Jak Jeff Gibbs objevil technologie a vyhnali ho ze zeleného ráje
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Jak Jeff Gibbs objevil technologie a vyhnali ho ze zeleného ráje

Jak Jeff Gibbs objevil technologie a vyhnali ho ze zeleného ráje

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 5. 2020 03:00 53

Seznam kapitol

1. Dokumentarista nebo aktivista 2. Trable s obnovitelnými zdroji 3. Není zelená jako zelená 4. Co by se dalo udělat?

Planet of the Humans je zelený depresivní „dokument“ o stavu naší planety. Kdyby environmentalista Jeff Gibbs a nebo jeho producent Michael Moore četli Bibli od začátku, věděli by, že poznání je prevít. Čím víc toho víte, tím větší propadnete skepsi. A pak už záleží na tom, jestli je ta skepse tvůrčí – a nebo jde o váš konečný stav.

Reklama

Dokumentarista nebo aktivista

Filmaře Michaela Moora zná asi většina čtenářů: Je to tvůrce něčeho, co vypadá jako dokumenty. Jsou v tom rozhovory, něco tam vysvětluje a celé to prezentuje tak, jako by vám něco vysvětloval. Pokud témata, o kterých Moore točí svoje příběhy, opravdu znáte, obvykle se chytáte za hlavu. To, co Moore dělá, není dokumentaristika, je to aktivistická dokumentaristika. Rozdíl je asi takový, jako když někdo natočí instruktážní film o masokombinátu pro řeznické učně – a nebo když podobný film natočí skupina radikálních veganů, která to pojme jako animistickou verzi obžaloby holocaustu.

Michael Moore produkoval dokument Planet of the Humans, který natočil Jeff Gibbs. Gibbs je přesvědčený americký treehugger, který se už jako mladý vrhl do zeleného aktivismu. Udělal to jako spousta jiných zelených aktivistů, totiž bez jakýchkoliv technických znalostí. Můžete si říct: Jak můžete, proboha, provozovat zelený aktivismus bez technologických znalostí? To přece nejde! Překvapivě – jde to. Nevěřili byste, jak tristní znalosti o energetice mají například lidi z Greenpeace. Skutečně: Můžete psát články o energetice, aniž byste tušili, jak vlastně funguje rozvodná síť.

Protože toho zelení aktivisté často moc nevědí, lze je snadno uchlácholit, což vytváří obchodní příležitosti. Tak například jim můžete nabulíkovat, že „biomasa je klimaticky neutrální“, „sluneční energie je zdarma“ a nebo že „něco může fungovat 100% z obnovitelných zdrojů“. Vy víte, jak to autoři takového tvrzení myslí: V kumulativní bilanci váš podnik dokáže pokrýt svou potřebu z obnovitelných zdrojů, tedy dokáže dodat do sítě alespoň tolik energie z obnovitelných zdrojů, kolik jí celkem odčerpá.

Technicky neznalí si myslí, že tento pojem označuje, že všechna energie, kterou podnik spotřebovává, musí být z obnovitelných zdrojů. Gibbs se ve svém dokumentu dokonce podivuje, že tyto podniky jsou vůbec napojeny na elektrickou síť, takže asi žije ve víře, že „100% obnovitelné energie“ rovná se ostrovní provoz. To jsou, samozřejmě, úplně jiné věci. Můžete mít dům, který tak nějak jede v ostrovním provozu, ale jen těžko tak budete provozovat fabriku.

To, co společnosti myslí pod „sto procenty provozu z obnovitelných zdrojů“ znamená přesně to, že součet své spotřeby dokáží kompenzovat součtem své produkce energie z obnovitelných zdrojů. Když nesvítí a nebo nefouká, berete si elektřinu ze sítě a ano, jak správně Gibbs zjistil (a jak stále ještě netuší někteří naši rakouští sousedé), nelze v tom rozlišit energii z jaderného zdroje a ze sousedovic soláru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama