Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 5. 2021 03:00 60

Seznam kapitol

1. Krypto farmaření, zcela nový způsob 2. Ideální počítač pro farmaření XCH 3. Založení peněženky a software 4. Plotting (zakládání farmy) 5. Farmařením k úrodě

Těžební horečka na GPU stále jede naplno, bylo je otázkou času, kdy se přesune na jiný druh hardware. Tentokrát se staly obětí pevné disky, ty se pomalu stávají vzácností. Chyťte příležitost za pačesy, já vytěžil na disku za týden dvě XCH mince. Při aktuálním kurzu to jsou 2000 USD!

Reklama

Krypto farmaření, zcela nový způsob

Bylo jisté, že časem se někdo pokusí vytvořit nějaké kryptoměny i na jiném hardware, teď pofrčí pevné disky. Možná to jednou budou pohyby myší, což zní sice zcela šíleně, ale možné je už úplně všechno. Pojďme si nejprve říci, co stojí za novou kryptoměnou Chia (XCH) a jak vznikla.

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz

Osobně si myslím, že krypto farmaření, nebo ekologicky šetrné tvoření kryptoměn, je taková hloupost, že má v dnešní době jasnou šanci na úspěch. Je to ekologické! Je to krypto! Naskočte do jeho vlaku hned, než bude pozdě. V tuto chvíli se na tom dá jedině vydělat a nepotřebujete nějaký speciální hardware, jenom prostor na disku. Pojďme ale k základu této netradiční krypto činnosti - farmaření.

Klasické kryptoměny (Bitcoin a podobné) pracují na systému složitých výpočtů (hashů). Tento systém se jmenuje Proof Of Work nebo Proof Of Stake. Za každý nalezený hash dostanou těžaři odměnu. V případě krypta Chia (XCH) se ale netěží nýbrž farmaří na systému Proof Of Space and Time. Zjednodušeně řečeno zde uživatel poskytne blockchainu k dispozici svůj diskový prostor.

Dostane zaplaceno za to, že jej vlastně nemůže využívat sám. Princip je ten, že aplikace Chia vytvoří na vašich discích jakési "záhony" hashů, v originále PLOTs. Záhonů můžete mít kolik chcete a kolik máte diskového prostoru, vaše celková kapacita se pak nazývá FARM (farma). Ploty neobsahují žádná konkrétní data ani se nestahují z internetu. Generují se lokálně na vašem počítači pomocí algoritmů.

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednou za čas pak blockchain vyšle do sítě informaci o hashi, který hledá. Vaše záhony jsou (PLOTs) prozkoumány, zdali se hledaný hash nenachází u vás. Pokud ano, dostanete odměnu v podobě mince XCH. Zde v tuto chvíli záleží spíš na náhodě, než reálném poměru vašich záhonů vůči všem záhonům v blockchainu. Právě s tímto údajem ale Chia počítá v předpovědi nalezení hashe. Ukážeme si později.

Celý projekt založil Bram Cohen, tvůrce sítě BitTorrent. Cílem kryptoměny XCH je nahradit svět krypta PoW, které spotřebuje ohromné množství energie, něčím šetrnějším k životnímu prostředí. Protože ekologie frčí = profit. Počítače sice budou dále potřebovat energii, ale podstatně méně než grafiky nebo další těžící zařízení. Výpočetní síla je potřeba pouze při vytváření plotů, neboli záhonků. Jakmile už ploty leží na discích, může farmu obhospodařovat třeba Raspberry Pi. I když taková farma tisíců disků si také řekne o své, ovšem ve srovnání s farmou grafik je to propastný rozdíl. Vše ale ukáže čas.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama