továrna a hlavní sklad se nacházejí ve východočeské obci Úpice. Výrobní kapacita je kolem 1mil. ks počítačových skříní ročně. Mimo výroby se zaměřuje na distribuci dalších produktů, jež některé z nich nabízí pod vlastním logem, jako např. LCD panely, zdroje, monitorovací panely, periferie, atd.

EuroCase ML-L800 aneb opakující se historie
i Zdroj: PCTuning.cz

Taktéž propagační materiál, který naznačuje některé z výhod modelu ML-L800.

Osobně mám se skříněmi této značky také mnoho zkušeností, ať už z minulosti, kdy platily za velmi kvalitní základ počítačové sestavy, tak i z poslední doby, kdy jsem měl opravdu možnost vyzkoušet spíše ty jednodušší a nákladově nenáročné produkty. Pokud procházíte sortimentem této společnosti, všimnete si, že jednotlivé modely se většinou od sebe liší spíše designem a zpracováním čelního panelu, než konstrukcí. Ta je povětšinou velmi podobná a bohužel je patrná tendence úspory nákladů, jelikož je využíváno velmi tenkých ocelových plechů a pevnost je uměle zvyšována prolisy, atd. EuroCase taktéž velmi pružně reaguje na požadavky trhu, které jsou dnes především po všudypřítomných perforacích a odvětrávacích otvorech. Proto již z ceníků vymizely plné bočnice, apod. To je trochu škoda, ale opět zdůrazňuji, že podobný postup nastavily i konkurenční výrobci.

EuroCase ML-L800 aneb opakující se historie
i Zdroj: PCTuning.cz

Ilustrační fotografie, kterou najdete v každém e-shopu - jaká bude tato case doopravdy?

O to větším překvapením pro mě však bylo objevení tohoto modelu skříně, tedy konkrétně ML-L800 v nabídce. Ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že mi bude předán k recenzi, jsem byl velmi zvědav, jaké hodnocení mu budu moci udělit. Podle prvních fotografií, které se na internetu objevují, je totiž patrné, že konstrukce doznala poměrně výrazných změn oproti ostatním modelům. Stejně tak celkový design skříně je oproti jiným velmi atraktivní především díky jednoduchosti a jisté dávky elegance. Podobné provedení bych asi pravděpodobněji čekal od firem jako Chieftec nebo možná i LianLi (samozřejmě s hliníkovým základem). Dokonce právě tento fakt byl možná tím vodítkem, které vedlo ke špatné identifikaci výrobce v některých obchodech. I CoolerMaster by totiž mohl být tím vyvoleným. Nicméně na trh tento case přivedl český EuroCase a můžeme se jít podívat, jak se mu toto přetvoření vyvedlo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama