Rychlejší mobilní sítě vs. internet. Kde se bere 5G šílenství?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Rychlejší mobilní sítě vs. internet. Kde se bere 5G šílenství?

Rychlejší mobilní sítě vs. internet. Kde se bere 5G šílenství?

Michal Rybka

Michal Rybka

31. 5. 2020 03:00 82

Seznam kapitol

1. 5G pod palbou 2. Rychlejší mobilní internet nebo zlá magie 3. Náboženství versus technologie 4. Základní znalosti fyziky 5. Není čeho se bát

V podstatě proti jakémukoliv pokroku se zvedne odpor – ale případ 5G technologií je zvláštní, bylo podpáleno už skoro sto vysílačů a napadena a zraněna řada techniků. Dokonce už i u nás se protestuje a podepisují se petice. Kde se vzala tahle vlna středověku ve 21. století?

Reklama

5G pod palbou

Útoky na 5G infrastrukturu probíhají jak ve Velké Británii, tak například i v Holandsku. Nejsou to malé útoky, jen v Británii bylo napadeno 40 techniků a přinejmenším jeden pobodán. Jistě, řeknete si – to je práce nově přicházejících kultur, které organizují zábavy, jako že se zapálí auto a pak se kamenují hasiči až přijedou. Je to takový lov na mamuty ve variaci 21. století, protože zjevně není jinak co dělat.

Jenomže ničení 5G infrastruktury je jiné, mnohem více se podobá hnutí ludditů či útokům barbarů na vědecká centra minulosti. Jsou cílené přímo na technologii, kterou útočníci považují za nebezpečnou – a na techniky, což jsou podle nich asi sluhové temné mocnosti, které je třeba zničit i s ní. Typickými nepřáteli technologií jsou ezolidé, ti ale obvykle nebývají násilní. Přezíraví ano, dělají potíže, sepisují protesty – ale není to ten typ lidí, co jde podpálit ústřednu a pobodat technika.

Lidé, kteří šturmují do akce, jsou jiní. Máme zde například hnutí Stop5G, jehož cílem je „zastavit 5G na Zemi a ve Vesmíru“ a jde na to hodně vědecky, pokud tedy alespoň bereme v úvahu technoblábolení a vědoblábolení. Vychází z autorů, jako je Marco Rugerio, což je vědec v důchodu, sepisující revoluční díla jako „Dopad kvantové biologie a relativistické dilatace času na autisty“ („On the impact of quantum biology and relativistic time dilation in autism“). Dost jeho prací je vážně divných, ale bojovníkům proti 5G se hodí do krámu.

Vědců, kteří se vydávají do lesa bizarních úvah a neotřelých myšlenkových spojení, najdeme v historii hodně. Jmenujme například fyzika Františka Kahudu, který se zabýval propagací psychotroniky, vědeckým měřením síly myšlenky a rozpracováváním teorie mentálních částic – mentionů. V letech 1954-1963 byl dokonce ministrem školství a zřejmě výrazné propojení s komunisty vedlo k tomu, že i později provozoval Psychoenergetickou laboratoř při ČVUT. Mimochodem, historie moderních výzkumů parapsychologie jak ve východním, tak i západním bloku je docela fascinující.


Dokument o Františku Kahudovi na televizeseznam.cz

Apriori nemám nic proti provokativním vědeckým myšlenkám a povšechné zahazování kontroverzních děl považuji za stejně pitomé, jako je vyvracení 5G antén. Ostatně mám velmi rád díla Camille Flammariona, což byl francouzský astronom 19. století, který se zabýval nejen astronomií a spekulacemi o mimozemském životě, ale také výzkumem okultismu. Vytvořil například teorii kosmické metempsychózy, tedy stěhování duší mezi planetami, ze které se patrně vyvinula současná scientologie.

Věc se má tak, že tento kdysi populární a velmi plodný autor vědeckých i popularizačních knih a  dokonce i scifi je dnes neprávem zapomenutý: Na vědu se z něj stal příliš velký heretik a jeho scifi jsou spíš poučné než akční, takže dnes uctíváme poměrně nenápaditého a šablonovitého Vernea, který všechno, co popsal, pojal jako dobrodružné čtení. Flammarion je mnohem inteligentnější a provokativní autor, ostatně spousta mystiků nejsou žádní hlupáci, jenom svět vidí tak nějak jinak.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama