K jasným zítřkům s internetem pro všechny!
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek K jasným zítřkům s internetem pro všechny!

K jasným zítřkům s internetem pro všechny!

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 7. 2020 03:00 7

Seznam kapitol

1. ... a internet pro všechny! 2. Informace jsou extrémně snadno dostupné 3. Koniny se šíří neuvěřitelnou rychlostí 4. Příchod eshopů změnil celý trh
5. Všechno je jednodušší a propojenější 6. Kdo vlastně kontroluje připojenou elektroniku? 7. Připojujeme stále více světa, ale za jakou cenu?

Internet je s námi už nějakých těch třicet let. Přesto dokázal úplně změnit svět. Úplně a naprosto – když se na to dívám zpětně, tak dost nečekaně. Dřív jsem ho přehlížel, dnes je, a myslím nejenom pro mě, stejně nezbytný, jako třeba elektřina.

Reklama

... a internet pro všechny!

Bylo nebylo, na počátku 90. let nebyl internet – tedy alespoň ne pro běžné smrtelníky. Západ měl BBS, ale u nás se objevovalo připojení ke světové síti sporadicky – a začínalo hlavně od akademických institucí, od kterých se tahle novinka šířila k fanouškům moderních technologií. A pak to záleželo hodně na tom, jestli jste měli smůlu (Telecom) a nebo štěstí (třeba vysokoškolské koleje).

Přiznám se, že jsem v 90. letech neměl nejmenší tušení, jak zásadní to bude změna. V době, kdy fungovalo jenom ftp a telnet, to bylo skutečně jenom pro nadšence. Mě osobně pustili k internetu tak, že mě bez jakéhokoliv školení posadili k unixovému terminálu – no a nějak si poraď! Textový terminál, shánění nějakého manuálu, zjišťování, co to je - sranda to opravdu nebyla.

Pak to dolezlo do počítačových laboratoří vysokých škol, ale pořád to bylo hodně punkové. Ostatně i připojování k síti přes Windows 3.11 for Workgroups byla docela náročná věc. S tím, jak se připojení stále více demokratizovalo, přicházeli další a další lidé – ze začátku ti divně divní, dnes nezřídka, ehm, obyčejně divní. A potom celý internet zamířil směrem, kterému dnes často nerozumí ani ti, kteří představovali internetovou avantgardu jen před několika lety.

A to je výhoda i nevýhoda. Na jednu stranu je technologie přístupná doslova pro všechny – ale na druhou stranu se síť doslova prohýbá pod tíhou opravdu zvláštních, divných a někdy naprosto hloupých lidí. Je to v podstatě nutný trend: Dřív jsme měli na síti převážně elaborované podivné jedince, dnes je to totální zoo, kde se celebrity stanou i z lidí, kteří doslova naplivou v obchodu do ústní vody. V podstatě to dokazuje úspěch internetových technologií: Dnes dávají „relevanci“ i takovýmto jedincům.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama